Üretici zamlardan isyan etti

Türkiye'nin bir çok bölgesinde kara kışın hüküm sürmeye başladığı şu günlerde, Datça'nın ılıman ikliminde Kızlan, Karaköy ve Emecik kırsal kesimlerinde yetiştirilen güz domatesi, geçen yıl tarlada kilosu 1,5 TL'den satıldı, bu sene ise 2 TL'ye alıcı bulmasına rağmen masrafları karşılamadı.

Geçen sene aynı dönemde 22 kilo olan kasası 35 TL'den satılan güz domatesi, bu yıl 45 TL'ye alıcı buldu. Ancak mazot, gübre ve ilaç fiyatlarındaki artış, üreticinin karını alıp götürdü. 

Bir sene evel 100 – 150 TL arasında satılan 25 kilogramlık bir torba gübrenin 300 TL'ye kadar çıkması, yine geçen yıl 4 TL'den satılan bir litre mazotun bu yıl 6,5 TL'ye yükselmesiyle üretici masraflarını karşılayamaz oldu.

Başlıca geçim kaynağı çiftçilik olan Kızlan, Karaköy ve Emecik bölgelerinde bu sene toplam bin 500 dönüm alana güz domatesi ekildi, bunu karşılık 6 bin ton üretim hedefleniyor. 

Geçen sene ise bu rakam 2 bin dönüm alanda 10 bin ton olarak gerçekleşmişti. Datça güz domatesi, başta İzmir olmak üzere Ankara, Muğla ve Aydın gibi illere gönderiliyor.

LEZZETİ ÇOK GÜZEL

Datça'da 25 senedir güz domatesi yetiştiren 68 yaşındaki Kadir İlhan, Türkiye'de, bu mevsimde tarlada yetişen başka örneği olmayan güz domatesinin hak ettiği değeri bulmadığını söyledi. 

Kazançların her geçen sene azaldığına değinen İlhan, "Mazot, gübre, ilaç ve işçilik masrafları artarken, ürün fiyatları bunu karşılamıyor. Bu mevsimde Datça'dan başka bir yerde tarlada domates yetiştirildiğini hiç duymadım, bilmiyorum. Lezzeti çok güzel, içi de doludur. Sera domatesinden güzeldir.

Datça'dan 20 senedir güz domatesi satın aldığını ve İzmir'de satışa sunduğunu belirten 41 yaşındaki Mehmet Veysi Kaymaz, "Datça'da, güz domatesi ekiminin daha geniş alanlarda yapılması gerekiyor. 

Halkın, organik ve lezzetli olan bu domatesi daha ucuz yiyebilmesi için üretimin artırılması yararlı olacak. Güz domatesi üretimi teşvik edilmeli, gübre ve ilaç fiyatları denetim altına alınmalı. Gübre ve ilaç fiyatlarında bu sene geçen seneye göre ortalama yüzde 50 artış oldu. Bu yüzden müstahsil ve üretici zor durumda kalıyor. O yüzden pahalı domates yiyoruz.

EKİM ALANLARI AZALIYOR

Güz domatesi üreticilerinden 52 yaşındaki Ahmet Ali Uçar ise bu sene fiyatların iyi olmasına rağmen para kazanamadıklarını vurgulayarak, "Giderlerimiz çok olduğu için kazancımızdan elimize bir şey kalmıyor. 

Mazot, gübre, ilaç giderlerimiz çok fazla. Şuanda Kızlan'da domates ekim alanlarında büyük azalma var. Gelecek sene daha da azalacağa benziyor. Herkes Seneye ekelim mi ekmeyelim mi diye düşünüyor. Mazot, gübre fiyatları makul olsa, halk da bu domatesi daha ucuz yer.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!