Dışişleri Bakanlığı’ndan Yunanistan’a Tepki

Dışişleri Bakanlığı'ndan Yunanistan'a Tepki

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan’da bugün düzenlenen bazı etkinlikler ve yapılan açıklamalara ilişkin, “Tarihi bütünüyle çarpıtmaya yönelik mesnetsiz ve hezeyan dolu açıklamaları külliyen reddediyoruz” açıklamasını yaptı.

Yunanistan, yine Türkiye’yi hedef aldı. Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelleropulu Türkiye’yi, yüzbinlerce Pontuslu Rum’u öldürmekle suçladı.

1944’te 19 Mayıs’ı sözde Pontus soykırımını anma günü olarak ilan eden Yunanistan’dan, Türkiye’yi hedef alan ifadeler geldi. Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan makamlarının 19 Mayıs 1919’un yıldönümü nedeniyle yaptığı o açıklamalara sert tepki gösterdi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. “102 yıl sonra, hala unutmadık ve mücadeleyi sürdürüyoruz. Anma günü, haklanma gününe dönüşünceye kadar canlı kalacak” ifadelerini kullandı.

Yunanistan’ın iddia ve suçlamalarına, Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki gecikmedi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Vatanımıza göz dikmiş emperyalist güçlere karşı 19 Mayıs 1919 tarihinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde başlatılan Kurtuluş Mücadelesi sadece Cumhuriyetimizin kuruluşuna giden bir istiklal ve hürriyet zaferi ile sonuçlanmamış, aynı zamanda Anadolu’da insanlık dışı suçlar işleyen işgalci güç ve bunların güdümündeki çetelerin mezalimine son vermiş ve bağımsızlık özlemi duyan mazlum milletler için bir ilham kaynağı teşkil etmiştir. Anadolu’yu işgale yeltenen Yunanistan’ın bu topraklarda doğrudan gerçekleştirdiği mezalimi unutmaması gerekirken, Yunanistan meclisi ve makamları tarafından 19 Mayıs 1919’un yıldönümü bahanesiyle yapılan ve tarihi bütünüyle çarptırmaya yönelik mesnetsiz ve hezeyan dolu açıklamaları külliyen reddediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca şu ifadeler kullanıldı:

“Kurtuluş Savaşı sonrasında Yunanistan Başbakanı Venizelos’un 19 Mayıs 1919’da istiklal mücadelesinin önderliğini yapan Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü Nobel Barış Ödülüne aday göstermesinden bugünkü Yunan liderliğinin çıkarması gereken önemli dersler mevcuttur. Tarihi tersten okuma çabasına yönelik sorumsuz siyaset anlayışının terkedilmesinin öncelikle Yunanistan’ın kendi menfaatine olacağını hatırlatırız.

Yunanistan’ı gerçekleri çarpıtmaya çalışmak yerine iş birliği temelinde barış, istikrar ve müreffeh bir gelecek için birlikte gayret sarf etmeye davet ediyoruz.”

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!