Feridun Yıldız
Feridun Yıldız

ABD Projesine Göre “Kürt Açılımı”nda Neler Yapıldı, Neleri Beklemeliyiz?

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesine bağlı Dağlıca köyünde 4 ay önce konuşlanan piyade taburu, 21 Ekim 2007 gecesi 250 PKK’lı teröristin saldırısına uğradı. İlk ateşle karşılaşan 12 asker şehit oldu, 16 asker de yaralandı. Saldırı sırasında 32 PKK’lı da ölü olarak ele geçirildi. Daha da acısı 8 askerimiz de PKK tarafından kaçırıldı.

Bir hafta önce de PKK’lı teröristler, Şırnak’ın Gabar Dağı’nda 7 Ekim günü operasyona katılan bir time de yine uzun namlulu silahlarla saldırmıştı. Timi pusuya düşüren teröristler 1 astsubay ve 12 eri şehit etmişti.
O dönemlerde kamuoyunda harareti yükselten Dağlıca Baskını’nın ayrıntılarını 23 Kasım 2009 tarihli “Kürt Açılımının Kilometre Taşları 1: “Dağlıca Baskını”” bqşlıklı yazımızda ele aldığımız için yeniden tekrarlamayacağız. Ancak o dönemlerin iki bakanı Ali Babacan ve Ahmet Davudoğlu’nun da basınla yaptıkları sohbetlerde açığa çıkarttıkları gibi AKP İktidarları’nın sonradan adını defalarca değiştirdikleri “Kürt Açılımı”nın milâdı Dağlıca Baskını’dır.

Bugün, biraz mürekkep yalamış herkes Dağlıca Baskını’nda ABD’nin bir dahli olduğunu anlayabilmektedir. Bu düşünceye nereden varıyoruz?

Baskından sonra kamuoyu bir sınır ötesi harekât beklentisi içerisinde iken Türk Amerikan diplomatik faaliyetleri hızlandı. Baskından onbeş gün sonra Başbakan R. Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı George Bush ile 5 Kasım 2007’de Türkiye saati ile 20:15’te Beyaz Saray’ın Oval Ofisinde yapılan baş başa görüşmeden sonra taraflar Kürt Sorunu’nun çözümü için “siyasal çözümler”den bahsetmeye başladılar. Diğer taraftan görüşmeleri sürdüren askeî ve sivil bürokrasi ekibinin eline bir çözüm projesi, bir yol haritası tutuşturulmuştu: David L. Phillips’in “Disarming, Demobilizing, And Reintegrating The Kurdistan Worker’s Party(PKK’yı Silahsızlandırma, Dağdan İndirme ve Toplumla Bütünleştirme)”

Zamanın Dışişleri Bakanı Ali Babacan 9 Aralık 2007’de TBBMM’de yaptığı konuşmada ABD plânının uygulanacağını şı sözleri ile açıklıyordu:

“Terör örgütü PKK ile mücadele kapsamında Başbakanımız ile ABD Başkanı Bush arasında 5 Kasım tarihli görüşmede alınan kararlar safha safha uygulanmaya başlandı. Bu çerçevede terör örgütüne karşı alınacak önlemler çerçevesinde, iki ülkenin siyasi ve askeri grupları arasında doğrudan eşgüdüm ve işbirliği de başlamıştır”

AKP Hükümeti tarafından açıklanan Kürt Açılımı’nın ilk işaretini de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül verdi. NTV’den Ruşen Çakır’ın haberine göre Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tahran’a giderken uçakta Kürt sorunu ve dış politikayla ilgili önemli mesajlar verdi. Kürt sorunuyla ilgili önümüzdeki günlerde çok iyi şeyler olacağını söyleyen Gül, “Bu meseleyi sadece sınır dışına yüklemek yanlış olur” dedi.(Akşam, 10.03.2009)

Kürt Açılımı, 14 Mayıs 2009’da Ankara’da Best Otel’de TESEV’in düzenlediği ve MİT, Emniyet, AKP ve DTP’lilerin katıldığı 4.5 saatlik toplantıda ele alındı.

Kürt Açılımı’nın resmen ilân edildiği toplantı 1 Ağustos 2009’da İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve bazı yazar ve gazetecilerin katılımıyla “Kürt Meselesinin Çözümü: Türkiye Modeline Doğru” adıyla Ankara Polis Akademisi’nde yapıldı. Açılımın koordinatörlüğünü halâ yürüten Beşir Atalay’ın bu çalıştayına şu isimler katılmıştı. Polis Akademisi Başkanı Zühtü Arslan, Polis Akademisi Araştırma Merkezleri Başkanı İhsan Bal, bazı akademi yetkilileri, gazeteciler Deniz Ülke Arıboğan, Fehmi Koru, Hasan Cemal, Cengiz Çandar, Oral Çalışlar, Mustafa Karaalioğlu, Ruşen Çakır, Muharrem Sarıkaya, İbrahim Kalın, Okan Müderrisoğlu, Nasuhi Güngör, Mithat Sancar, Ali Bayramoğlu, İhsan Dağı ve Mümtaz’er Türköne.

