Celal Duruoğlu
Celal Duruoğlu

Dikkat

featured

Kerem Aktürkoğlu ile oynamak pimi açık bombayı elde tutmaktır. Yarın kötü bir sonuç çıkarsa, Kerem Aktürkoğlu’nu bir daha oynatamayacağı gibi, olası bir elenmede, giden sadece Kerem Aktürkoğlu olmaz… Okan Buruk daha yüksek sesle tartışılır.

Değerli okuyucularımız merhaba.

Trendyol Süper Lig’de ikinci hafta maçları sona erdi. Lig maçlarından sonra, gözler Avrupa Kupalarında yapacağımız maçlara çevrildi. Dört temsilcimize başarılar diliyoruz. İlginç bir tesadüf Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor İsviçre takımları ile karşılaşacak.

Galatasaray yarın UEFA Şampiyonlar Ligi Play-off ilk maçında İsviçre’nin Young Boys takımıyla ilk oynayacak. Gazetelerimize ve yorumcularımıza göre, tur şimdiden garanti…! Gerçek böyle mi? Kalbimiz gerçek, mantığımız çok zor diyor…

Young Boys takımı İsviçre Ligi’nde maç fazlasıyla sondan ikinci… İsviçre Süper Ligi 12 takımla oynanıyor, ligin son sırasında futbolseverlerin çok yakından tanıdığı Grashoppers takımı yer alıyor. Ligde 4 hafta geride kalmış. 5. Hafta maçları yeni başlamış. Young Boys ilginç bir takım. Oynadığı 5 lig maçının “3’ünde kırmızı kart” çıkmış. Bu kartların ikisi Young Boys’a, biri rakibine çıkmış. Kırmızı kart çıkan maçların birini evinde, diğerini de deplasmanda görmüş. Bir kırmızı kart da rakibe kendi evinde çıkmış. Kendi evinde attığı ve yediği dengeli bir takım. Ancak bu takımın oynadığı maçların ilk 20 dakikasında mutlaka gol olmuş. Yediği gollerin çoğunu ikinci yarının 60. dakikasında yemiş. Young Boys bize aslında yabancı bir takım değil. Geçtiğimiz yıllarda Fenerbahçe’yi kupa dışına itmişti. O zamanki Young Boys takımı daha güçlüydü. Young Boys takımı maçlarını 32.000 kişilik Stade de Suisse’de oynuyor. Stat, Ülkenin ikinci büyük stadı. Stadın zemini “Suni Çim” Zemini suni çim olan statlarda oynamak çok zordur.

Young Boys’u az da olsa tanıttıktan sonra, Galatasaray’a gelelim. Yarın neler olabilir, ne yapabiliriz? Takımımızın ilk iki hafta oynadığı maçlara bakarsak, sonuç iyi, futbol kötü. Bu arada “Süper Kupa” hezimetini de unutmayalım. Galatasaray’da en önemli eksikler Kaan ve Sanchez olacak. Bu iki futbolcu takımın bana göre kilit futbolcuları… Bu sezon yönetim ve Okan Buruk havalarda gezerken “Beşiktaş’tan ağır bir tokat yedi.” Galatasaray temel sorunu kadronun doğru kullanılamamasıdır. Geçtiğimiz sezon Okan Buruk, elindeki kadro yine yanlış oynatmasına karşın, takım şampiyon olmuştu. Bu yanlışlarından en önemlisi KeremAktürkoğlu gibi ikinci sınıf ve futbol kapasitesi sınırlı oyuncuyu oynatma ısrarıdır. Düşünün Kerem Aktürkoğlu gibi pas verme yeteneği sınırlı oyuncu “10 numara” mevkinde oynatılmaya çalışıldı… Bu mantıksız ısrar, ne yazık ki bu sezonda sürüyor. Kerem Aktürkoğlu’nu oynatma inadı yüzünden Zaha gibi Dünya yıldızı harcandı. Kerem Aktürkoğlu’na verdiği şansın yarısı Yunus Akgün’e verilmedi. Yarın Galatasaray hangi kadroyla çıkacak? Çıkacak kadroda kesin oynayacaklar; Muslera, Jelert-Nelsson-Abdülkerim-Dubois (Köhn)-Torreira-? Mertens-Ziyech(Barış)-?-İcardi… Bu dizilişte soru işareti koyduğumuz mevkilerde kimler oynayacak sorusu önemli. Barış’ın olmama olasılığı büyük sorundur. Orta sahada Kerem Demirbay’ın, kanatta Sara’nın oynaması en mantıklısı gözükse de Okan Buruk’un Kerem Aktürkoğlu takıntısı unutulmamalı. Hâlâ Kerem Aktürkoğlu’nu kazanma düşüncesi ağır basarsa, orta sahada Sara, kanatta Kerem Aktürkoğlu oynayacaktır. Ya da Sara yerine Kerem Demirbay’ı orta sahada oynayabilir.

