Kripto FETÖ’cülerin ortaya çıkarılması için “FETÖMETRE” uygulamasını ortaya koyan, Akdeniz’de ‘Mavi Vatan’ haritasını hazırlayan ve geçtiğimiz günlerde Genelkurmay Başkanlığı’nın emrine verilen Deniz Kuvvetleri Komutanı Kurmay Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı hakkında çıkan kararla ilgili dikkat çeken bilgiler ortaya çıkıyor. Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk ve konuyla ilgili Oda TV için bir yazı kaleme alan Emekli Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, çarpıcı ayrıntılar paylaştı.
Öztürk, bugünkü köşe yazısında Cihat Yaycı’nın görevden alınmasını Resmi Gazete’den öğrendiğini belirtirken, Üçok ise söz konusu kararın arkasında Deniz Kuvvetleri’nde gerçekleşen bir ihale alınan malzemelerin ihale şartlarına uymaması nedeniyle gösterdiği tavır nedeniyle Yaycı’nın görevden alındığını söyledi.
Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk’ün “Amiral Cihat Yaycı neden görevden alındı” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:
“Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı önceki gün görevden alındı; Genelkurmay Başkanlığı emrine verildi. Cihat Yaycı, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerini belirlemek amacıyla geliştirdiği “FETÖMETRE” uygulamasıyla adından söz ettirdi. FETÖ ile mücadelede “irtibat ve iltisak mekanizmasıyla” Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda önemli mesafe alındı.
“Diğer kuvvet komutanlıklarından farklı olarak yapılan bu uygulama ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı içine sızmış olanların belirlenmesi ve ayıklanması kolay olmuştu. Peki bitti mi? Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı görevden alınıyorsa, Deniz Kuvvetleri Komutanı’nın bundan habersiz olması beklenemez. Ama kuvvet komutanının, görevden alınmayı Resmi Gazete’den öğrenmesine şaşırdım.”
İŞTE YAYCI’NIN GÖREVDEN ALINMASINA NEDEN OLAN OLAY
Emekli Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok ise dün Oda TV için kaleme aldığı yazıda Cihat Yaycı’nın bir ihale sonrası yaşananlar nedeniyle görevden alındığını söyledi.
Üçok’un yazısının ilgili bölümü şöyle:
“Tümamiral Cihat Yaycı’nın görevden alınmasına neden olan olay şudur. Deniz Kuvvetlerinde bulunan torpidolarda kullanılan teller için ihale açılır. İhale komisyonu teklifleri inceler ve ihaleyi Deniz Kuvvetleri Lojistik Başkanının bir yakını kazanır. İhale sonrası firma malzemeleri teslim eder. Beş kişiden oluşan Mal Muayene Komisyonu telleri teslim almadan önce muayene eder ve ihale şartnamesine uygun olmadığını değerlendirirler. Ancak kendilerine malzemeleri teslim almaları için baskı yapıldığını söyleyerek Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı’ya durumu arz ederler. Tümamiral Yaycı Lojistik Başkanlığına talimat vererek ihale şartlarına uygun olmayan malzemelerin teslim alınmaması gerektiğine dair bir emir yayınlamasını ister. Emir Lojistik Başkanlığınca yayınlanır.
Bu sırada ihale şartlarına uygun olmayan malzemeler, müteahhit Lojistik Başkanının yakını olmasına karşın alınmayarak etik bir davranış örneği gösterilir. Ancak torpido tel ihalesini kazanan müteahhit, Milli Savunma Bakanlığına mektup yazarak kendisinin malzemelerinin uygun olduğunu, ancak yerli firma olduğu için kabul edilmediği gibi iddialar ileri sürerek şikayette bulunur. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın talimatıyla, başında Exeter mezunu Abdullah Yaldız’ın bulunduğu Milli Savunma Bakanlığı Teftiş Kurulu müfettişleri inceleme başlatır ve bir rapor hazırlarlar. Bu raporda soruşturma açılması ve soruşturma süresince Tümamiral Yaycı ve komisyon üyelerinin görevlerinden uzaklaştırılmaları istenir.
Bilmeyenler için söyleyeyim TSK Personel Kanununa göre, haklarında soruşturma açılan general ve amiraller soruşturma sonuçlanıncaya kadar terfi edemezler. İki ay sonra Yüksek Askeri Şura toplanıp terfilere karar verecek. Tam terfi sürecinde, standart uygulama, taktik aynı taktik. Her şey hazırlanır. Eğer Tümamiral Yaycı hakkında dava açtırılırsa işlem tamam olur, terfi ettiremezsin. Yasal süreç böylece başlatılır. Yasa gereği Muayene Komisyonunda görevli subay ve astsubaylar için Donanma Komutanından soruşturma izni istenir. Donanma Komutanı Koramiral Ercüment Tatlıoğlu, beş subay ve astsubay için “ortada bir suç yoktur, görevlerini yapmışlardır” diye soruşturma izni vermez.
Ancak, ne ihale ile ne de malzemelerin teslimi ile uzaktan yakından alakası olmayan sadece ihale şartlarına uygun olmayan malzemeleri teslim almayın diye emir yazılması talimatı veren Tümamiral Cihat Yaycı hakkında Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler anında soruşturma izni verir ve dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderir.
Bakan Akar, MSB Teftiş Kurulu Raporunu ve Genelkurmay Başkanının soruşturma iznini koltuğunun altına alır görev yerinden uzaklaştırılması için doğru Cumhurbaşkanının yanına gider.
KISIR ÇEKİŞMELERE KURBAN EDİLMESİNE İZİN VERMEYİN
Cumhurbaşkanına MSB Teftiş Kurulu Raporu ve koskoca Genelkurmay Başkanının yazısı gösterilir. Malzemelerin ihale şartlarına uygun olmadığı için alınmadığı yok sayılarak denir ki; Tümamiral Yaycı milli ve yerli üreticileri ihaleden dışlamaktadır, bunun için emirler yayınlattırmaktadır. Tümamiral Yaycı kendisi ile uzaktan yakından hiç bir alakası olmayan bir ihale ve devlet bir kuruş zarara uğratılmasın, yasaya, ihale şartlarına uygun olmayan hiçbir malzemeyi teslim almasın diye emir yayınlattığı için Cumhurbaşkanı tarafından görevinden uzaklaştırılması için kararname hazırlattırılmıştır.”