Küresel piyasalarda sıfır kovid politikasının sonlanmasının yarattığı iyimserlik ve Noel rallisi beklentileriyle alıcılı seyir görülüyor.
Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah ABD vadeli endeksleri yılın son günlerinde Noel rallisinin görülebileceği ve böylece resesyon endişelerinin azalabileceği yönündeki iyimserlikle alıcılı seyir izliyor. Asya piyasalarında da şu saatlerde pozitif seyir görülüyor. Asya piyasalarındaki görünümde Çin’de yurt içinde seyahat edenler için karantina kuralının 8 Ocak’ta sonlandırılacağı haberi etkili oluyor. Bu gelişme Çin’de üç yıldır devam eden “sıfır kovid” politikasının da sonlanmasına işaret ediyor. Ayrıca Çin’de Covid sağlık otoriteleri tarafından daha riskli olan B kategorisine de indirildi. Bu çerçevede Shangai endeksi %0,78 yükselirken, Japonya’da Nikkei endeksi %0,93 artış kaydediyor.
IDX Composite endeksi de %0,82 yükselirken, KOSPI endeksinde yükselişler %0,27 ile ılımlı kalıyor. Hong Kong, Avustralya ve Yeni Zelanda piyasaları ise bu sabah Noel tatili nedeniyle işlem görmüyor. Bugün ABD’de Dallas Fed imalat endeksi verisi takip edilecek. Kasım ayı verisi aylık bazda 5 puan artışla -14,4’e yükselmişti. Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de Richmond Fed imalat endeksi verisi takip edilecek. Aralık ayı verisinin aylık bazda 1 puan düşüşle -10’a gerilemesi bekleniyor. Japonya’da sanayi üretimi verisi izlenecek. Kasım ayı öncü verisinin aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,2 ve %1,5 düşüşler kaydetmesi öngörülüyor.
Dün piyasalarda neler oldu? Dün BIST 100 endeksi güne %1,14 artışla 5.517 puandan başlangıç yaptı. Gün içinde tüm zamanların rekor seviyesi olan 5.549 seviyesine kadar yükselen endeks, bu seviyeden tetiklenen realizasyonlarla 5.480 seviyesini test etti. Kapanışa doğru 5.501 seviyesine toparlanma gösteren endeks, %0,9 artışla 5.504 seviyesinden kapandı. Bu seviye endeksin rekor kapanış seviyesi olma niteliğini taşıyor. Bankacılık endeksi %0,39 yükselirken, sanayi endeksi %0,76 artış gösterdi. Bugün ne bekliyoruz? Yurt içi piyasalara ilişkin olarak küresel piyasalarda öne çıkan Noel rallisi iyimserliğiyle ve sıfır kovidin sonlanmasının yansımalarıyla endeksin güne alıcılı başlangıç yapacağını tahmin ediyoruz. Bugün yurt içinde veri akışı sakin seyredecek. Gelecek gündemde neler var? Perşembe günü yurt içinde ekonomik güven endeksi verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere Kasım ayı verisi aylık bazda 0,2 puan düşüşle 96,9 seviyesine gerilemişti. Cuma günü de dış ticaret dengesi verisi açıklanacak. Hatırlanacağı üzere Ekim ayı verisi 7,87 milyar dolar açık olarak gerçekleşmişti. Cuma günü ayrıca TCMB 2023 yılı para ve kur politikası metnini yayımlayacak (saat 10:00)
Küresel piyasalarda ABD ve Avrupa piyasalarının Noel tatili nedeniyle kapalı olduğu günde işlem hacimleri düşerken, Euro/Dolar paritesi 1,0630 seviyesinden işlem gördü. GOÜ para birimleri ABD Dolar’ı karşısında karışık seyir izlerken, Dolar/TL kuru sınırlı yükselişle 18,69 seviyesinden fiyatlandı. Küresel tahvil piyasalarında da tatil sebebiyle kayda değişim izlenmedi. Yurt içi TL tahvil piyasasında sabit getirili tarafta satış eğilimi izlenirken, BIST Kesin Alım Satım Pazarı işlem hacmi 3,2 milyar TL’ye geriledi. 2 yıl vadeli gösterge tahvil bileşik faizi 29 bp artışla %9,81, 10 yıl vadeli gösterge tahvil faizi 33 bp artışla %10,32 seviyesinden günü tamamladı.
