Sabah stratejisi

featured

Fed’in faiz artırımlarına ilişkin belirsizlik ve resesyon endişelerinin artış kaydetmiş olması piyasalarda etkisini gösteriyor. Risk alma iştahının negatif olduğu ortamda Dolar endeksi (DXY) 105,6’ya kadar yükseliş kaydetti. Amerikan endeksleri %1,0-%2,0 arasında düşüş kaydettiler. Avrupa’da piyasalar eksi kapattı seyretti. Euro Stoxx 50 endeksi %0,44 geri çekildi. Yurtiçi tarafta ise BİST-100 endeksinde kapanış 5.000’den (tarihi en yüksek 2. kapanış rekoru) gerçekleşirken, günlük %0,9’luk yükseliş kaydedilmiş oldu. İşlem hacmi de 113,5 milyar TL’yi gösterdi. BİST-100’deki 53 hissenin artıda kapattığı endekste SISE, SASA ve BIMAS yükselişe en çok destek veren hisseler olarak ön plandaydı. Bugüne bakıldığında ABD ve Avrupa vadelileri hafif artıda seyrediyor. Asya’da ise karışık bir görüntü var. Çin’de açıklanan zayıf makro verileler Kovid-19 kısıtlamalarında yeni gevşeme adımları atılmasının pozitif etkisini azaltmış durumda. Bu ortamda BİST-100’ün güne yatay bir açılış yapmasını bekliyoruz. Veri tarafında bugün Almanya’da sanayi üretimi ve Avrupa Bölgesi’nde 3. çeyrek büyüme verileri açıklanacak.  Ayrıca, yurtiçinde Hazine nakit dengesini takip ediyor olacağız. Son olarak, Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda uygulanacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında, TSİ 14:00’te toplanacak.



    


MAKROEKONOMİ

   
TCMB tarafından kasım ayına ilişkin Aylık Fiyat Gelişmeleri Değerlendirmesi Raporu yayınlandı.

  • Raporda, kasımda tüketici yıllık enflasyonundaki gerilemeyi enerji ve temel mal gruplarının sürüklediği, buna karşın aylık bazda gıda grubu fiyat gelişmelerinin öne çıktığı,
  • Giyim ve ayakkabı alt grubunda ise fiyatların mevsimsel eğiliminin aksine bu dönemde aylık bazda %1,54 oranında düştüğü,
  • Gıda grubu yıllık enflasyonundaki yükselişte ise taze meyve ve sebze kaleminin yanında, süt ve süt ürünlerinin öne çıktığı, ayrıca grup geneline yayılan artışların devam ettiğinin gözlendiği,
  • Hizmet grubunda yıllık enflasyonun ise, kira ve haberleşme kalemlerinde yükselirken, diğer alt gruplarda gerilediği,
  • Kiraların mevsimsel etkilerden arındırılmış aylık artış oranının ise yavaşladığı,
  • Yurt içi üretici fiyatlarındaki yavaşlamada, döviz kuru ve emtia fiyatlarındaki ılımlı seyrin etkilerinin hissedildiği,
  • Ana sanayi gruplarına göre bakıldığında, yıllık üretici enflasyonunun, enerjide daha belirgin olmak üzere, tüm alt gruplarda azalış kaydettiği,
  • Sektörler bazında incelendiğinde, elektrik ve doğal gaz imalatının yanında, rafine petrol ürünleri ile ana metal sanayi fiyatlarındaki düşüşlerin öncülüğünde üretici fiyatlarında aylık artış oranının önemli ölçüde yavaşladığı ve böylece üretici yıllık enflasyonunun gerilediği,
  • Bu kapsamda, mevsimsellikten arındırılmış verilerle B ve C göstergelerinin aylık değişimlerindeki yavaşlamanın devam ettiği ve yıllık enflasyonlarında da düşüş gözlendiği belirtilmekte.

 Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

Almanya’da üretimin seyrine ilişkin olarak ekim ayı sanayi üretimi verisi TSİ 10’da takip edilecek. Sanayi üretiminin ekimde aylık bazda %0,6 gerileyerek yeniden düşüş sergilemesi bekleniyor.