O tarihten bugüne Kürt Açılımı birkaç kez adını değiştirmesine rağmen sürüyor. David L. Phillips’in raporunu esas alarak bugüne kadar anılan “yol haritası”nın hangi maddelerinin gerçekleştirildiğine bakarsak, yine aynı Rapor’u esas alatak bundan sonra meler beklememiz gerektiğini de anlayabiliriz.

GERÇEKLEŞTİRİLEN MADDELER

David L. Phillips Raporu

AKP’nin Kürt Açılımı

 

Barzani ve Talabani 12 aylık bir ateşkes için PKK ile temas kurmalıdır. BDP’li politikacılar tarafından defalarca Barzani’ye ateşkes için devreye girme çağrısı yapıldı. Ziyaret edildi.
Türkiye, teröre çözüm sürecinde DTP’yi arabulucu olarak kullanmalı. Erdoğan, Başbakan sıfatıyla değil ama AKP Genel Başkanı sıfatıyla Ahmet Türk ile görüştü. Abdullah Öcalan, tek yetkili olarak kendini gösterince Hükümet yetkilileri açılımın muhatabını millet olarak gösterdiler.
Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesi değiştirilmeli. 01/05/2008 tarihinde 301. madde değiştirildi.
Devletin sahip olduğu medya kuruluşlarında Kürtçe’nin kullanılmasını içeren kültürel haklar genişletilmeli, halk eğitimi ve amme hizmeti verilmelidir. 01.01.2009’da TRT 6, Kürtçe yayına başladı.
Dini özgürlük ve azınlık hakları üzerindeki kısıtlamaların da gözden geçirilmesi gerekiyor. Azınlıklara birçok hak tanındı. Başbakan Erdoğan Ekümenikliği bile kabul edebileceğini açıkladı. 
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin "demokratik bir ordu" olarak görev yapması gerekiyor. Ne MGK ne de TSK toplu göç hareketlerine ya da köylerin boşaltılmasına göz yummaya devam edemez. TSK’ya yönelik ilk operasyon, Ergenekon adı altında 22.01.2008 tarihinde yapıldı.  
Türkiye, Mesud Barzani’yi kötülemeyi bırakmalı ev araçsız bir diplomatik kanal açmalıdır. Barzani hakkındaki olumsuz söylemler son buldu. Birçok kişi Barzani’den sayın diyerek bahsetmeye başladı. Diplomatlar, Barzani ile temasa geçti. 
Türkiye, Bölgesel Kürt Yönetimi ile işbirliği yapmalı. Bölgesel Kürt Yönetimi, fiilen tehdit olmaktan çıkarılarak, aşamalı olarak işbirliğine gidildi. 
Türkiye ve Bölgesel Kürt Yönetimi iki gerçek dost olmalı. En son Başbakan, Bölgesel Kürt Yönetimini ziyaret etti. Barzani’ye Yemen Türküsü söyledi. 
Türk inşaat şirketleri, Kuzey Irak’ta olacak ekonomik patlamanın yararlanıcılarının başında geliyor. Türk inşaat şirketleri, Kuzey Irak’ı imar etmeye başladılar. 
Türkiye, Kerkük’ün Bölgesel Kürt Yönetimi’ne katılmasını engellememeli. Önceleri karşı çıkılmasına rağmen, şimdilik Kerkük konusu askıya alındı. 
PKK’yı silahsızlandıracak ve dağdan indirecek aşamalı bir af planı hazırlanmalı. İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranan 134 üst düzey komutan af kapsamına alınmayarak, ikamet ettikleri ülkelere sığınma talebinde bulunmalı. Medyada günlerce tartışıldı. AKP yanlısı medya, uzun süre gündemde tuttu.
Suriye ile anlaşma imzalandı. Suçluların bir ülkede yargılanıp suçlarını çekmeleri halinde diğer devlette ikinci kere yargılanmasının önü kapatıldı. 
Af için kullanılan terimler çok tehlikeli, "Genel af" çok tartışmalı. Bunlar yerine "topluma kazandırma" terimi kullanılmalı. Medyada sık sık gündeme getirildi. MİT eski müsteşarı Cevat Öneş de dillendirdi.
Erdoğan DTP üyelerini PKK’yı lanetlemeye davet etmekten vazgeçmeli. Erdoğan, dana önce DTP ile PKK’yı lanetlemeden görüşmeyeceğini ifade etmesine rağmen, Ahmet Türk ile görüştü ve bu söylemi terk etti. 
DTP üyeleri, PKK’yı kınamak yerine genel olarak terörü kınayarak güven kazanmalı. DTP üyeleri ağız birliği etmişçesine PKK’yı lanetlemediler ama şiddetin her türlüsünü kınadıklarını ifade ettiler. 
Milliyetçiler, DTP’yi haydut olarak gördükleri için AKP, demokratikleşme sürecinde DTP’yi gerçek ortak olarak tanımlamamalı AKP ile DTP ortak hareket etmelerine rağmen, birbirleri ile sık sık ağız dalaşına girdiler. 
ABD büyükelçileri ve diplomatları, DTP’li parlamenterleri, üst düzeyde karşılamalı ve onlara danışmanlık yapmalıdır. ABD’li diplomatlar, BDP’li diplomatlarla, defalarca görüştüler. Nihayet Obama, Ahmet Türk ile baş başa görüşme yaptı. 
Gerçeklik ve Uzlaşma Komisyonu kurulmalı ve Türk yetkililer konunun literatürü için denizaşırı yolculuklar yapmalı. Konunun uzmanları Türkiye’ye getirilmeli. Abdullah Öcalan’ın Hakikatleri Araştırma Komisyonu önerisi, günlerce tartışıldı ve bazı partilerin seçim bildirgesine girdi.
Yol ve su gibi altyapı çalışmalarına ağırlık verilmeli. Ulaşım sektörüne önem verilmeli. AKP hükümeti, duble yolarlın ciddi bir kısmını doğu ve güneydoğuya kaydırdı ve buralara öncelik tanıdı. Susuz ve altyapısız köylere hizmet taşıdı.
Diyarbakır Havaalanı modernize edilerek uluslararası uçuşa uygun hale getirilmeli. Sıklıkla gündeme getiriliyor. 
Yeni baraj projeleri geliştirilmeli. Yeni baraj projeleri uygulanmaya geçildi. Çevreci tepkiler oldu ve halen de devam ediyor. 
Sağlık ve eğitim gibi sosyal hizmetler arttırılmalı. Güneydoğuda ve doğuda birçok modern ve donanımlı okul ve sağlık kuruluşu açıldı.
Kadın istihdamına dikkat çeken daha fazla proje yapılmalı. AB fonlarından yararlanılarak birçok proje hayata geçirilmeye çalışıldı. Fazla başarı sağlanamadı. 
Köye Dönüş Projesi desteklenmeli ve evleri zarar gören ve yaşanılmaz hale gelen mülk sahiplerine tazminat verilmeli. Köye Dönüş Projesi desteklendi ve tazminatlar ödendi.  
Köy koruculuğu sistemi kaldırılmalı.  Adım atılmadı. Ancak medya koruculuk sistemi ile ilgili yanlı ve karalayıcı bir kampanya başlattı.
Dost ülkeler, AB üyeliği ve Güneydoğudaki sosyo ekonomik kalkınma konularında Türkiye’yi desteklemeli. AB Parlamentoeu üyeleri sık sık Güneydoğu illerine giderek, burada gezi adıyla denetlemeler ve istihbarî çalışmalar yapıyorlar
Tarımda damla sulama sistemi teşvik edilmeli. Tarımda damla sulama sistemi Tarım Bakanlığı ve TC Ziraat Bankası tarafından desteklenmektedir.
Mahmur Kampında bulunanlar Türkiye’ye iade edilmeli ve bu kamp kapatılmalı. Mahmurun tavsiyesi gündeme geldiyse de, Habur’dan girişlerden sonra askıya alındı ancak son günlerde Habur’un kapatılması konusu yeniden gündeme geldi 

