Meral Akşener’i hedef alan skandal paylaşıma İYİ Partili Ersin Beyaz’dan suç duyurusu

Meral Akşener'i hedef alan skandal paylaşıma İYİ Partili Ersin Beyaz'dan suç duyurusu

Sosyal medyada İYİ Parti lideri Meral Akşener’i hedef alan çirkin paylaşımlarına bir yenisi daha eklendi.

AKP Küçükçekmece Belediye Meclis üyesi olan Hamza Gönenç sosyal medya hesabında, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i, yanında PKK terör örgütünün elebaşı Abdullah Öcalan ve FETÖ elebaşı Fettullah Gülen ile gösteren bir paylaşıma yer verdi. Söz konusu paylaşımda CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da yer aldı.

Gönenç paylaşımında “Mutlu bir aile tablosu!” başlığı altında “Ya RABBİ.Bunları ve sevenlerini ahirettede ayırma…” ifadelerini kullandı.

AKP’li Gönenç’in daha sonra kaldırdığı paylaşımı hakkında İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi ve İstanbul İl Başkan adayı Ersin Beyaz, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

09a63d0c-cb18-45a7-a803-24cf4ca96db4.jpg

“AKŞENER DEVLETİMİZİN BÖLÜNMEZ BÜTÜNLÜĞÜNÜN YILMAZ SAVUNUCUSUDUR”

Beyaz suç duyurusunda, “Sayın Meral Akşener, toplumun her kesimi tarafından sevilen ve sayılan, milyonlarca seçmeni bulunan bir siyasi parti olan İYİ Parti’nin kurucusu ve halen genel başkanıdır. Şüpheli Hamza Gönenç isimli kişinin, paylaşımında bulunduğu resim görseli ve kendisine göre vermek istediği mesaj, gerek şahsımın ve teşkilatımızın gerekse milyonlarca vatandaşımızın canına ve kanına dokunmuştur.” dedi.

“Ne şüphelinin ne de bir başkasının, devletimizin bölünmez bütünlüğünün yılmaz savunucusu Sayın Genel Başkanımız Meral Akşener’i, terör örgütü liderleriyle özdeşleştirecek haddi bulunmamaktadır.” diyen Beyaz, “Kamu güvenliğini tehlikeye atacak derecede böylesine fütursuz bir paylaşımda bulunan şüpheli, bu haddi kimden ve nereden alarak aleni olan bu suçu işlemiştir, anlaşılır gibi değildir.”  ifadelerini kullandı.

Beyaz, Twitter’dan dün yaptığı paylaşımda, AKP ve Küçükçekmece belediye meclisinden atılması gerektiğini belirtmiş ve “Anlayacağı dil dahil hemen her alanda gerekli girişimlerde bulunacağız.” demişti.

eb.jpg

Beyaz’ın suç duyurusu şu şekilde;

1-Ak Parti Küçükçekmece Belediyesi Meclis Üyesi olan şüpheli Hamza Gönenç, 30 Haziran 2020 tarihinde akşam saatlerinde, @hgonenc37 uzantılı şahsi twitter hesabından EK’te resim görselini sunduğumuz paylaşımında;

İYİ Parti Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener’i, yanında PKK terör örgütü lideri Abdullah Öcalan ve diğer yanında FETÖ terör örgütü lideri Fettullah Gülen olmak üzere,

“mutlu bir aile tablosu!” başlığı altında “Ya RABBİ.Bunları ve sevenlerini ahirettede ayırma…”

yazılı beyan ve söylemiyle bilerek ve isteyerek TCK 125/1-4 madde kapsamında hakaret ve TCK 216.Madde kapsamında Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama suçunu işlemiştir.

2-Müşteki/mağdur Sayın Meral Akşener, toplumun her kesimi tarafından sevilen ve sayılan, milyonlarca seçmeni bulunan bir siyasi parti olan İYİ Parti’nin kurucusu ve halen genel başkanıdır. Şüpheli Hamza Gönenç isimli kişinin, paylaşımında bulunduğu resim görseli ve kendisine göre vermek istediği mesaj, gerek şahsımın ve teşkilatımızın gerekse milyonlarca vatandaşımızın canına ve kanına dokunmuştur.

Ne şüphelinin ne de bir başkasının, devletimizin bölünmez bütünlüğünün yılmaz savunucusu Sayın Genel Başkanımız Meral Akşener’i, terör örgütü liderleriyle özdeşleştirecek haddi bulunmamaktadır.

Kamu güvenliğini tehlikeye atacak derecede böylesine fütursuz bir paylaşımda bulunan şüpheli, bu haddi kimden ve nereden alarak aleni olan bu suçu işlemiştir, anlaşılır gibi değildir.