  • Öncesinde Almanya’da üretimin seyrine ilişkin olarak ekim ayı fabrika siparişleri verisi takip edildi. Almanya’da fabrika siparişleri; artan enflasyonist baskılar, devam eden tedarik zinciri sıkıntıları, enerji arz güvenliğine ilişkin endişeler ve zayıf küresel görünümün etkisiyle eylül ayında aylık %2,9 düşüş kaydetmesinin ardından, ekim ayında ise aylık %0,8 artışla beklentilerin (%0,1 artış) üzerinde artış sergiledi ve böylece temmuzdan bu yana ilk kez artış kaydetti.

Bunun yanında, Euro Bölgesi ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğine ilişkin nihai büyüme verisi TSİ 13’te açıklanacak. Bölge ekonomisi çeyreklik bazda birinci çeyrekte %0,6 ve ikinci çeyrekte %0,8 oranında büyüme kaydetmesinin ardından, üçüncü çeyrekte revize veriye göre büyüme hızı %0,2 seviyesinde gerçekleşmişti, yıllık bazda büyüme hızı ise ikinci çeyrekteki %4,1’den üçüncü çeyrekte %2,1’e yavaşlama kaydetmişti. Bölge ekonomisi yılın ilk üç çeyreğinde ılımlı büyüme kaydetse de, PMI’lar, yatırımcı ve tüketici güveni gibi öncü göstergeler, bölgede büyümenin baskı altında kalacağına işaret etmekte. Nitekim, IMF de bölge ekonomisinin yıllık bazda bu yıl %3,1 oranında büyümesinin ardından gelecek yıl özellikle Almanya ve İtalya ekonomilerindeki daralmaların etkisiyle büyümenin %0,5 seviyesine yavaşlamasını tahmin etmekte.

Diğer yandan, Kanada Merkez Bankası’nın toplantısı TSİ 18’de izlenecek. Banka, ekim ayındaki toplantısında, politika faiz oranını 50 baz puanlık artışla %3,75 seviyesine yükseltmişti, beklentiler ise faizin 75 baz puanlık artışla %4 seviyesine yükseltilmesi yönündeydi. Banka’nın bugünkü toplantısında ise politika faizini 25 baz puanlık artışla %4 seviyesine yükseltmesi bekleniyor.

Yurt içinde ise, TSİ 17.30’da kasım ayı DHMİ uçuş istatistikleri yayınlanacak. Ekim ayı DHMİ verilerine göre, dış hat yolcu sayısında aylık %9,3 düşüş gözlenmekle birlikte mevsimsel olarak ekim ayları aylık düşüş ortalamasının (%13,8 düşüş) altında gerilemişti, yıllık bazda artış hızı ise %45,6’dan %27,9 seviyesine yavaşlamıştı. Ekim ayında iç hat yolcu sayısı ise aylık %5,4 gerilerken, yıllık bazda %2,9 gerileyerek düşüşünü dördüncü aya taşımıştı.

Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kasım ayına ilişkin Hazine nakit dengesi verisi TSİ 17.30’da yayınlanacak. Ekim ayına ilişkin Hazine nakit dengesi, 72,2 milyar TL açık vermişti ve yılın geri kalanında bütçe açığındaki marjinal artış beklentisiyle uyumlu gerçekleşmişti, eylül ayında ise 79,5 milyar TL açık vermişti. Ekim ayında 12 aylık kümülatif nakit açığı 155,3 milyar TL’den 222,2 milyar TL’ye, GSYH’a oranı ise %1,2’den %1,8’e yükselmişti (GSYH verisi olarak 3. çeyrek kümülatif verisi kullanıldı). Faiz dışı denge ise ekim ayında 13,1 milyar TL açık verirken, kümülatif faiz dışı fazla 62,2 milyar TL’den 41,2 milyar TL’ye gerilemişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kasım-ocak dönemi iç borçlanma stratejisinde kasım ayı iç borçlanma hedefi 57 milyar TL olarak açıklanmıştı. Hazine kasım ayında hesaplamalarımıza göre borçlanma hedefinin altında 52,2 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirdi ve kasım ayında iç borç anapara ödemesinin 14,1 milyar TL olduğunu varsaydığımızda Hazine’nin 38,1 milyar TL net iç borçlanma gerçekleştirdiğini hesaplamaktayız. Ayrıca Hazine kasım ayında uluslararası piyasalarda dış borçlanmaya gitmiş ve uluslararası sermaye piyasalarında USD cinsinden bir tahvil ihracı gerçekleştirerek, söz konusu ihracın tutarı 1,5 milyar USD (yaklaşık 27,9 milyar TL) seviyesinde gerçekleşmişti. Hazine’nin kasımda dış borç anapara ödemesinin ise 2,7 milyar TL olduğunu varsaydığımızda 25,2 milyar TL net dış borçlanma gerçekleştirdiğini öngörmekteyiz. Böylelikle Hazine’nin kasım ayında toplamda yaklaşık 63,3 milyar TL net borçlanma gerçekleştirdiğini hesaplıyoruz. Kasım ayında Hazine’nin TCMB Analitik Bilanço’dan kasa hareketlerine baktığımızda kasa bakiyesinin bir önceki aya göre 164,6 milyar TL tutarında belirgin arttığını görmekteyiz. Bu açıdan kasım ayında Hazine nakit dengesinin fazla verebileceğini değerlendirmekteyiz. Nitekim tarihsel olarak bakıldığında, kasım aylarında kurumlar vergisi gelirlerinde artışlar gözlenmekte, bu kapsamda bu yılın kasım ayında da hazine nakit dengesinin fazla vermesinde muhtemelen söz konusu kalemdeki artışın etkili olabileceği söylenebilir.
 

