Eylül ayı enflasyon verileri açıklandı

featured

Eylül ayı enflasyon verileri, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Eylül ayı enflasyon oranları, ev sahipleri, işyeri kiracıları ve kirada oturan vatandaşlar için kritik bir önem taşıyor. Özellikle yıllık kira sözleşmesi biten kiracılar, bu verilere göre yapılacak kira artışlarını yakından takip ediyor. Aynı zamanda, memur ve emeklilerin maaş zamlarını etkileyen 3 aylık enflasyon farkı da bu verilerle birlikte belirlenmiş oldu.

EYLÜL AYI ENFLASYON VERİLERİ BELLİ OLDU

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, enflasyon eylül ayında aylık bazda yüzde 2,97 artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise yüzde 49,38’e yükseldi. Ağustos ayında yüzde 51,97 olan yıllık enflasyon oranı, eylülde bir miktar düşüş gösterdi.

EKİM AYI KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR OLDU

Eylül ayı enflasyon verileriyle birlikte, ekim ayı kira artış oranı da belli oldu. Kira sözleşmesi yenilenecek olan ev ve işyeri kiracıları, TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) oranlarına göre zam yapılacak. Bu oran, hem ev sahipleri hem de kiracılar için önem taşıyor çünkü yıllık kira artışları TÜFE’ye göre belirleniyor.

MEMUR VE EMEKLİLERİN ZAM FARKI BELİRLENDİ

Açıklanan enflasyon verileri, aynı zamanda memur ve emeklilerin maaş zamlarını belirleyecek olan enflasyon farkını da netleştirdi. Memur ve emekliler, yılın son çeyreğinde maaşlarına yapılacak zamları bu veriler doğrultusunda öğrenecekler. Özellikle 3 aylık enflasyon farkı, maaş artışları açısından kritik bir gösterge.

EKONOMİSTLERİN ENFLASYON BEKLENTİLERİ

TÜİK’in eylül ayı enflasyon verilerine yönelik beklenti anketine katılan ekonomistler, ortalama yüzde 2,09 oranında bir artış öngörüyordu. Ekonomistlerin tahminleri, yüzde 1,50 ile yüzde 2,50 arasında değişiklik gösterirken, yıllık enflasyonun yüzde 48,11 seviyelerine gerileyeceği öngörülüyordu. Ancak, açıklanan rakamlar beklentilerin üzerinde geldi ve yıllık enflasyon yüzde 49,38 oldu.

2024 YILI ENFLASYON BEKLENTİLERİ

Ekonomistlerin 2024 yılı sonu enflasyon beklentisi ise ağustos ayında yüzde 43,23 olarak açıklandı. Bu oran, gelecek yıl için enflasyonun daha da düşmesi yönünde umutları artırıyor. Ancak, küresel ekonomik koşullar ve Türkiye’nin iç dinamikleri bu tahminleri etkileyebilecek unsurlar arasında yer alıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!