TL likidite tarafında TCMB 24 milyar TL’lik haftalık repo dönüşünü 1 milyar TL olarak yenilerken, APİ ile haftalık repo fonlama tutarı 156 milyar TL’ye geriledi. Dolar tatili nedeniyle aynı gün valörlü swap işlemlerinden ilave fonlama gerçekleştirmedi. TLREF oranı ise %9,34 ile politika faizinin üstünde oluşmaya devam etti. TCMB tarafından yayımlanan haftalık menkul kıymet verilerine göre ÖSBA stoku 16 Aralık ile biten haftada bir önceki haftaya göre 11,6 milyar TL artarak 210,7 milyar TL’ye yükseldi. İlgili haftada ÖSBA stokunu en çok artıran grup 10 milyar TL ile bankalar olurken, en çok azaltan grup 319 milyon TL ile diğer finansal olmayan kuruluşlar oldu.
Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamalarda, çalışanların, emeklilikle ilgili beklentilerini karşılayacak hazırlığı yakında tamamlayacaklarını belirtti. 2024’te enflasyonu tek haneye düşüreceklerini söyleyen Erdoğan, fırsatçılara müsaade etmeyeceklerini de ifade etti. TCMB, 2023 yılında ödeme ve elektronik para kuruluşlarının da FAST sistemine doğrudan katılımı artırmak amacıyla ‘FAST’ sisteminin kullanıma sunulacağını açıkladı.
Cumhurbaşkanımız Fatih Sondaj gemisinin Çaycuma-1 sondajında 58 milyar metreküplük yeni bir doğalgaz rezervi keşfettiğini duyurdu. Karadeniz’de keşfedilen doğalgazın bugünkü rakamla uluslararası piyasalardaki karşılığı 1 trilyon doları bulduğunu belirten Sayın Erdoğan, Hazar’ın, Akdeniz’in, Orta Doğu’nun enerjide merkez noktasının Türkiye olmasını sağlamakta kararlı olduklarını vurguladı. TCMB tarafından yayımlanan reel kesim güven endeksi Aralık ayında bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak 97,8 seviyesinde gerçekleşti.
Çin’de 11 aylık kümülatif sanayi sektörü karlılığı %3,6 düşüş kaydederek düşüş eğilimini sürdürdü. Hatırlanacağı üzere 10 aylık kümülatif veri de yıllık bazda %3 düşüş kaydetmişti. AMB yönetim kurulu üyesi Schnabel AMB’nin faiz artışlarında aşırı agresif davranma riskinin hala sınırlı olduğunu belirterek reel faizlerin hala çok düşük olduğuna dikkat çekti. Schnabel kısıtlayıcı bölge için henüz net faiz seviyesi söyleyemediklerini, bu faizin nötr faizin üstü anlamına geldiğini belirtti Schnabel son dört toplantıda faiz artıran AMB’nin sıradaki adımlarda üyeler arasında konsensus sağlamasının zor olacağını kabul etti. BOJ Başkanı Kuroda, kısa vadede aşırı gevşek para politikasının sonlandırılmasının olası olmadığını belirtti. BOJ’un sürpriz hamlesinin ardından, spekülatörlerin yene karşı aldıkları kısa pozisyonlar azalıyor.
2022’de ilk kez 100 trilyon doları geçen küresel ekonomi, CEBR tarafından hazırlanan rapora göre 2023’te bir dizi ekonominin daralması ve yüksek borçlanma maliyetleriyle tekrar 100 trilyon doların altına inecek. Ancak resesyonu takiben geçecek 15 yıllık süreçte küresel GSYH 207 trilyon dolara ulaşması ve gelişmekte olan ekonomilerin bazılarının gelişmişleri yakalamasıyla dünyanın en büyük ekonomileri sıralamasında önemli değişiklikler olması bekleniyor. Avrupa’nın 2022 yılında %22 olan küresel GSYH’deki payının 2037’ye kadar geçecek 15 yıl içinde %20’nin de altına inmesi (%19,4), ekonomik güç dengesinin Doğu Asya ve Pasifik bölgesine kayması bekleniyor. Rapora göre 2037’de küresel GSYH’nin üçte birinden fazlası (%35) Doğu Asya ve Pasifik’ten gelecek. Kuzey Amerika’nın 2022’de %27 olan payı 2037 itibariyle %23’e düşecek.
