Mavi Vatan’dan kastın ne olduğunu Atatürk açıklamıştır

Mavi Vatan’dan kastın ne olduğunu Atatürk açıklamıştır

Akdeniz’de yaşanan Türk-Yunan krizini ve Mavi Vatan’daki sorunları dün HALK TV’de değerlendirdim.

Yaşanan krizin geleceği yıllardır belliydi. Yunan tarafı siyasi ve diplomatik olarak hazırlığını yapıyordu. Türkiye’ye karşı siyasi/diplomatik ittifaklar zincirini oluşturmuş gözüküyor.

– Yunanın Oruçreis’e askeri/fiziki müdahalede bulunma olasılığı yok denecek kadar çok çok az. Ama en kötü senaryo gerçekleşir bir kıvılcım çakılırsa o da o sahada kalmaz tüm Ege’ye yayılır.

Türkiye Türk donanmasının eşliğinde Oruçreis ile hem hak ve menfaatlerini korumadaki kararlılığını hem de bayrak/güç gösterisi yapıyor. Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin Kıta Sahanlığı hakkı sorgulanamayacak derecede sağlam ve güçlüdür.

Ama dış politika yapım süreci gözden geçirilmeli. Askeri güç odaklı dış politika sürdürülebilir değil. Askeri güç siyaseti/politikayı destekleyen faktör haline getirilmeli.

Yunanistan hiçbir hak ve hukuku olmadığını bildiği Meis güneyindeki bölgede MEB saham var iddiasıyla kriz yaratma peşinde. Hedefi Türkiye’yi bu bölgeye yönlendirip meşgul etmek, Ege’yi unutturmak. Türkiye için öncelikli hedef Ege’dir. Ege’deki ihlal ve işgalleri sona erdirmek Türkiye’nin ilk ve öncelikli hedefi olmalıdır. Sonrasında D. Akdeniz zaten otomatikman sonuca ulaşacaktır.

Yunan bu hayalini gerçekleştirmek için MEB kavramını öne çıkarırken Kıta Sahanlığı konusunun konuşulmasını zinhar istememektedir. Çünkü Kıta Sahanlığı Türkiye’nin en büyük ve sağlam kozudur. Dolayısıyla tek seçeneğimiz MEB ilan etmektir deyip Kıta Sahanlığını gündemden düşürmek ve sadece bunu Mavi Vatan diye sunmak Türkiye’nin menfaatine değildir.

MEB ve Kıta Sahanlığıyla ilgili bu tür sorunlarda diplomasinin ve diplomatların önü açılmalıdır. Dışişlerinden bu konuların sorumlusu Çağatay Erciyes’in twiter hesabından yaptığı bilgi ve harita paylaşımları konuyu ve Türkiye’nin politikasını çok iyi şekilde anlatmaktadır. Dışişlerinin bu paylaşımındaki anlayış desteklenmelidir.

Mavi Vatan ile ilgili yorum değerlendirme yapmak kimsenin vesayetinde de değildir. Sadece popülerlik kazananların söyledikleri mutlaka doğru kabul edilemez. Türkiye’nin denizdeki hak ve menfaatlerin korunması için tespit ve önerilerde bulunmak herkesin hakkı ve görevidir.

Bugünlerde sadece sloganlaştırılan Mavi Vatan’dan kastın aslında ne olması gerektiğini yıllar önce Atatürk açıklamıştır. Lütfen Atatürk’ün denizcilik ve donanmayla ilgili söylediklerini okuyun. Amerika’yı kimse yeniden keşfedip ilk ben keşfettim demesin.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!