ŞİRKET HABERLERİ

Aygaz  (AYGAZ, Nötr): Şirketin sermayesinde %55 oranında pay sahibi olduğu bağlı ortaklığı Sendeo’nun sermayesinin 250mn TL’den geçmiş yıllar zararları ve cari dönem zararından mahsup edilmek suretiyle ilk önce 253,5mn TL’ye tenzil edilmesi ve eş zamanlı olarak 250mn TL artırım ile 503,5mn TL’ye yükseltilmesi amacıyla yapılacak sermaye artırımına şirketin payı oranında iştirak edilmesine ve şirket payına isabet eden 137,5mn TL’lik rüçhan hakkının 31.12.2022’ye kadar ödenmesine karar verilmiştir.

Kardemir (KRDMA, KRDMB, KRDMD, Nötr): Kardemir’den yapılan Türkiye Varlık Fonu’nun alım haberine ilişkin basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

“Şirketimizin yüzüncü kuruluş yıldönümü hedefleri doğrultusunda oluşturulmakta olan 2037 Kardemir Stratejisinin daha güçlü bir ortaklık ve yönetim yapısıyla hayata geçirilmesini teminen, Ülkemizin köklü kurumlarına değer katma amacı taşıyan, daha fazla yatırım ve üretimle ekonomik, sosyal ve çevresel bakımdan sürdürülebilir kalkınmanın öncüsü Türkiye Varlık Fonu tarafından bağlı Şirketlerimiz KARÇEL Kardemir Çelik Yapı İmalat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve KARDÖKMAK Kardemir Döküm Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin sahip olduğu Şirketimiz A grubu hisselerinin yüzde 20,93’ünü temsil eden 50.294.346,76 lot payın 05.12.2022 gün sonu itibariyle Borsa İstanbul kapanış fiyatından alınmasına ilişkin anlaşma sağlanmıştır. Türk Ticaret Kanununun 389. maddesinin amir hükümleri dolayısıyla oy hakkından yoksun halde bulunan söz konusu payların, Türk Ticaret Kanunu ve Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemelerinin ruhuna uygun olarak, finansal açıdan güçlü bir ortak tarafından temsili suretiyle, Şirketimizin ve iştiraklerimizin gelecek vizyonunun hayata geçirilmesi ve kurumsal dönüşüm hamlesine daha güçlü bir finansal yapı ile devam edilmesi, dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de Şirketimize güvenerek yatırım yapan tüm ortaklarımızın, etkileşimde bulunduğumuz tüm paydaşların hak ve menfaatlerinin azami ölçüde korunması amaçlanmaktadır. “

Haber sonrası KRDMA, KRDMB ve KRDMD hisseleri dün günü sırasıyla %10, %10 ve %9,1 oranlarında artışlarla kapattı.

Girişim Elektrik (GESAN, Nötr): Şirketin %70 bağlı ortaklığı Europower Enerji, TEİAŞ tarafından gerçekleştirilen, Şanlıurfa Osb Tm Tevsiatı Yapım İşi konulu ihaleye katılmış ve en avantajlı fiyat vererek ihalede 1. olmuştur. İhale baz bedeli 78,8mn TL’dir.

