Azerbaycan Cumhuriyeti 96 Yaşında

Men her gelen bir Mayıs’a

Çok ümitler bağlaram.

Her gelecek Mayıs için

Nisan ağlar, men ağlaram. 

 
Bugün 28 Mayıs 2014. Günümüzden tam 96 yıl önce bugün Mehmet Emin Resulzade başkanlığındaki Azerbaycan Milli şurası Azerbaycan’ın bağımsızlığını ilan etmişti.
 
Bu bağımsız Cumhuriyet Azerbaycan Kars Başkonsolosu Sayın Ayhan Süleymanoğlu’nun da ifade ettiği gibi tarihte Türk-Müslüman âleminde ilk demokratik cumhuriyettir.
 
Bu Cumhuriyet,  başta Mehmet Emin Resulzade ve Ali Merdan Topçubaşı olmak üzere Türk Milliyetçiliğinin fikri temellerini atan önemli şahsiyetler tarafından kurulmuştur.
 
23 ay gibi oldukça kısa sayılabilecek süre yaşamasına rağmen ekonomik, sosyal ve siyasi neticeleri günümüze kadar gelen önemli karar ve uygulamaları hayata geçirmiştir.
 
27 Nisan 1920’de 11.Kızıl Ordu Bakü’ye girerek Azerbaycan’ı resmen işgal etmiş ve Demokratik Azerbaycan Cumhuriyetini Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetine dönüştürmüştür.
 
Bu işgal ile birlikte Bolşevikler Cumhuriyeti kuran birçok aydını sürgüne göndermiş, kurşuna dizdirmişlerdir. Cumhuriyeti kuran liderlerin önemli bir kısmı ülkeyi terk etmek zorunda kalmışlardır.
 
Her türlü asimilasyona ve baskıya rağmen Azerbaycan Türklüğü Milliyetinden, tarihinden ve kök değerlerinden kopmamıştır. 70 Yıllık Rus zulmüne karşı milli varlığını ve benliğini korumayı başarmıştır.
 
Nihayet 28 Mayıs 1990’da Sovyet Tanklarının Bakü’de bulunduğu bir sırada Üç Renkli Bayrak milli hareketin lideri Ebulfez Elçibey tarafından parlamento binasına asılmıştır.
 
Azerbaycan Cumhuriyetinin bağımsızlık günü 2008 yılına kadar gayrı resmi olarak çeşitli dernekler ve sivil toplum kuruluşları tarafından kutlanıyordu. 2008 yılında Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in direktifleri ile çıkarılan kararname gereğince 28 Mayıs “bayram” olarak ülke genelinde, dış temsilciliklerde resmi törenlerle kutlanmaya başladı.
 
İlham Aliyev’in aldığı bu karar bir ata vasiyetini yerine getirmek ve bir kadirşinaslık örneğidir. Çünkü Azerbaycan Cumhuriyetinin Kurucusu ve İlk Cumhurbaşkanı Mehmet Emin Resulzade gelecek nesillere şu vasiyette bulunmuştu.
 
Ey Gençlik! Senin uhdende Büyük bir vazife var: Senden evvelki nesil yoktan bir bayrak, mukaddes bir ideal remzi yarattı. Onu bin müşkülatla yücelterek dedi ki:
 
Bir kere yükselen bayrak, bir daha inmez!
 
Elbette ki, sen onun ümidini kırmayacak, bu gün parlamento binası üzerinden Azerilerin yanık yüreklerine inmiş bu bayrağı tekrar o bina üzerine dikecek ve bu yolda ya gazi veya şehit olacaksın!
 
Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96 yılı kutlu olsun.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!