Peki böyle bir dizilişte, takım nasıl oynayacak? Bunun örneğini Konya’da gördük. Takım uzun toplarla çıkarak oynadı. Niye? Okan Buruk aklınca, ileride hızlı iki futbolcu Barış ve Kere Aktürkoğlu’na atılacak toplarla pozisyon bulmayı umdu. Ancak atılan topların çoğu Konyaspor’da kaldı. Kerem Aktürkoğlu ve Barış’ın kaptırdığı her pozisyon, defansı zora soktu. Çünkü Galatasaray’ın iki stoperi tek hamlelik futbolcu… Bunun anlamı, stoper, forvetini kaçırırsa Muslera ile karşı karşıya kalmasıdır. Geçen yıl oynan Sparta Praha maçının unutulmaması gerek.

Young Boys İsviçre takımı olması nedeniyle, “Fizik futbolu” oynayan bir ekip. Fenerbahçe Lugano maçını anımsayalım. O takım Fenerbahçe’ye sahasında 3 gol attı. Diyeceksiniz ki, Fenerbahçe’de “4 gol” attı. Lugano’nun üç gol attığı “Jose Mourinho gibi defansif futbolu benimseyen” bir takımdı. Ayrıca Fenerbahçe Osayi, Tadiç, İrfan Can Kahveci ve Ferdi Kadıoğlu gibi kenarları Kerem Aktürkoğlu’ndan çok iyi kullanan oyuncular sayesinde attı. Lugano “Fiziki temaslı oyunla Fenerbahçe’yi zorladı.” Eğer yarın Galatasaray gol yerse, Kerem Aktürkoğlu ve Yunus Akgün ile oynarsa, gol atması Ziyech-Mertens ve İcardi’nin kişisel çabalarına kalır… Ayrıca bu kadro “Fizik temaslı oyundaKerem Aktürkoğlu, Yunus, Mertens ve Ziyech zayıf kalır.

Türk futbolunun “En önemli zaafı yan toplardır.” Galatasaray’da yan toplarda bu zaaf kendini gösteriyor. Muslera’nın çizgi kalecisi olması nedeniyle, sorun büyüktür. Young Boys maçlarında genelde ilk on beş dakikada gol yiyor. Takımızın ilk golü bulması gerekiyor. Bu çok önemli. Eğer ilk golü Young Boys atarsa, işte o zaman tehlike büyür. Çünkü Galatasaray’ın yumuşak karnı kanatları maalesef… Çünkü İcardi’ye yanlardan isabetli orta gelmiyor. Galatasaray Raschia’yı arıyor. Bu arada Barış’ın zayıf da olsa oynama olasılığı var. O zaman Okan Buruk, Kerem Aktürkoğlu, Barış oynatıp, Ziyech’i kenarda tutabilir. Batshuayi de unutmayalım. O da çok önemli. Kerem Aktürkoğlu ile oynamak pimi açık bombayı elde tutmaktır. Yarın kötü bir sonuç çıkarsa, Kerem Aktürkoğlu’nu bir daha oynatamayacağı gibi, olası bir elenmede, giden sadece Kerem Aktürkoğlu olmaz… Okan Buruk daha yüksek sesle tartışılır.

Sonuç olarak umarım Galatasaray, uzun topla oynamaya kalkmaz. Eğer böyle bir formatta oynarsa, tehlike büyük olur. O zaman oturup dua ederiz ki, Galatasaray gol bulsun ve gol yemesin… Yarın için dualarımız takımımızla.

Galatasaray’a başarılar diliyoruz… Aynı başarı dileklerimiz, Avrupa Kupalarında oynayacak takımlarımız için de geçerli. Umarız ulusumuzun yüzü takımlarımızla güler.

Hoşça kalın.

 

NOT: Bize ulaşmak isteyen dostlar [email protected] adresine mail atabilir. Düşünce ve önerilerinizi bekliyoruz. Sevgiyle kalın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!