Türkiye Sigorta (TURSG, Nötr), Vakıfbank (VAKBN, Nötr): İştiraki Vakıf Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin sermayesinin %9,76’sını temsil eden hisselerin tamamının 17,6mn TL bedelle tüm hak ve yükümlülükleri ile Türkiye Vakıflar Bankası TAO’ya devri amacıyla, alıcı sıfatıyla Türkiye Vakıflar Bankası TAO ve satıcı sıfatıyla Şirket arasında 06.12.2022 tarihinde hisse devir sözleşmesi imzalanmış olup hisse devirleri yine aynı tarih itibarıyla tamamlanmıştır.

Ek olarak, iştiraki Vakıf Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin sermayesinin %0,25’ini temsil eden B grubu hisselerin tamamının 2,1mn TL bedelle tüm hak ve yükümlülükleri ile Türkiye Vakıflar Bankası TAO’ya devri amacıyla, alıcı sıfatıyla Türkiye Vakıflar Bankası TAO ve satıcı sıfatıyla Şirket arasında 06.12.2022 tarihinde hisse devir sözleşmesi imzalanmış olup hisse devirleri yine aynı tarih itibarıyla tamamlanmıştır.

Diğer taraftan, Vakıfbank’ın Bağlı Ortaklığı Taksim Otelcilik AŞ’de Türkiye Sigorta AŞ’nin sahibi olduğu %1,43 oranındaki paylarının tamamı 11,7mn TL bedelle tüm hak ve yükümlülükleri ile beraber Banka tarafından satın alınmıştır.

Ayrıca, Vakıfbank’ın iştiraki Vakıf Enerji ve Madencilik A.Ş.’nin sermayesinin %1,77’sini temsil eden hisselerin tamamının 2,5mn TL bedelle tüm hak ve yükümlülükleri ile Türkiye Vakıflar Bankası TAO’ya devri amacıyla, alıcı sıfatıyla Türkiye Vakıflar Bankası TAO ve satıcı sıfatıyla Şirket arasında 06.12.2022 tarihinde hisse devir sözleşmesi imzalanmış olup hisse devirleri yine aynı tarih itibarıyla tamamlanmıştır.

Son olarak, Vakıfbank’ın iştiraki Vakıf Finans Faktoring A.Ş.’nin sermayesinin %13,71’ini temsil eden A ve B grubu hisselerimizin tamamının tüm hak ve yükümlülükleri ile Türkiye Vakıflar Bankası TAO’ya devri amacıyla, görüşmelere başlanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında MERIT.E, MRSHL.E, RTALB.E ve SMRTG.E payları 07/12/2022 tarihli işlemlerden (seans başından) 06/01/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Öte yandan, VBTS kapsamında PRZMA.E payları 07/12/2022 tarihli işlemlerden (seans başından) 06/01/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar emir paketi tedbiri ile işlem görecektir. Emir paketi tedbiri, “piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması”, “emir iptalinin, emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması” ve “emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması” uygulamalarını kapsamaktadır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı ile brüt takas tedbirleri) emir paketi tedbirlerinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.

Perakende: Ticaret Bakanlığı perakende ticarette uygulanacak ilke ve kurallar hakkında yönetmelikte değişikliğe gidildi. Buna göre şube sayısı 200’ün üzerinde olan gıda zincir mağazalarına, satışa sundukları ürünler ve şubelerine ilişkin verileri Bakanlıkça belirlenen sisteme aktarma yükümlülüğü getirildi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Alarko Carrier (ALCAR): Şirkete ait, İstanbul Ümraniye’de bulunan arsanın ve üzerindeki taşınmazlarının 372,2mn TL karşılığında satışı konusunda potansiyel bir alıcı ile ön anlaşmaya varıldığı daha önce kamuoyuna duyurulmuştu. Yönetim Kurulu tarafından,  söz konusu arsa ve üzerindeki taşınmazların 401,4mn TL bedel karşılığında İstanbul Silah ve Savunma Sanayi A.Ş.’ye satılmasına ve satış bedelinin tapu devri sırasında peşin olarak tahsil edilmesine, bu satış sonucunda oluşacak satış karının %50’lik kısmının pasifte özel fon hesabına aktarılmasına, karar verilmiştir.

Alfa Solar Enerji (ALFAS): Şirket, Tekirdağ merkezli bir tekstil firmasıyla güneş enerjisi santralinde kullanılacak olan güneş enerjisi paneli satımına ilişkin KDV hariç toplam yaklaşık 5,3mn USD tutarında sipariş alınmış olup, ilgili siparişin avans ödemesi şirket hesaplarına gelmiştir.