3- Sayın Makamınızın malumları üzere; TCK’nun 216. Maddesi “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama” suçunu düzenlemekte olup, maddede;

(1) Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Halkın bir kesiminin benimsediği dinî değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması hâlinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” düzenlemesi hüküm altına alınmıştır.

Maddenin 1 inci fıkrasındaki suç, halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek suretiyle işlenir. Suçun oluşması bakımından bu tahrikin “kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlike ortaya çıkarması” gerekmektedir.

Halkı kin ve düşmanlığa sevk etme suçunun oluşabilmesi için, suçu işleyen failin “tahrik” amacı gütmesi gerekmektedir. Failin fiili, adet ve şahıs olarak muayyen olmayan toplum kesimi üzerinde kin ve nefret duygularının oluşumuna veya mevcut duyguların pekişmesine etkide bulunacak nitelikte olmalıdır.

Söz konusu suçun cezalandırılabilmesi için ise, kamu güvenliğinin bozulması tehlikesinin somut olgulara dayalı olarak ortaya çıkması gerekir. Daha net bir şekilde açıklamak gerekirse, kişinin söz ve davranışlarının, halkın bir kesimi üzerinde tahrik konusu fiillerin işleneceği hususunda duyulan endişeyi haklı kılacak bir etki oluşturması ve bu doğrultuda bir hareketlenmenin meydana gelmesi gerekir.

Özellikle Türk halkının hassas olduğu konularda, belirli dönemlerde insanları galeyana getirecek nitelikte paylaşımlar yapılması, gerçek olmayan görüntü veya videoların, internet ortamında yayılması, halkı bir anda hareketlendirmeye yetmektedir. Bu gibi hallerde kamu düzeni açısından açık ve yakın tehlikenin ortaya çıkması muhtemel olduğundan, konusu suç teşkil eden bu tür içeriklerin paylaşılması da, suç teşkil edebilecektir.

Yukarıda ki açıklamalar ışığı altında şüpheli Hamza Gönenç, paylaşım yapmış olduğu twit ile bu suç tipine uygun olarak aleni bir biçimde bu suçu işlemiştir. Öyle ki kendisine karşı sosyal medyada oluşan tepkiler üzerine söz konusu paylaşımı bir süre sonra kaldırmak zorunda kalmıştır. İşte yukarıda bahsedildiği üzere; paylaşım yapıldığından dakikalar sonra sosyal medya ortamında, kamu güvenliğinin bozulması tehlikesi somut olgularla ortaya çıkmıştır.

4-Yine burada şüpheli TCK m.125’de tanımlanan hakaret suçunu işlemiştir. TCK m.125’e göre; “(1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden ya da yakıştırmalarda bulunmak veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir.

(2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.”

Bu suçla korunan hukuki yarar; kişilerin şeref, haysiyet ve namusu, toplum içinde sahip olduğu itibarı, diğer fertler nezdinde saygınlığının korunmasıdır. Hakaret kelimesi; Türk Dil Kurumu tarafından onur kırma, onura dokunma, küçültücü söz veya davranış olarak tanımlanmıştır. Madde incelendiğinde, suçun gerçekleşmesi için iki seçimlik hareket öngörüldüğü anlaşılmaktadır. Bu seçimlik hareketlerden birisi; somut bir fiil veya olgu isnat edilmesi, diğeri ise soyut yakıştırmalarda bulunmak, sövmek suretiyle kişinin manevi şahsiyetine saldırılmasıdır.

Hakaret suçunun somut olgu veya fiil isnadı biçiminde gerçekleşmesi halinde; yer, zaman ve konu olarak belirli, geçmişte veya şimdi meydana gelen, aksi ispatlanabilir bir olay isnadı bulunması gerekir. Suça konu ifade; kişinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek kudrette olmalıdır. İsnadın suç oluşturup oluşturmayacağı konusunda; isnat konusu kişinin, toplumdaki konumu, medeni durumu, sosyal yaşantısı gibi kişiye özel hususlar göz önünde bulundurulmalıdır.

Yukarıda ki açıklamalar ışığı altında şüphelinin suça konu paylaşımı, İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener’e yönelik somut olgu veya fiil isnadı biçiminde gerçekleşen hakaret suçunu oluşturmaktadır.

NETİCE-İ TALEP :Arz ve izah ettiğimiz sebepler ve Sayın Savcılığınızın resen görüp gözeteceği nedenlerle, şüpheli hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak suç delillerinin tespiti için gerekli emniyet birimlerine müzekkere yazılmasını, akabinde iddianame düzenlenmek suretiyle kovuşturmanın yapılarak şüphelinin eylemine uyan TCK 216. Madde, TCK 125/1-4 Madde veya sair mevzuat gereğince cezalandırılmasına karar verilmesini arz ve talep ederim.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!