Meclis’te TRT 2 tartışması!

Yayın hayatına 1986’da başlayan ve Türkiye’nin ilk kültür ve sanat kanalı olan TRT 2, 2010’da kapatıldıktan sonra geçen ay yeniden yayına başladı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan durumu TBMM gündemine taşıdı.

DEVLETİN KANALINI ÇADIR TİYATROSUNA ÇEVİRDİLER

TRT Genel Müdürü İbrahim Eren’in, kanalın açılışıyla ilgili olarak “Yayın yelpazesiyle kültür, sanat, tarih, sinema, felsefe, edebiyat, müzik alanlarından içerikleriyle güncel kültür-sanat haberlerinin yer alacağı TRT 2, kültür sanatın tek kanalı olacak” demişti.

Konuyla ilgili Meclis’e soru önergesi veren İYİ Parti'li Lütfü Türkkan, TRT 2 kanalının 1986’dan 2010’a kadar yayın hayatında var olduğunu ve sadık bir izleyici kitlesinin bulunduğunu, ancak iktidarın TRT 2’nin frekansını TRT HABER’e tahsis ederek, yılların bilgi, kültür ve yayıncılık birikimini tek kalemde sildiğini ifade etti.

Türkkan, TRT 2 kanalına kamu yayıncılığı olarak ihtiyaç olduğunu ancak öldürdükleri kanalı yeniden diriltmelerinin kamu sorumluluğu değil, çadır tiyatrosu işletmeciliğine benzediğini söyleyerek, "Şimdi çıkıp diyorlar ki bizden önce kültür sanat kanalı mı vardı? 'TRT 2’yi açıyoruz' diyorlar. 2002’den önce kurulmuş olan üniversite, havalimanı ve hastaneleri kendilerine mal eden AK Parti, şimdi de TRT 2’yi kendine mal ediyor" açıklamasında bulundu.

TRT DIŞ YAPIMLARA BAĞIMLI HALE GETİRİLDİ

İYİ Partili Lütfü Türkkan, yeni kanalın birçok soru işareti ve usulsüzlüklerle beraber yayın hayatına başladığını belirterek Meclis’e verdiği önergede birçok belirsizliğe de dikkat çekti.

Türkkan’ın, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede sorduğu sorular şu şekilde:

"1)  Türkiye’nin ilk kültür-sanat kanalı olan TRT 2, tüm yayıncılık deneyimi ve birikimleri hiçe sayılarak 2010 yılında kapatılmıştır. Yeni kurulmuş gibi lanse edilen kanalın yayın hayatına başlaması için ne kadar para harcanmıştır?
 
2)  2019 yılı şubat ayında test ve kalıcı yayınına başlayan TRT 2 kanalının yayın akışına bakıldığında, yapım ve ilgili içeriklerin hazırlandığı anlaşılmaktadır. Tüm bu prodüksiyonlar için toplam harcama tutarı ne kadardır? Prodüksiyonların iç yapım, dış yapım ve ortak yapım oranları nelerdir?
 
3)  TRT İç Yapımlar, TRT Prodüksiyon Ekipmanları ve kurum bünyesindeki personel, dış yapımlara yaptırılan prodüksiyonları karşılayacak düzeyde midir? Eğer karşılayacak düzeyde ise dış yapımlar neden tercih edilmektedir?
 
4)  TRT 2 kanalı için ayrılan 2019 bütçesi ne kadardır?
 
5)  TRT 2’ye prodüksiyon hazırlayan dış yapım firmaları hangileridir? Bu firmaların yapım geçmişleri ve deneyimleri dikkate alınmış mıdır?
 
6)  TRT 2 kanalında istihdam edilen toplam personel sayısı kaçtır? İstihdam edilen personelin kaçı taşeron ve sözleşmelidir? Çalışan personelin en yüksek ve en düşük maaş miktarı nedir?
 
7)  TRT 2 kültür ve sanat kanalıdır. Yayın içeriklerinde müzik ve belgesel programları bulunmaktadır. TRT Müzik ve TRT Belgesel kanalları da benzer yayınlar yapmaktadır. Kanallar arasında program paylaşımı var mıdır? Eğer TRT 2 kendi başına ayrı bir yayın akışına sahip ise, TRT Müzik ve TRT Belgesel kanalları revize edilecek midir?
 
8)  Kamuda kaynak israfına neden olan ve benzer içerikleri yayınlayan TRT kanallarının, tek bir bir kanal çatısı altında toplanması düşünülmekte midir?"
 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!