Ayrıca Afyon İli Sandıklı İlçesinde faaliyet gösterecek yaklaşık 16.000 kWp güce sahip olması planlanan tesisin anahtar teslim kurulum işi için Masfen İnşaat Enerji Sanayi Ticaret Anonim Şirketi ile anlaşılmış olup, projenin şirkete maliyeti yaklaşık 14mn USD olacaktır. (Arazi ve iletim hattı bedelleri yaklaşık olarak dahil edilmiştir.) Bu projeye ilişkin yatırım teşvik belgesi başvuruları, çağrı mektubu onayını müteakip ilgili bakanlığa yapılacaktır. Projeye konu araziler yüklenici firma tarafından satın alınmıştır. Proje onaylarına müteakip arazi devri şirketçe yapılacaktır.

Erciyas Çelik (ERCB): Şirket yaklaşık 119,4mn USD  tutarında sipariş almıştır. Şirketin 19.10.2022 tarihli özel durum açıklamasında ; Yurtdışından fazlar halinde gerçekleştirilecek boru hatları projelerinin yaklaşık 55,2mn USD tutarındaki ilk fazlarının boru üretimi ve ihracatına ilişkin siparişlerin alındığı belirtilmiştir. Projenin ilk fazına yönelik üretim ve sevkiyatlara başlanmıştır. İlaveten, projenin devamı niteliğinde diğer bir faza ilişkin yaklaşık 119,4mn USD  tutarındaki sipariş sözleşmesi imzalanmıştır. Yeni faza ilişkin alınan siparişle birlikte toplam sipariş tutarı yaklaşık 174,6mn USD’ye ulaşmıştır. Boru hatları projelerinin diğer fazlarının alım süreci halen devam etmektedir. Projenin 2023 yılı içerisinde tamamlanması hedeflenmektedir.

Konfrut Gıda (KNFRT): %100 iştiraki Konfrut AG Tarım A.Ş., yeşil dönüşüme öncülük etme ve sıfır atık hedefi kapsamında, Yenilenebilir Biyokütle Enerji Tedariki alanında da faaliyet göstermeye başlamıştır. Konfrut AG’nin temel üç iş biriminden “Endüstri” alanında gerçekleştirilecek faaliyet ile şirketin kapsamlı tedarik zinciri üzerinden Türkiye genelindeki yüksek kalori değeri olan tarım ve orman atıkları toplanacaktır. Biyokütle Enerji Santrallerine yıllık 100 bin ton çevreci ve yenilenebilir yakıt tedarik edilerek Şirketin cirosuna yıllık %6 büyüme katkısı sağlanması hedeflenmektedir. Konfrut AG’nin yenilenebilir enerji alanında tedarik sağlaması, Şirketin hedefleri doğrultusunda sürdürülebilir tedarik zinciri oluşturmasını mümkün kılarken, tarım sektöründe toplanan atıkların katma değerli şekilde kullanılarak ekonomiye geri kazandırılması da amaçlanmaktadır.

Netaş Telekomikasyon (NETAS): Şirket, Türk Telekomünikasyon A.Ş. ile sabit internet erişim şebekesi dahilinde kullanılacak olan BNG (Broadband Network Gateway) yazılım ve donanımlarının tedariki, kurulumu, entegrasyonu ve bakım/destek hizmetlerinin sağlanmasına yönelik 3,3mn ABD Doları bedelli yeni bir sözleşme imzalamıştır. İlgili sözleşme, Türk Telekom’un sabit internet erişim şebekesi dahilinde kullanılan BNG sistemlerinde bir yıl gibi kısa sürede başarılı bir şekilde şirketin kullanıma sunduğu ZTE ürünlerinin şebeke kapasitesini ve ZTE ürünleri üzerinden hizmet verilecek Türk Telekom abone sayısını arttırmayı amaçlayan yazılım ve donanımların tedariki, kurulumu, entegrasyonu ve bakım/destek hizmetlerinin sağlanmasını kapsamaktadır.
  
FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 42 milyar TL’lik (%9’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 237 milyar TL oldu. 


Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa ve orta vadeli tarafta düşüşler, uzun vadeli tarafta yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 5 baz puana yaklaşan düşüşler ve orta vadeli tarafta 45 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, uzun vadeli tarafta 15 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü. 
 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak Ziraat Yatırım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!