DOLAR 13,71940.4%
EURO 15,56840.18%
STERLIN 18,2262-0.32%
ALTIN 786,210,93
BIST 1.910,411,61%
BITCOIN 6658840,61%
Ankara

PARÇALI BULUTLU

06 35

İMSAK'A KALAN SÜRE

Pakdemirli: “Küresel ısınmayı azaltacak üretim yöntemlerine geçmek artık bir tercih değil, bir zorunluluk haline gelmiştir”
  • Haberiniz.com.tr
  • Gündem
  • Pakdemirli: “Küresel ısınmayı azaltacak üretim yöntemlerine geçmek artık bir tercih değil, bir zorunluluk haline gelmiştir”

Pakdemirli: “Küresel ısınmayı azaltacak üretim yöntemlerine geçmek artık bir tercih değil, bir zorunluluk haline gelmiştir”

ABONE OL
30 Eylül 2021 15:11
Pakdemirli: “Küresel ısınmayı azaltacak üretim yöntemlerine geçmek artık bir tercih değil, bir zorunluluk haline gelmiştir”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, iklim değişikliğinin tarım alanında etkilerini en aza indirmek için bölgesel sorunları tespit ettiklerini, kaynakları en iyi şekilde kullanarak tarımsal hasılayı artıracak ürün deseni belirleyeceklerini söyledi.

Bunun için tarım havzalarına uygun bitki türü ve çeşitleri tespit edeceklerini kaydeden Pakdemirli, “İklim ve toprak isteğine göre en uygun gübreleme ve sulama yöntemlerini planlayıp, çiftçilerimizle paylaşacağız. Tarım takvimini tekrar gözden geçirerek, üretim süreçlerini iklim değişikliğine uygun olarak yürüteceğiz ve sürdürülebilirliği sağlayacağız” diye konuştu.

Pakdemirli, Adana’da düzenlenen, “Bitkisel Üretim Sektöründe İklim Değişikliğinin Etkisi ve Değerlendirilmesi” toplantında yaptığı konuşmada, bölgesel toplantıları Tekirdağ, Şanlıurfa, Malatya ve Van’da yaptıktan sonra Adana’da çiftçilerle bir araya geldiklerini ifade etti.

“Tarımsal üretimde iklim değişikliği nedeniyle düşüş bekleniyor”

“Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle artık, kuvvetli fırtınalara, aşırı yağışa, yoğun sıcak hava dalgalarına ve uzun kuraklıklara daha sık şahit oluyoruz. Son 50 yılda; sel, fırtına, kuraklık gibi doğal afetlerin sayısı 5 kat arttı” diyen Pakdemirli, şöyle devam etti:

“Küresel ısınmanın en fazla darbe vuracağı sektörlerin başında tarım ve gıda geliyor. Tarımsal üretimde ise iklim değişikliğinin etkisiyle 2050’ye kadar verimde yüzde 10 ila 25 arasında bir düşüş bekleniyor. Ülkemizde Temmuz ayı, dünyada son 142 yılın en sıcak Temmuz ayı olarak tarihe geçti. Sıcaklıktaki rekor artış, nemin yüzde 10’ların altında düşmesi ve rüzgâr hızındaki ciddi artışla birlikte maalesef Ege ve Akdeniz bölgesinde büyük orman yangınlarıyla karşılaştık. Ülkemizde son 2 yılda toplam 5 büyük orman yangını yaşanmışken, 28 Temmuz-13 Ağustos arasında, toplam 17 günde 16 büyük orman yangını meydana geldi. Bu afetlerin yanı sıra iklim değişikliği su döngüsünü de olumsuz etkiliyor. İklim değişikliğinin etkisiyle kuraklığın sıklık, süre ve şiddetinde artış meydana gelmesi beklenmektedir. Daha önce her 10 yılda bir yaşanan kuraklıklar, bundan sonra 5-6 yılda bir karşımıza çıkacak. O nedenle; tarım, orman ve su alanında iklim değişikliğinin etkilerini azaltacak tedbirleri almak, küresel ısınmayı azaltacak üretim yöntemlerine geçmek ve doğal kaynakları verimli kullanmak, artık bir tercih değil, bir zorunluluk haline gelmiştir. Tarımı dönüştürüp, ormanı güçlendirip, suyun verimli kullanımını sağlayarak, değişen iklim koşullarına hazır olacağız.”

