Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar yaptığı açıklamada, geçen yaz 45 yıldır ilk savaşta ölümlerle sonuçlanan sınır çatışmasının ardından Çin’e olan güvenin derinden sarsıldığını söyledi.
Hindistan’ın üst düzey diplomatı Reuters Next konferansında ABD ile bağların yakınlaştığını ve Washington’daki yeni yönetim altında genişleme olasılığının yüksek olduğunu söyledi.
Haziran ayında Çin ile gerginlikler patlak verdi, 20 Hint askerinin göğüs göğüse şiddetli çatışmalarda öldürülmesi, Çin ise sınırın batı Himalayalar’daki tartışmalı bir bölümünde belirsiz sayıda can kaybına uğradı.
Her iki taraf da çekişmeli bölgede yoğun bir şekilde konuşlanmış durumda ve tırmanma nükleer silahlı komşular arasında onlarca yıldır en ciddi askeri krizi oluşturuyor.
Jaishankar, “45 yıl sonra, aslında sınırda kan döktünüz. Ve bunun kamuoyu üzerinde ve siyasi açıdan büyük bir etkisi oldu. Çin ve onların ilişkilerinin söz konusu olduğu Hindistan’daki güven ve güvenin gerçekten etkisi. Bu derinden rahatsız oldu” dedi.
İki ülke 1962’de bir sınır savaşı yaptı, ancak geçen yaza kadar fiili sınır olan Fiili Kontrol Hattı boyunca gerilimleri büyük ölçüde gizli tutarken, ticari bağları genişlettiler.
Jaishankar, “Şimdi geçen yıl, bizim için net olmayan nedenlerle, Çinliler gerçekten de sınırın bir kısmına muazzam bir askeri güç getirdi. Ve sonra Gerçek Kontrol Hattı’nda, onların geldiğini gördüğümüzde açıkça yukarı çıktık ve bu, Gerçek Kontrol Hattı boyunca bir tür sürtünme noktaları yarattı ”dedi.
Birkaç tur askeri ve diplomatik müzakere yapıldı, ancak cepheden güçler geri çekilmedi. Hindistan ordusu başkanı Manoj Mukund Narvane yaptığı açıklamada, Hindistan’ın görüşmelerin dostane bir çözüme yol açmasını beklediğini söyledi.
Jaishankar, Amerika Birleşik Devletleri ile ilişkilerin yükselişte olduğunu ve yeni Biden yönetimi altında gidişatından emin olduğunu söyledi.