Duayen Tarihçi Kemal Karpat vefat etti

Türk Tarihçiliğinin önemli isimlerinden Kemal Karpat 96 yaşında hayata veda etti. Karpat’ın vefat haberini Türkiye’nin Chicago Başkonsolosu Umut Acar duyurdu. 

Acar, kişisel Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Hocamızı her ziyaretimde taze Boşnak böreği götürürdüm ona Şikago’dan. 15 Şubat’ta 96. yaşını birlikte kutladık yine börekle. Sohbet öyle güzeldi ki 5 saat sürdü. Çok üzgünüm. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun.” Ifadelerini kullandı.

VASİYETİ GEREĞİ TÜRKİYE’DE DEFNEDİLECEK

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, duayen Tarihçi Kemal Karpat’ın vefatıyla ilgili Twitter hesabından, şu mesaja yer verdi:

“İlim ve fikir dünyamızın mümtaz şahsiyetlerinden Kemal Karpat Hoca, 96 yaşında Hakk’a yürüdü. Geride yüzlerce eser, talebe ve hatıra bıraktı. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Hepimizin başı sağ olsun. Vasiyeti gereği cenazesi Türkiye’de defnedilecektir.”

KEMAL KARPAT KİMDİR?

Kırım Tatarı olan Kemal Karpat, 1923 yılımda Dobruca’da dünyaya geldi. 

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Karpat, Washington ve New York Üniversitelerinde siyasal ve sosyal bilimler üzerine master ve doktora çalışmaları yaptı.
Harvard, Princeton, Colombia, ODTÜ, Ecole des Hautes Etudes en Science Sociales gibi pek çok seçkin üniversitede ders veren Karpat, Bir dönem Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi’nde de görev aldı.

Türk Tarih Kurumu onur üyesi olan Karpat, bilimsel çalışmaları dolayısıyla Romanya bağımsızlık madalyası ve Bükreş Üniversitesi Dimitri Cantemir madalyasıyla ödülendirildi.

Karpat, Romanya Ovidius Üniversitesi ve Rusya Çuvaş Milli Üniversitesi onur doktorası, Rusya Kazan Bilimler Akademisi Onursal üyeliği, Wisconsin Üniversitesi Hilldale Ödülü ve Türk Bilimler Akademisi Ödülü’ne layık görüldü.

Kemal Karpat, 20 ülkede yayımlanan 100’ü aşkın makaleye ve çok sayıda kitaba imza attı. Karpat’ın eserlerinden bazıları:

“Türk Demokrasi Tarihi (1967), Gecekondu Üzerine (1973), Türkiye’de Toplumsal Dönüşüm (1976), Osmanlı ve Dünya (2000), Osmanlı’da Hoşgörü (Yayına hazırlama, 2000), Ortadoğu’da Osmanlı Mirası ve Ulusçuluk (2001), Osmanlı Modernleşmesi (2002), Türkiye ve Orta Asya (2003), Osmanlı Nüfusu 1830-1914(2003), Balkanlar’da Osmanlı Mirası ve Ulusçuluk (2004), İslâm’ın Siyasallaşması (2004), Osmanlı Geçmişi ve Bugünün Türkiye’si, Çağdaş Türk Edebiyatında Sosyal Konular, Osmanlı’da Değişim Modernleşme ve Ulusçuluk (2005), Türkiye’de Siyasal Sistemin Evrimi [1876-1980] (2005).”

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!