Hangi Yiyecekler Daha Sağlıklı? Hangileri Daha Sağlıksız?

Çok yakında vücudun bu cevaplarına uygun diyetler belirlenecek ve hastalıklara karşı kendimizi koruyabileceğiz. 

Yapılan bir araştırmada, bulguların kişiselleştirilmiş beslenmeyi ortaya çıkardığını belirtiliyor. Kan şekerindeki yüksek seviyeler obezite, diyabet, kalp hastalığı, kanser ve felç gibi bir dizi sağlık sorunuyla bağlantılı.

Gelecekte yiyeceklere vereceğimiz yanıtlara göre şekillenen bir beslenme programı uygulayacağız ve böylece kan şekerimizi daha sağlıklı seviyede tutabileceğiz. 

İnsanların kan şekeri seviyesi yükseliyor ve bu diyabet riski olanlarda keskin bir artışla kendini gösteriyor. Yemekten sonra kan şekerinin nasıl değişeceğini tahmin etmek için doğru bir yöntem bulunmuyor.

Glisemik indeks olarak isimlendirilen yiyeceklerin kan şekeri seviyesini nasıl etkilediğine göre yiyecekleri sınıflandıran yöntem bunu tahmin etmeye çalışıyor. 

Fakat bu yöntemde tek bir yiyeceğe bir puan tahsis ettiğini söyleyen araştırmacılar, bu sebeple bunun gerçek hayatta yemekler için pratik olmadığını söylüyor.

İnsanların yedikleri yemeklere verdikleri cevaplardaki farklılık sindirdikten sonra arta kalan basit şekeri nasıl kullandığıyla açıklanabilir. Basit şekerlerin çoğunu ince bağırsakta absorbe ediliyor ve araştırmacılar tarafından buradaki spesifik mikropların yemekten sonra kan şekerini ne kadar arttırdığıyla bağlantılı olduğunu tespit edildi.

Araştırmacılar bir hafta boyunca 47 bin çeşit yemek yiyen 800 kişinin kan şekeri seviyesini sürekli olarak izlemek için glukoz monitörü kullandılar. 

Bayanlar ve erkekler farklı kilolardaydı ve bazısı prediyabet (gizli şeker) hastasıydı.

İnsanlar uyuduklarında, egzersiz yaptıklarında ve yemek yediklerinde kayıt tutmak için akıllı telefon uygulaması kullandılar. Ayrıca dışkı örneklerini de bağırsaklarındaki bakterinin analiz edilmesi için verdiler. 

Araştırmacılar, katılımcıların aynı yemeklere bile farklı yanıtlar verdiklerini gördüler. Ekmek yiyen bazı insanlarda kan şekerinde değişiklik olmazken diğerlerinde kan şekeri yükseldi.

Gizli şeker hastası olan obez bir bayanın sağlıklı bir yiyecek olan domates yediğinde kan şekerinin aniden yükseldiği görüldü. Araştırmacılar bu bilgiyi her insanın kan şekerinin belirli yiyeceklerden sonra nasıl tepki verdiğini tahmin etmek için kullandılar. 

Sonunda 26 kişi için kişiselleştirilmiş diyet hazırladılar. Şimdi bu yiyeceklerin kan şekeri seviyesini düzenleyip düzenlemeyeceğini görmek için inceleme yapılıyor.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!