İYİ Partili Çıray: Kamu Kaynaklarından Milyarlarca Lira Kimlere Aktarıldı?

İYİ Partili Çıray'dan Bakan Koca'ya: İstifa için daha ne bekliyor?

İYİ Parti İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, Sayıştay Raporlarında ortaya çıkan yüksek miktarlardaki kamu kaynaklarının kamu dışına aktarılmasını meclis gündemine taşıyarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması için bir önerge verdi.

Bazı devlet kurumlarından “sivil toplum örgütlerine” ve “kâr amacı gütmeyen kuruluşlara (KAGK)” çok yüksek meblağlarda para aktarıldığı, basına da yansıyan bilgilere göre hem Sayıştay raporlarının hem de denetlenen kurumlarının mali tablolarının bu para aktarımlarında benzerlik gösterdiğini belirten Çıray, bu kurumları şöyle açıkladı;

 

DUDAK UÇUKLATAN RAKAM: 6 MİLYAR 216 MİLYON TL

“Denetlenen kamu kurumlarının mali tablolarına göre;  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan  2 milyar 441 milyon TL, Dışişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan Avrupa Birliği Başkanlığı’ndan 896 milyon TL, Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan 195 milyon 763 bin TL, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan 393 milyon TL, Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan 800 Milyon TL, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 176 Milyon 929 Bin TL, Sağlık Bakanlığı’ndan 139 Milyon TL, “Kâr Amacı Gütmeyen Kurumlara Yapılan Transferler” adı altında kamu dışına aktarıldığı tespit edilmiştir. Açıklanan denetim raporundaki 92 kurumda buna benzer para transferleri görülmektedir”

Çıray, toplamda 6 milyar 216 milyon TL tutarındaki dudak uçuklatan bu paranın kamu dışında kimlere aktarıldığının derhal açıklanması gerektiğinin altını çizdi.

 

AÇLIK SINIRI 2 BİN 448 TL, YOKSULLUK SINIRI İSE 7 BİN 973 TL OLDU

Dünya genelinde zirve noktasına ulaşan pandeminin ülkemizin de uzun zamandır içinden geçtiği ekonomik krizi daha da derinleştirdiğini, işsizliğin rekor seviyelere ulaştığını söyleyen Dr. Aytun Çıray, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun hazırladığı Eylül ayı raporuna göre halkın çok ciddi geçim sıkıntısı yaşadığını ve giderek daha da fakirleştiğini belirtti.

Çıray; “Türk-İş’in 2020 Eylül ayı için yayımladığı verilere göre açlık sınırı 2 bin 448 TL, yoksulluk sınırı ise 7 bin 973 TL olmuştur. Türkiye’de en yoksul ile en zengin arasında 13 kat gelir farkı bulunmakta, toplumun ortalama geliri temel alınarak yapılan çeşitli hesaplamalara göre nüfusun neredeyse üçte birinin yoksul olduğu ve bu oranın giderek arttığı da açıktır. Kamu kaynakları doğru kullanılmış olsaydı salgını ekonomik olarak çok daha ağrısız atlatabilirdik” dedi.

Pandemide önce vatandaşa İBAN gönderip para isteyen sonra vatandaşa 1000 TL yardım yaptık diyen 18 yıllık AKP iktidarının Türkiye’yi nasıl geri dönüşü zor bir ekonomik buhrana sürüklediğini belirten Çıray, pandemide vatandaşından para isteyen iki ülkeden birinin Sudan, diğerinin ise Türkiye olduğunu da hatırlattı.

 

TARİKAT VE CEMAATLER NASIL ZENGİNLEŞİYOR?

15 Temmuz hain FETÖ kalkışmasından sonra mecliste oluşturulan “Darbe Araştırma Komisyonu’nun da üyeliğini yapmış olan Çıray, “Kâr Amacı Gütmeyen Kurumlar”ın tarikat ve cemaatler olduğunu söyledi.

“Yoksul halkın alın teri ile zorla kazandığı paraların, devlet mekanizmalarının içine sızan ya da yerleştirilen tarikatlara ve cemaatlere aktarıldığını” söyleyen Çıray, “Bu vicdansızlıktır, kabul edilemez” dedi. Geçmişte “FETÖ2nün siyasi ayağı” araştırılsın diye verdikleri tüm araştırma önergelerinin reddedildiğini, bütçe çalışmalarında Sağlık Bakanı Sn Fahrettin Koca’ya sorduğu menzil tarikatı bakanlığın içine sızdı mı sızmadı mı sorusuna da cevap alamadığını söyleyen Çıray, “Öyle anlaşılıyor ki geçmişten ders çıkarmadıkları gibi ders çıkarmayı da düşünmüyorlar” dedi.

 

VATANDAŞIN PARASI TARİKAT VE CEMAATLERE Mİ AKTARILIYOR?

Türkiye’de 1927 yılından itibaren uygulanan ve kamu mali yönetimimizin temel kanunu olma özelliği taşıyan 1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanununun yerini alan 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa da değinen Çıray, bu kanuna göre “kalkınma planları ve programlarda yer alan politika ve hedefler doğrultusunda kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde elde edilmesini ve kullanılmasını, hesap verebilirliği ve malî saydamlığı sağlamanın” birincil amaç olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sn Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti:

  1. “Kâr Amacı Gütmeyen Kurum ve Kuruluşlar” kimlerdir? Bu kurumların tarikat ve cemaatler ile doğrudan veya dolaylı bağlantısı var mıdır? Bu para transferleri hangi kâr amacı gütmeyen kurumlara aktarılmıştır?
  2. Kâr amacı gütmeyen bu kurumlar, aldıkları paralarla özellikle pandemi döneminde ihtiyaç sahibi vatandaşlara karşılıksız yardımda bulunmuşlar mıdır? Bulundularsa eğer bu yardımlar kimlere ve hangi yöntemle yapılmıştır?
  3. Kâr amacı gütmeyen bu kurumlar, kamu kaynaklarından elde ettikleri bu paralarla bilimsel çalışmalara katkıda bulunmuşlar mıdır? Bulundularsa eğer bu bilimsel çalışmalar nelerdir?

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!