Pakdemirli, iklim değişikliğine yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

“Adana’da 4 yeni proje başlatacağız”

Pakdemirli, Adana’da 2021 yılında toplam 1,4 milyon lira kaynak ile bitkisel üretimi geliştirmek ve mera ıslahı amacıyla 4 yeni proje başlatacaklarını bildirdi.

Tufanbeyli’de kuru fasulye tohumu teminiyle ilave 2 bin dekar alanda ekiliş yaptırarak üretimi artıracaklarını kaydeden Pakdemirli, yem bitkisi tohumu teminiyle ilave 5 bin dekar alanda yem bitkisi ekilişi ile kaba yem üretimini artıracaklarını söyledi. Bakan Pakdemirli, şöyle devam etti:

“İlave 100 dekar alanda avokado, keçiboynuzu, alıç, muşmula ve ceviz bahçesi tesis ederek meyvecilikte ürün desenini zenginleştireceğiz. Ayrıca Adana’da Entegre Tarımsal Kalkınma Projesi kapsamında yangından zarar gören 5 ilçe, 17 köy ve mahallemizdeki çiftçilerimize; 31 bin zeytin, keçiboynuzu, badem ve defne fidanını yüzde 100 hibe ile temin edeceğiz. Yaklaşık 5 bin dekar alanda yağlık ayçiçeği tohumu temin ederek ekiliş yaptıracağız. 5 bin dekar alanda buğday ve arpa ekilişi yaparak hububat üretimi yapacağız. 23 ton gübre teminiyle girdi maliyetlerini azaltacağız. 195 adet budama ekipmanı teminiyle meyveciliği geliştireceğiz.

Hayvancılık alanında ise Adana’da küçük aile işletmelerimize uyguladığımız yüzde 40 hibeli düve desteğine başvuran tüm yetiştiricilerimizi destekleme kapsamına aldık. Akkaraman ve ivesi koyunu ile Kıl keçisini soy kütüğü kapsamına alıyoruz. Soy kütüğü kaydı tutulan işletmelere hayvan başına 100 Lira, bu işletmelerden koç ve teke alanlara 500 Lira destekleme ödemesi yapacağız. Yine ilimizde kurulan Damızlık Düve Üretim Merkezi’ni 1 milyon Lira hibe ile destekledik. Adana’da bal ile birlikte katma değerli arı ürünleri üretiminin artırılmasına yönelik üreticilerimize güneş enerjisi sistemleri, arıcı barınağı, arı kovanı, alet ve ekipman alımında hibe desteği sağlayacağız

Üreticimizin hakkını koruduğumuz gibi, tüketicinin de hakkını koruyarak ucuz, kaliteli ve doğal ürünlerin hesaplı fiyatlara satışa sunulduğu 2 Tarım Kredi Kooperatif Marketini daha bu yılsonuna kadar Adanalıların hizmetine sunacağız. Adana’da doğal afetlerden zarar görev çiftçilerimize TARSİM kapsamında bu yıl içerisinde şu ana kadar 38,6 milyon Lira hasar tazminatı ödedik. Yılsonuna kadar 8,2 milyon Lira daha ödeme gerçekleştireceğiz.”

Toplantıdan sonra Bakan Pakdemirli Adana’da Seyhan Baraj Gölüne balık bıraktı. Pakdemirli, “Bereketli olsun. Son 10 yılda kaynaklarımıza 400 milyon balık bıraktık. 2023’te de 100 milyon balığı sularımıza bırakacağız” dedi.

Kaynak:AjansBizim

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.