Guangzhou’daki Moge Galerisi’nin 14 Şubat’taki açılışından bu yana, Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’ndeki heykel sanatçısı Şakime Reşat’ın “Biydar Uyanışı” heykel ve resim serisi çok popüler oldu. Çok sayıda sanatsever, galeride sanatçının mutluluk, neşe, üzüntü ve öfkenin karmaşık duygularını ifade eden eserlerini inceledi.
Şakime stüdyosunda
Şakime eserleriyle ilgili şunları söyledi: “Farklı yaşlardan, farklı cinsiyetlerden ve farklı aşamalardan insanların duyguları farklıdır, dolayısıyla insanların duygularını heykellerle ifade ederek, dünyayla diyalog kuruyorum.”
Xinjiang bölgesinin Çapçal Xibo Özerk İlçesi’nde dümyaya gelen 35 yaşındaki sanatçı, günümüzde Xinjiang Sanatçılar Derneği Heykel Sanatı Komitesi üyesi ve Xinjiang Heykel Derneği üyesidir.
Çocukken Şakime’nin en büyük arzusu bir sanatçı olabilmekti. Şakime, bu rüyasını gerçekleştirmek için sürekli çalışarak, Çin Merkezi Güzel Sanatlar Akademisi’nin heykel bölümünün sınavını kazandı ve sanatçı olma rüyasına gittikçe yaklaştı.
Şakime’nin “Biydar Uyanışı” serisinden heykel ve resim eserleri Guangzhou’daki Moge Galerisi’nde sergileniyor
Şakime, mezuniyet sergisinde başarı kazanmasının ardından, bir sanat stüdyosu açmak ve kendini özverili yaratıma adamak için memleketine dönmeye karar verdi. Farklı şekillerde heykeller, uçan odun yongaları, renkli boyalarla dolu bu basit ancak sıcak stüdyosunda Şakime, tek tek mükemmel görsel etkiye sahip eserler yaratıyor. Temsili eseri “Biydar Uyanış” heykel serisi, sanatçının farklı düzeylerdeki güçlü duygularını zengin renkler ve ritmik formlarla gözler önüne seriyor.
Şakime, “Duyguların cinsiyetle hiçbir ilgisi yoktur. Üzüntü ve sevinç sizin erkek ya da kadın olduğunuza göre değişmez. ‘Biydar’ kelimesi tam anlamıyla Uygurcada ‘uykusuzluk çeken kimse’ anlamına gelir.” diye konuştu.
Şakime kendisini bir “biydar” olarak görüyor. Gece dünya sakinleşirken, sıkça uykusu kaçan Şakime, müzik ve kahve eşliğinde sabaha kadar eser yaratır veya hayaller denizine dalar.
“Biydar Uyanışı” heykel serisi, sanatçının güçlü duygularını farklı seviyelerde aktarıyor
Şakime’nin heykel eserlerinde çoğunlukla kütükler yaratıcı malzemeler olarak kullanırken, doğadan yaratıcı ilham aramada ve yaşamın özünü ve sanatın ruhunu izleyicilerle buluşturur. Şakime’ye göre, yaşamın bir sembolü olan ahşap, çeşitli malzemeler arasında en iyi çevre dostudur. Ahşap önce elektrikli testere ile kesilerek genel şekil elde edilir, ardından boya yapılır tüm işlem tamamlanmış olur, yapım süreci nispeten basittir.
Eserlerinin tüm yapım süreci boyunca, rengi ve çizgisi ile daha yakından ilgilendiği bilgisini veren Şakime, “Her türlü duyguyu ifade etmede kullandığımız renk büyük öneme sahipken, kelimelerle ifade edemediğimiz ince duyguları renkle ifade edebiliriz. Açısal çizgiler, sanki çığlık gibi eserlere canlılık katar. ” dedi.
Renkli desenli halılar serilmiş evde kızlar ve erkekler güzel kıyafetlerle Meşrep düzenleyerek dans ediyor…Günlük hayatın güzelliklerini eserlerine yansıtmak Şakime’nin yaptığı heykel eserlerinin kaynağıdır. Renkli görüntüler, çeşitli pozlar ve taklidi hareketler, Şakime’nin olağanüstü kişisel markası haline geldi.
Şakime’nın eserleri renkli imajları, çeşitli pozları ve hareketleriyle popüler oldu
Son birkaç yılda, Şakime’nin heykel eserleri sanat çevrelerinden şahsiyetlerin ve koleksiyoncuların takdirini kazanırken, “Walker” adlı eseri “2015 Xinjiang Heykel Sergisi”nde Seçkin Eser Ödülü’nü kazandı ve “Uyanış 01.02” eseri, İtalya’nın Milano kentindeki Uluslararası Sanat Merkezi’nde düzenlenen 4. “Asyalı Genç Sanatçılar Adaylık Sergisi”nin Tur Sergisi’ne katılmaya hak kazandı ve ahşaptan yapılmış çok sayıda eseri yurtiçi ve yurtdışındaki koleksiyoncular tarafından toplandı.
Şakime, “Sanat halka hizmet eder, umarım heykel eserlerim parklarda, manzara bölgelerinde ve sıradan insanların yaşamlarında yerini bulur ve kentlere güzellik katar. Bu hedefe ulaşmak için her zaman canla başla çalışacağım.” diye konuştu.
Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu