Cihat Yaycı’dan Meis kışkırtmasına flaş uyarı

Emekli Tümamiral Cihat Yaycı'dan Doğu  Akdeniz açıklamaları

Müstafi Amiral Cihat Yaycı, Yunanistan Cumhurbaşkanının Meis ve çevresindeki Türk adalarını ziyaret edecek olmasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Haklılığımızı dünyaya duyurmak için büyük bir diplomatik fırsat” dedi.

Veryansın Tv’ye konuşan Amiral Yaycı, “Türkiye Cumhuriyeti’nin ilgili kurumlarının gerekli tepkiyi göstereceğine inanıyorum. Bu fırsatın kaçırılmaması ve istifade edilmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Yunan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou’nun, Meis Adası’nın sözde 77. kurtuluş yıldönümü sebebiyle adayı ziyaret edecek olması ve bunun provokasyona zemin hazırlaması tartışılıyor. Yunan Cumhurbaşkanının Meis adasının çevresindeki Türk topraklarına bağlı Kara Ada’yı da ziyaret edeceği bilgisi ise ortalığı karıştırdı.

Bunun kabul edilemez bir davranış olduğunu söyleyen Müstafi Amiral Cihat Yaycı, bu kışkırtmayı kazanca çevirmek için büyük bir fırsatın olduğunu vurguladı.

Veryansın Tv’nin sorularını yanıtlayan Cihat Yaycı Meis etrafındaki Türk adaları olan Kara Ada ve Fener Adasının tarihine ilişkin şu bilgileri verdi:

“Meis Adası dışındaki bahse konu bu adalar üzerindeki İtalyan egemenliği 1947 Paris Barış Andlaşması ile sona erdirilmiş ancak Yunanistan’a ismen sayılarak devredilmemiştir ve o zaman orijinal sahibi Osmanlı Devleti’nin halefi Türkiye Cumhuriyeti’ne geçmiştir. Lozan anlaşmasının 16. maddesine göre 1947 Paris Barış Andlaşması ile Yunanistan’a Türkiye’nin onayı olmadan esasen hiçbir adayı ya da toprağı devretmek hukuken de mümkün değildir.”

“Şu nettir ki, Kara Ada ve Fener Adası’nın üzerinde Türkiye’nin hukuken egemenliği devam etmektedir” diyen Amiral Cihat Yaycı, Ankara’nın bu kışkırtmayı ve provokasyonu lehine çevirmesinin tam zamanı olduğunu vurguladı.

Yaycı şunları söyledi:
“Türkiye Cumhuriyeti’nin ilgili kurumlarının gerekli tepkiyi göstereceğine inanıyorum. Esasen Yunanistan Cumhurbaşkanının bu ziyareti tezlerimizin ve hukuki argümanlarımızın haklılığını dünyaya duyurmak için büyük bir diplomatik fırsattır. Bu fırsatın kaçırılmaması ve istifade edilmesi gerektiğini düşünüyorum.”

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!