Roza Kurban
Roza Kurban

Türk Dünyası Şairler Buluşması

15 Şubat 2020 tarihinde Türkiye Yazarlar Birliği’nin Ankara Şubesi’nde “Türk Dünyası Şairler Buluşması” gerçekleştirildi. Türkiye Yazarlar Birliği (TYB)  Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan,  TYB Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Uluçay başta olmak üzere Birleşen Yürekler Derneği Kurucu Başkanı Yasemin Meydan, Türkçenin Diriliş Hareketi Derneği Genel Başkanı Yalçın Mıhçı, Dünya Yazarlar ve Aydınlar Derneği Başkanı Osman Baş, Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Hakan Benli, TÜRKSOY koordinatörü Barış Cavit Mövsümlü, şairler ve yazarlar toplantıya katılanlar arasındaydı.
 
Sunuculuğunu Dr. Şemsettin Küzeci’nin yaptığı “Türk Dünyası Şairler Buluşması” toplantısı TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan’ın açış konuşması ile başladı. Yazarlığı meslek edinmiş kişileri bir araya getirerek mesleki dayanışma sağlamak ve geliştirmek amacıyla 1991 yılında kurulan Türkiye Yazarlar Birliği’nin aynı zamanda kurucu başkanı olan Doğan Türk Dünyasını bir araya getiren bir toplantı yapmalarının önem ve anlamından söz etti. Toplantıya Türkiye adına katılan aksakal şair Ali Akbaş başta olmak üzere Nuray Alper, Mehmet Aycı, Hünkâr Dağlı, İsmet Bora Binatlı, Nermin Akkan, Osman baş, Tahsin Sağlam, Vedat Fidanboylu gibi şairler kendi şiirlerini dinleyicilerle paylaştı. Toplantı kelimenin tam anlamıyla Türk dünyasını bir araya getirmişti. Buluşmaya, Tataristan adına bendeniz Roza Kurban, Kerkük adına Mustafa Ziya ve Şahin Dayıkadır, Kırım Tatar Türkleri adına Berk Mirza, Nogay Türkleri adına Hakan Benli, Azerbaycan adına Barış Cavit Mövsümlü, Güney Türkistan Afganistan adına Haşim Hamdam, KKTC adına Hava Tekin katıldı. 


 
Türkiye dışından olan tüm Türk boyları (KKTC hariç) temsilcilerinin hepsinin şiirlerini ana dilinde seslendirmesi etkinliğe farklı bir anlam ve renk kattı. Her millet için kendi ana dili, şair ve yazarları önemlidir. Okunan şiirler arasında katılımcılar sırf kendi şiirlerini okumakla kalmadı ülkesinin önemli şairlerinin şiirlerini de seslendirdi. Bendiniz Kazan Tatarları ile ilgili kısa bir bilgi verdikten sonra, ünlü Tatar şairi, Stalin’in aydın soykırımından nasibini alan Hesen Tufan’ın (1900–1981) kısaca hayatından söz ettikten sonra şairin 1951 yılında Sibirya’da sürgündeyken kaleme almış olduğu kendisi ile özdeşleşen “Agıla da Bolıt Agıla” (Akıyor da Bulut Akıyor) adlı şiirini dinleyicilerle paylaştım. Nogay Türklerinden Hakan Benli ise Rusya’da yaşanan ana dil konusunu gündeme getirerek, millî dillerin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını ve bu konuda Türkiye’deki Sivil Toplum Kuruluşların duyarsız olduğunun altını çizdi ve konuşmasının devamı olarak Mehmet Taşkıran’ın  “Til’im” (Dil’im) şiirini Nogay dilinde okudu. Milletlerin kimliğini ve ruhunu içine işleyen şiir dizeleri katılımcıları kâh hüzünlendirdi, kâh neşelendirdi. Burada önemli olan okunan şiirlerin çevirmene ihtiyacının olmadan anlaşılmasındaydı. Birbirimizin şiirlerini kendi şiirlerimiz gibi kabul ediyor ve anlıyorduk. Çok güzel ve samimi bir ortamda geçen şiir dinletisi TYB Ankara Şubesi Yönetimi Kurulu başkanı Mehmet Sait Uluçay’ın konuşması ile son buldu. Uluçay, toplantıya şairlere, şiirlere dikkat çekmek, bir araya toplanmak amacıyla düzenlendiğinden bahsetti ve böyle toplantıların devam edeceğinin müjdesini verdi. Türk dünyası şairler buluşmasında, atalarımızın “Şairler ölür, şiirler kalır” şeklindeki sözü kanıtlanmış oldu. Dizelere dökülen şiirlerin gücü tüm hazırunu derinden etkilemiş olmalı ki, toplantı sonrasında herkes memnun gözüküyordu. Şairleri en iyi şairler anlatır mantığından yola çıkarak yazımı sözünü ettiğimiz Tatar şair Hesen Tufan’ın dizeleri ile tamamlamak istiyorum:
 
                   Nasıldır senin kalbin desen,
                   Nasıldır hayat günlerin?
                   Elindeki kitabımda akran,
                   Şiirlerde benim yüreğim.


 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!