Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ’ın tutukluluğunun 78. gününde hazırlanan iddianame ortaya çıktı. 9 sayfalık iddianamede, Özdağ’ın Kayseri’de 30 Haziran’da meydana gelen olayları kışkırttığı iddia edilerek, delil olarak 34 adet X paylaşımı gösterildi. Ancak paylaşımların detayları incelendiğinde, suçlamaların ne derece temelsiz olduğu gözler önüne seriliyor.
Paylaşımlar Suç Unsuru Taşımıyor
Sunulan paylaşımlardan 3 tanesinin yorumsuz yeniden paylaşım olduğu, 25 tanesinin ise 2020-2024 yılları arasında gerçekleştiği ve Kayseri olaylarıyla hiçbir ilgisinin bulunmadığı anlaşılıyor. Kayseri ile ilgili olarak ise yalnızca olaylardan 2 ay önce yapılan tek bir paylaşım bulunmakta ve bu paylaşımla ilgili olarak Kayseri Başsavcılığı’nın “takipsizlik” kararı verdiği ortaya çıktı. Bu durum, Özdağ’a yöneltilen suçlamaların hukuki dayanaktan yoksun olduğunu açıkça ortaya koyuyor.
Özdağ’ın Sakinleştirme Çağrıları Gizlendi
Daha da önemlisi, Ümit Özdağ’ın olaylar esnasında vatandaşları sakinleştirmek ve evlerine dönmeye çağırmak üzere yaptığı iki ayrı paylaşıma iddianamede hiç yer verilmemiş olması, iddiaların tek taraflı ve maksatlı olduğunu düşündürüyor.
İlgisiz Paylaşımlar Suç Gibi Sunuldu
Özdağ’ın suçlama konusu edilen bazı paylaşımları ise tamamen ilgisiz ve toplumda farkındalık yaratmaya yönelik. Örneğin, 18 Nisan 2020’de “Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş tepki gösterdi. Suriyeliler ekime uygun arazi almaya başladı” paylaşımı veya 18 Mayıs 2020’de dönemin İçişleri Bakanı ve MİT müsteşarına yönelik uyarıcı paylaşımı da suç unsuru olarak gösterilmiş durumda. Yine 18 Ağustos 2024’teki Mersin’de saldırıya uğrayan Yunus Cengiz isimli gencin durumuyla ilgili Özdağ’ın paylaşımları da çarpıtılarak kullanılmış.
Resmi Açıklamalar İddiaları Çürüttü
Gerçeklerin yalnızca yarısını açıklayan Mersin Emniyeti’nin ifadeleriyle Özdağ’ın paylaşımlarını yalanlamaya çalışan savcılığın iddiaları, Toros İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün paylaştığı bilgilerle bizzat çürütülüyor. Buna göre, saldırıda Suriyeli şahısların da bulunduğu resmi makamlarca doğrulanmış olmasına rağmen iddianamede Özdağ hedef alınmış.
Siyasi Operasyon Endişeleri
Tüm bu hukuki gerçekler ışığında, siyasi bir operasyon olduğu açıkça görülen bu süreçte, Zafer Partisi’nin anketlerde yükselen popülaritesinin etkili olduğu değerlendiriliyor. Ümit Özdağ’ın siyasi faaliyetlerini engelleme amaçlı bu hukuksuz uygulamanın demokrasiye ve hukuk devletine zarar verdiği belirtiliyor.
Özdağ’dan Eşit Yurttaşlık Vurgusu
Özdağ ise, Anayasa’nın eşit yurttaşlık ilkesini hatırlatarak “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Anayasa önünde herkes eşittir ve siyasi görüş farklılıkları, vatandaşların temel hak ve özgürlüklerine müdahale gerekçesi yapılamaz” diyerek iktidarı hukuka ve adalete davet etti.