Herkes gelirine göre bedel ödemelidir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Türkiye Eczacılar Kongresi'nde konuştu. 

Eğer ekonomik krize karşı bir duruş sergilenecekse herkesin gelirine göre bedel ödemesi gerektiğine vurgu yapan Kemal Kılıçdaroğlu, "Çok kazanan çok az kazan az bedel ödeyecek. Ancak bu şekilde gerçek anlamda bir milli duruş sergilenebilir.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satır başları:

Sorunu çözmek isterseniz akılcı politikalarla çözmek isterseniz, birden fazla konuya yönelmeniz gerekir. Sağlıkta çalışanlar ve tıbbi çözüm açısından ve ilaç açısından ve finansman açısından bakacaksınız. Eğer bunlar açısından irade koyamıyorsanız sorunları çözemezsiniz

Bu beş sorunu eş zamanlı yaklaşmamaktan kaynaklanıyor.

Herkes sosyal güvenlik hakkına sahip. Şu inançtan bu inançtan demiyor. ‘Herkes’ diyor Anayasamız.

"EĞER EKONOMİK KRİZE KARŞI BİR DURUŞ SERGİLENECEKSE…"

Sosyal güvenlikte evrensel kurallar sadece bizim belirlediğimiz kurallar değildir. 102 sayılı sosyal güvenliğin asgari normları. Sağlık, işsizlik, yaşlılık, meslek sigortası. Türkiye 1971 yılında parlamentoda yasalaştırdı.

Ekonomik krize karşı milli bir duruş sergilenecekse herkes gelirine göre bedel ödemelidir. Çok kazanan çok az kazan az bedel ödeyecek. Ancak bu şekilde gerçek anlamda bir milli duruş sergilenebilir.

"GENCECİK ÇOCUKLARI ÖLÜME Mİ TERK EDECEĞİZ?"

Bu ülkede yoksulluğu yenmemiz gerek. Yoksulluk bu ülkenin kaderi olmamalıdır. ‘Genel Sağlık Sigortası primi ödemeyenlere sağlık hizmeti vermeyeceğiz’ diye düzenleme yaptılar. Seçimler gelince ‘31.12.2018’e erteledik’ dediler. Peki bu tarihten sonra ne olacak? Prim ödemedi diye gencecik çocuklarımızı ölüme mi terk edeceğiz?

88 yılda şiddet nedeniyle 1 doktor hayatını kaybetmiştir. Son 16 yılda ise 11 doktor yaşamını yitirmiştir. Bu toplumsal ahlakın geldiği noktayı göstermektedir.

Kendi ürünlerinizi üretmezseniz başkalarının ürünlerini kullanmaya mecbur kalırsınız. Bu nedenle mili ilaç sanayinin gelişmesi gerekir. Bu da üniversitelerin bilgi üretimini artırmalıdır. Bilgi üretiminde sürekli geriye gidiyoruz. Bunun sorgulanmasıdır.

"BU AÇIK NEREDEN KAYNAKLANIYOR?"

Yeni ekonomik programda açıklanan rakamlara göre 2018’de sosyal güvenlik sisteminde 16 milyar dolar açık var. Programa göre önümüzdeki dönemde 39 milyar dolar olması bekleniyor. Bu açık nereden kaynaklanıyor? Bunun sorgulanması gerekiyor.

"TÜRKİYE ÇADIR DEVLETİ KONUMUNDA"

Hukukun üstünlüğünün muhakkak sağlanması gerekiyor. Cezaevleri tıka basa dolu. Öğrenciler, akademisyenler gazeteciler içeride. Yani parası parası gücü olanlar dışarıda gücü, parası olmayanlar içeride.

Daha ağırıma giden husus ise dışarıdan müdahalelerle yargının karar vermesi. Merkel telefon ediyor tutuklu gazeteciyi serbest bırakıyoruz. Trump tehdit ediyor papazı serbest bırakıyoruz. Türkiye bir çadır devleti konumuna düşürüldü.

 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!