İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar yerel yönetimlerce görevlendirilen kişilere verilen hizmet pasaportlarının dağıtılmayacağı duyuruldu.
Açıklamada, “Mahalli idarelerce yurtdışına görevlendirilen kamu personeli olmayan kişilere hizmet damgalı pasaport düzenlenmesi uygulaması geçici olarak durdurulmuştur” denildi.
Malatya Yeşilyurt Belediyesi’nin organizasyonu ile Almanya’ya giden 43 kişinin geri dönmemesi ile ortaya ve başka belediyelerde de benzerlerinin yaşandığı iddiaları üst üste ortaya atılan toplu iltica olayları muhalefetin tepkilerine neden olmuştu.
Olaya ilgili soruşturma devam ederken, belediyeler üzerinden geçişin sadece Malatya Yeşilyurt Belediyesi ile sınırlı olmadığı ortaya çıktı.
Türkiye’nin birçok kentinde, özellikle ilçe ve belde belediyeler üzerinden yurt dışına geçişlerin olduğuna ilişkin iddialar gündeme gelmeye başladı. Bu belediyeler arasında Bursa, Elazığ Arıcak ve Üçocak, Van Tuşba, Tokat’ın da aralarında bulunduğu birçok ilin belediyeleri var. Belediyeler arasında kayyım tarafından yönetilen Van Tuşba Belediyesi de var.
31 Mart yerel seçimlerinde HDP Van Tuşba belediyesini yüzde 53’lük oy oranı ile kazanmıştı. YSK, HDP adayının KHK ile işten atıldığı gerekçesi mazbatayı AKP adayına vermişti.
Saygı Öztürk’ün bugün yayınlanan Sözcü Gazetesi’ndeki yazısına göre, dernekler üzerinden yurtdışına insan kaçakçılığını organize edenler, son talebi de Kırşehir Belediyesi’nde yapmış.
Üstelik bulgular 10-12 bin Euro karşılığı Almanya’ya yasal görünüm altında adam kaçıran şebekelerin, bu işe devleti ortak ettiklerini ortaya koydu.
GRİ PASAPORT NEDİR?
Hizmet pasaportu ya da hizmet damgalı pasaport olarak da bilinen gri pasaport, 5682 sayılı pasaport kanunun gereğince, yurt dışına devlete türlü hizmet için gidenlere, sadece görev sürelerini kapsayacak süre için verilen, yeşil pasaport gibi bir çok ülkede vize almaya gerek duymaksınız girme imkanı tanıyan pasaport türüdür.
GRİ PASAPORT KİMLERE VERİLİR?
Yeşil ya da siyah pasaportu olmayan, resmi kurumlar tarafından bir görev için yurt dışına gönderilen kişilere gri pasaport verilir. Bu resmi kurum görevlendirmeleri şunları kapsar:
Hükümetçe, hususi idarelerce veya belediyelerce resmi vazife ile yurtdışına gönderildiklerinde veya yurtdışında vazifeye alındıklarında verilir
Türkiye Cumhuriyetinin üyesi bulunduğu milletler arası kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlara
Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyetince görevlendirilenlere
Hizmet Damgalı Pasaportu hak sahibinin yanında: eşine, reşit olmayan çocuklarına, reşit olup ebeveyni ile birlikte ikamet eden, evli bulunmayan, iş sahibi olmayan öğrenimine devam eden çocuklarına (Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim Fakültesi dâhil öğrenim gördükleri okuldan öğrenci olduğunu belgelemek şartı ile) 25 yaşını dolduruncaya kadar Hizmet Damgalı Pasaport düzenlenmektedir.
Çok kabaca kimlere yeşil ve siyah pasaport veriliri hatırlatacak olursak:
Yeşil pasaport belli bir kıdeme ermiş devlet memurlarına, siyah da göreve devam eden bürokratlara verilir. Ama dediğim üzere bu çok genel bir tariftir, tam olarak kimlerin hakkı olduğunu YEŞİL PASAPORT NEDİR & KİMLERE VERİLİR yazımızdan öğrenebilirsiniz.