İttifak için yeni formül: AKP listesinde MHP kökenli aday

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın AKP kurmaylarına dayandırdığı habere göre, iki parti ‘lokal ve sınırlı ittifak' yapacak. Siyasi kulislerdeki iddialara göre ise yerel ittifak, ‘bir parti adayının diğer parti tarafından desteklenmesi, belediye meclis üyeliği paylaşımı, her iki partinin de aday göstermesine karşın, kazanma olasılığı olan adaya yönelme veya AKPlistelerinden MHP kökenli bir adayın gösterilmesi' gibi formüller üzerinden tartışılacak.

 Ancak, şartlara göre bunlardan hangisinin tercih edileceğine parti yönetimleri karar verecek. AKP yöneticilerinin sık sık dile getirdiği, ‘tüm il ve ilçelerde aday gösterme' kararlılığı nedeniyle, bir partinin diğeri lehine feragat etmesi ve aday göstermemesi söz konusu olmayacak. İttifakın, hangi partinin güçlü olduğuna bağlı olarak, seçmene bırakılmasını isteyenler de bulunuyor.

 METİNDEN ÇIKARILMIŞTI

 Yerel seçimlerde ittifak, bir önceki dönem çıkarılan seçim ittifakı yasasında da gündem oluşturmuştu. Hazırlanan taslak metne, yerel seçim ittifakı da konulmuş, ‘yerel seçimlerde bir partinin, bir diğerinin adayını destekleyebileceği' hükmü konulmuştu. Bu düzenleme son dakikada metinden çıkarıldı. Bu düzenlemeye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın karşı çıktığı ve parti tabanının motivasyonunun olumsuz etkileneceğini gerekçe gösterdiği ifade edilmişti.

Son bir yıl içerisinde, ‘zorunlu olarak yapılan ara seçimlerde' AKP ile MHP 'nin 16 belediye başkanının yeniden seçilmesinde birbirlerine destek verdiği biliniyor. Edinilen bilgiye göre, 2017 başından itibaren belediyelerde örtülü ittifak yaşandı. Bu işbirliği Osmaniye'nin Cevdetiye beldesinde yapılan seçimden bu yana 16 kez gerçekleşti. Düzce, Adana Ceyhun, Ankara ve İstanbul'un ilçelerindeki seçimlerde AKP , MHP'deki bölünmüşlük nedeniyle belediye meclisinde eksik oyları tamamladı.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!