Terör örgütü PKK fesih kararı nedir, ne anlama geliyor? PKK silah bıraktı mı, fesih kararı aldı mı, bitti mi?

featured

Türkiye, yıllardır süren terörle mücadelede tarihi bir dönemeçte olabilir. Terör örgütü PKK’nın, 5-7 Mayıs 2025 tarihlerinde gerçekleştirdiği 12. Kongresi’nde silah bırakma ve kendini feshetme kararı aldığına dair iddialar, hem Türkiye’de hem de uluslararası kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat 2025’te İmralı’dan yaptığı “silah bırakma ve fesih” çağrısının ardından başlayan süreç, 9 Mayıs’ta PKK’nın kongre duyurusuyla yeni bir boyut kazandı. Öte yandan bugün terör örgütü PKK’dan yeni açıklama geldi. Peki, Terör örgütü PKK silah bıraktı mı, fesih kararı aldı mı?

TERÖR ÖRGÜTÜ PKK SİLAH BIRAKTI MI, FESİH KARARI ALDI MI?

Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat 2025’te İmralı’dan yaptığı “silah bırakma ve fesih” çağrısının ardından başlayan süreçte yeni gelişme yaşandı. Öcalan’ın ‘silah bırakın’ çağrısının ardından örgüt önceki gün kongresini topladığını duyurmuştu. Bugün ise terör örgütü PKK fesih kararını duyurdu.

Terör örgütü PKK tarafından yapılan açıklamada “12. PKK Kongresi, PKK’nın örgütsel yapısını feshetme ve silahlı mücadele yöntemini sona erdirme kararı almıştır” ifadeleri yer aldı.

PKK FESİH KARARI NEDİR, NE ANLAMA GELİYOR?

Fesih, bir örgütün, kurumun veya hukuki yapının kendi iradesiyle varlığını sona erdirmesi anlamına gelir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, günlük hayatta “iptal etme”, “sonlandırma” veya “geçersiz kılma” gibi anlamlarda kullanılırken, hukukta bir anlaşmanın veya yapının tek taraflı ya da karşılıklı olarak bozulmasını ifade eder. PKK bağlamında fesih kararı, örgütün 47 yıllık varlığını resmi olarak sonlandırması, tüm illegal yapılarını dağıtması ve silahlı mücadele yöntemlerini terk etmesi demektir. PKK’nın 12. Kongresi’nde aldığı bu karar, 12 Mayıs 2025’te resmi olarak duyuruldu.

PKK SİLAHLARI NASIL VE NEREYE BIRAKACAK?

CNN Türk’ten Emrah Çakmak Erbil’den yaptığı canlı yayında silah bırakma sürecini şöyle anlattı:

Örgüte yakın kaynakların aktardığı bilgiye göre; bir süreç fesihle başladı silahlar teslim edilecek bu nasıl olacak? BM gözetiminde gerçekleşecek bu. Üç aşama söz konusu.

Silahlar BM gözetiminde teslim edilecek. Uluslararası gözlemciler olacak bu teslim işleminde. Teslimin yapılacağı yerler belirlendi.

Teröristlerin 3 aşamalı plan dahilinde silahları teslim edeceği yerler belli oldu. Duhok vilayetine bağlı Amediye Erbil Binar ve Köysancak Seyid Sadık vilayetinde bırakılacak.

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK’TEN AÇIKLAMA

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, terör örgütü PKK’nın fesih kararı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. AK Parti Sözcüsü Çelik, ‘PKK’nın kendini feshetme ve silah bırakma kararı alması, “terörsüz Türkiye” hedefi açısından önemli bir aşamadır. Terörün tamamen bitmesi halinde yeni bir dönemin kapısı açılacaktır. “Fesih” ve “silahları teslim etme” kararının, PKK’nın tüm şube ve uzantıları ile illegal yapılarını kapayacak şekilde, somut olarak ve eksiksiz hayata geçmesi bir dönüm noktası olacaktır.’ dedi.

PKK’NIN KANLI TARİHİ

TEMELİ Abdullah Öcalan tarafından Ankara’da atılan PKK, ilk silahlı eylemini ise 15 Ağustos 1984’te yaptı.

Günümüze kadar on binlerce kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanacak terör süreci de böylece başladı.

– PKK 27 Kasım 1978’de Diyarbakır’ın Lice ilçesinin Fis köyünde kuruldu. İlk eylemini ise 15 Ağustos 1984 akşamı Siirt’in Eruh ve Hakkari’nin Şemdinli ilçelerinde bir askerin şehit düştüğü, 9 asker ve 3 sivilin yaralandığı saldırıyla yaptı.

İLK GÜVENLİ LİMAN SURİYE

– Terör örgütü, 1998 yılına kadar Suriye’yi güvenli liman olarak kullandı. Yıllarca Bekaa Vadisi’ndeki kamplarda barındı, silah eğitimini burada yaptı. Elebaşı Abdullah Öcalan yıllarca Suriye’de barındı. 2003 yılındaki Körfez Savaşı’nın ardından Irak’ın kuzeyinde oluşan güç boşluğundan faydalanan PKK, Kandil Dağı’nın etrafında militanlarını eğitti. Türkiye’ye saldırı amaçlı terörist gönderdiği çeşitli kamplar kurdu.

ÇATIŞMALAR 1990’LARDA YOĞUNLAŞTI

– PKK, 1990’lı yıllarda ise en kanlı eylemlerine imza attı. 1990’lar, çatışmaların yoğunlaştığı ve bölgeden sürekli ölüm haberlerinin geldiği bir dönem oldu. Terör örgütü PKK, sadece asker ve güvenlik güçlerini değil sivilleri de hedef aldı. Binlerce kişi eli kanlı örgütün hedefi oldu.

KENYA’DA YAKALANIP GETİRİLDİ

– Tarih, 16 Şubat 1999’u gösterdiğinde PKK için büyük bir kırılma yaşandı. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in o gün, “Bu sabaha karşı saat 03.00’ten itibaren bölücü terör örgütü PKK’nın başı Abdullah Öcalan Türkiye’dedir” açıklaması sadece Türkiye’de değil tüm dünyada da yankı buldu.

Türkiye’nin baskılarıyla Suriye’den çıkarılan Öcalan, önce Yunanistan’a oradan da Kenya’ya kaçmıştı. Son derece gizli tutulan bir operasyonla Öcalan, Kenya’dan Türkiye’ye getirildi. Uçaktaki ilk görüntüleri paylaşılan Öcalan gözündeki bant açılarak, “Memlekete hoş geldin” sözüyle karşılandı.

İMRALI’DA YARGILANDI

– Yargılanmasına 31 Mayıs 1999’da İmralı Adası’nda başlandı. Dokuz duruşmanın ardından mahkeme heyeti oy birliğiyle, “silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek” suçundan Öcalan’ın idamına karar verdi.

MÜEBBET HAPİS CEZASI

– Öcalan 2002’de, Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları çerçevesinde Türkiye’de idam cezasının kaldırılması nedeniyle müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Öcalan, İmralı’dan 2013 yılındaki ilk çözüm süreci döneminde bir çıkış yaptı. Ancak süreç PKK’nın şehirlerde başlattığı Hendek saldırılarıyla çöktü.

– PKK’yı fesih kongresine götüren ikinci çözüm süreci ise MHP lideri Devlet Bahçeli’nin çıkışıyla başladı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!