Kayseri Büyükşehir, sıfır atık ve geri dönüşüm çalışmalarını sürdürüyor

featured

30 Mart, Birleşmiş Milletler’in (BM) resmen kabul ettiği Dünya Sıfır Atık Günü olarak kutlanırken, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, sıfır atık ve geri dönüşüm çalışmalarını sürdürüyor.

İsrafın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşumunun engellenmesini amaçlayan Kayseri Büyükşehir Belediyesi, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı’na bağlı, Atık Yönetimi ve Sıfır Atık Şube Müdürlüğü birimleri bu kapsamda geri dönüşüm çalışmaları gerçekleştiriyor.

Büyükşehir Belediyesi, kentteki atıkların, şehrin farklı noktalarında çevre ve insan sağlığına zarar vermeden, hızlı ve ekonomik bir şekilde bertaraf edilmesi için birçok çalışma yürütürken, bu kapsamda 2022 yılı içerisinde 40 milyon kw saat elektrik üretildi, böylelikle 20 milyon metre küp metan gazının doğaya salınımı engellendi.

1 yıl içerisinde 350 bin ton evsel atığın bertarafını sağlayan Kayseri Büyükşehir Belediyesi, ayrıca Türkiye’ye örnek olan çok önemli bir çalışmaya imza atarak, park, bahçe ve refüjlerde toplanan yapraklar gibi bitkisel atıkların Kompost Tesisleri’nde işlenerek, gelecek güz döneminde gübre olarak kullanılmasını sağlıyor. Evsel katı atık düzenli depolama sahasında, enerji santralinde ortaya çıkan 60 derece sıcaklığındaki suyu 10 bin metrekare alana kurulu serada kullanarak topraksız tarımla yıllık 500 bin kilogram domates üretiliyor.

Ayrıca, 8 ilçenin faydalandığı 65 milyon TL maliyetle Bünyan ve Develi ilçeleri sınırlarında Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan Katı Atık Transfer İstasyonu ile de evsel nitelikli atıklar, katı atık düzenli depolama tesisine naklediliyor.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı tarafından Kayseri İklim Değişikliği Uyum ve Azaltım Eylem Planı hazırlandı. Kayseri İDEP İklim Hareketi projesi, iklim tehlikelerine karşı daha dirençli, karbon nötr ve daha sürdürülebilir bir kent yaşamını hedefleyen planlı bir eylem programını içeriyor.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi hizmet sınırları içerisinde bulunan 706 adet sağlık kuruluşundan kaynaklanan tıbbi atıklar da toplanırken, sterilizasyon işlemine tabi tutularak bertaraf ediliyor. Kayseri’yi yakından ilgilendiren 4.5MW Beydeğirmeni Biyogaz Santrali’nde metan gazından elektrik üretiliyor. Tesis, elektrik üretiminin yanı sıra çevre kirliliğini de önlüyor.

Hafriyat Toprağı ve İnşaat/Yıkıntı Atıklarının Kontrolü yönetmeliği gereğince 4 adet depolama sahası da işleten Büyükşehir Belediyesi, yılda ortalama 2 bin 500 adet Yapı Ruhsatlı işletme için 3 milyon metreküp kazı, 1,5 milyon metreküp de dolgu izni veriyor.

Şehir genelindeki, kaldırımları, kilit parke, bordürleri ve oradan çıkan malzemeleri geri dönüşüm mantığı ile ayrıştırarak, yine Kayseri Büyükşehir Enerji Tarım Hayvancılık Ticaret Anonim Şirketi (YAKTAŞ) tesislerinde satışı gerçekleştirilerek, geri dönüşüme de katkı sağlanıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!