Coca- Cola İçecek (CCOLA, Pozitif): Coca-Cola İçecek iştiraki CCIHBV, The Coca-Cola Beverages Pakistan’ın %49,67 hissesinin satın alınmasına ilişkin anlaşma imzaladı. CCI Yönetim Kurulu, 20 Aralık 2022 tarihli toplantısında CCBPL’nin %49,67 oranında hissesinin 300 milyon ABD Doları karşılığında CCIHBV tarafından satın alınmasını onayladı. İşlem bedeli, TCCC ile yürütülen ve bağımsız bir değerleme raporunu referans alacak şekilde ikili müzakereler sonucunda belirlendi. Buna göre, CCBPL’nin firma değeri, 635 Milyon ABD Doları olarak tespit edildi.İşlemin tamamlanması ile CCI’nın CCBPL’daki doğrudan ve dolaylı sahipliği %99,34 olacaktır. Anlaşmanın, devlet ve diğer ilgili kurumların onayının alınması sonrasında 2023’ün ilk yarısında tamamlanması beklenmektedir.
Tofaş Otomotiv (TOASO, Nötr): Şirket Bursa Fabrikasında yılsonu envanter sayımı ve üretim hatlarında yapılacak planlı bakım ve üretim sistem altyapı değişikliği çalışmaları sebebi ile 2 Ocak 2023 – 15 Ocak 2023 tarihleri arasında üretime geçici olarak ara verileceğini bildirdi. Fabrika 16 Ocak 2023 Pazartesi günü üretime başlayacaktır.
Koza Altın (KOZAL, Pozitif): Şirketin, 5.000.000.000 TL kayıtlı sermaye tavanı içerisinde 152.500.000 TL olan çıkarılmış sermayesinin tamamı iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle, 3.050.000.000 TL %2000 oranında artırılarak, 3.202.500.000 TL‘ye çıkarılmasına, artırılan 3.050.000.000 TL’nin tamamının geçmiş yıllar karlarından karşılanarak sermayeye eklenmesine ve ihraç edilecek payların ortaklara bedelsiz verilmesine karar verildi.
Polisan Holding (POLHO, Pozitif): Bağlı ortaklıklarından Poliport Kimya San. ve Tic. A.Ş., Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü ile İltisak Hattı Protokolü imzalandığını bildirdi. İmzalanan İltisak Hatları Protokolü ile proje başlangıcı olan 3. Hat km: 54+636’dan ayrılan makastan itibaren Poliport liman sahası içerisine tüm altyapı, üstyapı ve ilave yolları ile birlikte 4 adet demiryolu hattı inşaa edilecektir. Demiryolu hattı inşaasına ilişkin proje ve yapım işleri Poliport tarafından gerçekleştirilecektir.
Beyaz Eşya Sektörü: TURKBESD Kasım ayı verilerine göre yurt içi satışlarda yıllık bazda %18,8, ihracatta %2,0 artış gözlenirken; toplam üretimde %2,5 daralma izlendi. Yılın 11 ayında ise toplam üretim geçen yılın aynı dönemine kıyasla %3,1, yurt içi satışlar %2,9 daralma gösterdi. 11 aylık dönemde toplam üretim 30.535.768 adet olarak gerçekleşirken, yurt içi satışlar 7.760.185 adet oldu. Üretim tarafında Ağustos ayında başlayan toparlanmanın Eylül ve Ekim aylarına kıyasla Kasım ayında ivme kaybettiği görüldü. Küresel çapta yaşanan enflasyon ve girdi maliyetlerindeki artış, sektörü 2022 yılı genelinde olumsuz etkileyen temel faktörler oldu. Ekim ayına kıyasla, üretim tarafındaki daralmaya karşın, hem yurt içi satışlar hem de ihracat artış hızının yıllık bazda ivme kazanması göz önüne alındığında Kasım ayı verilerini sektör hisseleri için ‘sınırlı pozitif’ olarak değerlendiriyoruz. İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında enerji verimli ürünlere ilginin dünya genelinde artıyor olması talep artışını tetikleyecek faktörler arasında izlenmeye devam ediliyor. İhracatının %60’tan fazlasının Avrupa ülkelerine yapıldığı göz önüne alınırsa Rusya-Ukrayna savaşının devam ediyor olması ve yüksek enflasyona bağlı talep düşüşü, küresel ölçekte enerji fiyatları ve tedarik zinciri ile ilgili devam eden sıkıntılar sektörü olumsuz etkileyen faktörler olmaya devam ediyor.
Kaynak: Halk Yatırım