Bloomberg BusinessWeek dergisinden Mehmet Erdoğan’ın haberine göre ekmeklik buğdaydan üretilen makarnalar İtalya tarafından düşük kaliteli olduğu gerekçesiyle Türkiye’ye iade edildi.
Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, “Bizim ekmeklik buğdaydan yapılan makarnanın ihraç edilmesine hiçbir itirazımız yok. Tam tersine, dünyada böyle bir talep varsa bunu bizim üreticimizin karşılamasını isteriz. Ancak ekmeklik buğdaydan, yemlik buğdaydan, mısırdan makarna yapıp üzerine ‘yüzde 100 durum buğdayı’ yazdığımızda bu ülkenin imajına zarar vermeye başlar ve hatta bir sağlık sorununa bile dönüşebilir” dedi.
Barilla Group Tedarik Zinciri Direktörü Murat Bozkurt, “Türkiye 2013 yılında 690 bin ton makarnayı 713 dolar ortalama ile satarken bugün artık 1 milyon 70 bin ton makarnayı 505 milyon dolara satar hale geldi. Tonu 473 dolara kadar indi. Dünyada rakamları bu kadar büyürken fiyatları bu kadar aşağıya inen başka bir ürün göremezsiniz” diyor.