Nazım Peker
Nazım Peker

Vergi Zaten Tabanda

Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Albayrak, sanki ABD’yi keşfediyormuşçasına; “En kısa zamanda vergiyi tabana yayarak adaletli bir vergi sistemini oluşturacağız.” dedi.
Bende “Eyvahhh! Yine mi garip-guraba, fakir-fukara” diye çığlığı bastım.
 
Sn. Albayrak vergi zaten yıllardır tabanda. Asla tavana çıkamadı. Takside maaşlı şoförlük yapan birisi, taksi sahibinden fazla vergi ödüyor bu ülkede.
 
Haddim olmayarak bazı bilgiler vermek istiyorum:
 
2018 yılında toplanan vergilerin: 83.4 milyar lirası ücretlilerden yani maaşla çalışanlardan toplanmış,78.3 milyar lirası da; ticaret erbabından: esnaf, fabrikatör, mûteahhit, özel okul, marketler zinciri ve hastane sahiplerinden toplanmış.
 
Bilmem anlatabildim mi?


 
Anayasamız bu konuda; eşit kazançtan eşit vergi demesine rağmen. Bankada trilyonları, sahilde villaları, özel uçakları olan fakirden de (!), soğan, patates, biber varlık kuyruklarında sıra bekleyen zenginlerden de (!) aynı oranda ÖTV ve KDV almaktasınız.
 
Bu mudur vergide adalet ve tabana yaymak?
 
Verginin bir başka boyutu da:2018 yılında toplanan vergilerin % 65’ini ÖTV, KDV gibi dolaylı vergiler oluştururken, ancak ve ancak % 35’ini de reel sektör vergileri oluşturmuştur!
 
Ücretli ve çalışanlara tek bir vergi AFFI sağlamaz iken; reel sektör için defalarca vergi affı çıkardınız unuttunuz mu? Adalet bunu neresinde de daha vergiyi tabana yaymak istemektesiniz?
 
Daha anlatayım mı?
 
Fakir-fukara, garip-guraba sömürüsü yaparak oyunu aldığınız bu asil halkın kullandığı temel ihtiyaç maddelerinde ÖTV’niz: Pırlanta da: 0 ÖTV, elmasta: 0 ÖTV, yatlarda: 0 ÖTV, kürklerde:
 0 ötv
Gerçekten fakir halkın kullandığı; Lüks Tüketim Ürünlerinde: Kullandığı su da beş- 5- çeşit vergi, kullanmaya korktuğu elektrikte: yedi -7- çeşit vergi, İnternette: yedi -7- çeşit, yakmaya çekindiği doğalgazda da kaç vergi olduğunu sen ara bul.
 
Eğer vergide adaleti, tabana yayarak sağlamak istiyorsanız bırakın böyle kalsın. Payas’a pirince giderken evdeki bulgurdan da olmak istemiyoruz.
 
Akp ve siz hiçbir iktidara nasip olmayacak bir çoğunlukla ve süre ile (Tam 17 yıldır) iktidarsınız. Milletin adamı, ümmetin umudu dediğiniz kişi de BAŞKAN.
 
Sonuç bu işte!
 
Halk işsiz, gençler işsiz, üniversite mezunları işsiz ve umutları da yok. ASELSAN’dan ayrılan 634 mühendisin % 80’i de Hollandalı bir firma ile anlaşmış. Yerli sermayede üretimi azaltmış, yatırımı durdurmuş ve ülkeden çıkabilmenin hesabında. İşçi, memur, emekli geçinemiyoruz feryadında Ama vergi de adaleti; Tabana yayarak sağlamak istiyorsunuz. Bunun adı; Ankara çok para harcıyor, Ankara’ya çok para gerek. Nisandan itibaren ya yeni vergiler gelecek ya da vergi oranları tabanın aleyhine artırılacak. Kusura bakmayın da; gölge etmeyin başka ihsan istemeyiz.
 
Yatlara 1.95 TL’den mazot-benzin ver, ama üretmeye gayret eden çiftçiye 6.30 TL’den mazot sat ve vergiyi tabana yayarak, adaleti sağlayacağız hesabı yap. Taban zaten verginin ağırlığında ezim ezim ezilmekte.
 
İstemez kalsın. Yağmurdan kaçıp, doluya yakalanmaya niyetimiz hiç yok.
 
Esen kalınız.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!