BUNDAN SONRA NELER OLABİLİR?

1.  Türk Ceza Kanunu’nun 215, 216, 217, 220. maddeleri reform kapsamına alınabilir.
2.  Güneydoğudaki illere özel idari statü düşünülebilir.
3.  Habur’a ek olarak başka ticaret kapılar açılabilir.
4.  Kuzey Iraklı işadamlarına vizeler kolaylaştırılabilir.
5.  Abdullah Öcalan’ın “ev hapsi” düşünülebilir.
6.  Demokratik Özerklik ve Federal Yapı düşünülebilir.
7.  David L. Phillips’in “Disarming, Demobilizing, And Reintegrating The Kurdistan Worker’s Party(PKK’yı Silahsızlandırma, Dağdan İndirme ve Toplumla Bütünleştirme)” projesi bir metod olarak üst düzey bir güvenlik bürokratı tarafından ifade edilebilir.

Türk halkı bir kaba konularak yavaş yavaş ısıtılan kurbağa misali ısıtılmaktadır. Kürt Açılımı’nın yürütücüleri başarılı bir toplum mühendisliği ile halkı ikna etme faaliyetlerini bütün güçleri ile yürütmektedirler. Türk Milliyetçisi aydınların vakit geçmeden Türk Milleti’ni uyandırma vakti çoktan gelmiş, hattâ geçmektedir bile.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!