Fahrettin Yokuş: Konya Halkının Atık Sular Yüzünden Hayatı Tehlikede

Fahrettin Yokuş: Konya Halkının Atık Sular Yüzünden Hayatı Tehlikede

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Konya’nın Beyşehir ilçesindeki bazı muhtarla bir araya gelerek halk sağlığını tehdit eden bölgeyi ziyaret etti. Bölge halkını mağdur eden atık sular hakkında bilgi aldı. Beyşehir’den Seydişehir’e kadar uzanan dere yatağının kimyasal atıklar ve yaydığı koku sebebiyle vatandaşların mağduriyetini yerinde inceledi.

KOSKİ İNSAN SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATIYOR.

Yokuş, “Türkiye genelinde yeraltı ve yer üstü bütün varlıklarımız yok ediliyor. Geleceğimiz yok oluyor. Konya’mız çevre sorunlarıyla boğuşuyor. Konya’da birçok köyün kanalizasyonları derelere, ırmaklara, göl ve göletlere akıyor. Konya’mızın başta Beyşehir, Çumra, Derebucak, Kadınhanı gibi birçok ilçesinde ve birçok köyümüzde arıtma tesisleri yok. Kimyasal atıklar toprağa karışıyor. Toprağa karışan kimyasal atıklar, tarım ürünlerine zarar veriyor. Üretilen meyve ve sebzeler, arıtılmamış kimyasal ağırlıklı kirli sularla sulanıyor.

Beyşehir’e bağlı Bekdemir köyünde, Bekdemir, Bayat, Çivril ve Çiçekler mahallelerimizin muhtarları ve vatandaşlarla bir araya geldik. Beyşehir gölü kenarından ve Çarşamba çayından su akıtılan dere yatağında arıtma yapılmıyor. KOSKİ Beyşehir arıtma tesisini elektrik faturasının çok gelmesini gerekçe göstererek çalıştırmıyor Köylülerin arazisini sulamak için geçici olarak su verilen kanala, arıtılmayan kirli su veriliyor.

Beyşehir’in Hamidiye mahallesinden başlayıp, Avdancık’tan Seydişehir Irmaklı ‘ya kadar giden dere kimyasal atıklarla dolu. Bu dere civarında bulunan 10’u aşkın köyün halkı ve arazileri kimyasallarla zehirleniyor. Bu köylerde ve arazide üretim yapan çiftçilerimiz ürünlerini “atık sularla üretildiği” gerekçesiyle pazarda satamıyorlar.

BEYŞEHİR MUHTARLARI ACİL ÇÖZÜM İSTİYOR

Konuya ilişkin Bekdemir Köyü Muhtarı dereye akıtılan suyun korona virüsü kadar tehlikeli olduğunu, dereden gelen kokunun çok rahatsız edici olduğunu ve kokudan duramadıklarını ifade etti. Birkaç gün önce dereye düşen bir vatandaşımız ise bu kokunun üzerinden üç gün boyunca çıkmadığını dile getirdi.

Bayat Köyü muhtarı ise arıtma tesisinin 15 yıldır çalışmadığını çiftçilerin perişan durumda olduğunu belirtti. İnsan sağlığına olan zararları yanında yöredeki hayvanların da bu dereden su içtikleri için risk altında olduğunu belirten muhtarlar acil çözüm istiyorlar. Yöredeki muhtarlar defalarca ilgili yerlere başvurmalarına rağmen bugüne dek bir sonuç alamamışlar. Topraklarımız kimyasal atık ile zehirlenmeye devam ediyor. Konya halkımızın kimyasal atık sulardan kurtulması ve sağlıklı yaşaması için yetkilileri acilen göreve davet ediyorum. Gelecek nesillere yaşanılabilir bir Türkiye bırakmak hepimizin boynunun borcudur.” Şeklinde ifade etti.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!