Tercihte bu 5 hataya dikkat

Adaylar, ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden işlemlerini yapıyor. Ancak bazıları farkında olmadan yaptıkları kritik hatalarla üniversite hayallerine veda edebiliyor. Tercih işlemlerinde en çok yapılan 5 hatayı derledik.

ÖNLİSANS İLE LİSANSI KARIŞTIRMAK: Tercihlerde lisans ve önlisans programları birbirine karıştırılabiliyor. Örneğin, benzer adlara sahip iletişim ve işletme gibi programların iki ve dört yıllık olup olmadığını dikkatli inceleyin. Bunun için Yükseköğretim Program Atlası’na veya ‘2018 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’na göz atabilirsiniz. Kılavuzda ‘Tablo 3’teki önlisans ve ‘Tablo 4’teki lisans programlarının kodlarını iyice inceleyerek, yanlış yazmamaya özen gösterin.

VAKIFI DEVLET SANMAK: Vakıf üniversitelerindeki burssuz programlar, genel olarak devlet yükseköğretim kurumlarına göre daha düşük başarı sırasından öğrenci alır. Bu nedenle bazı adaylar hayallerindeki bölümü vakıf üniversitesinde görerek tercih listesine yazabiliyor. Kayıt için üniversiteye gidene kadar da ücret ödemesi gerektiğini bilemeyebiliyor. Bu nedenle özellikle yeni kurulan vakıf üniversitelerine dikkat edin. Bunun için üniversitelerin internet sayfalarına ya da kılavuza göz atabilirsiniz. KKTC üniversitelerini de tercih ederken, ücretli olduklarını unutmayın. Ayrıca vakıf üniversitelerindeki bursluluk koşullarını detaylı araştırmayı da ihmal etmeyin. Burs, hangi durumlarda iptal ediliyor? Öğrenim ücretinin ne kadarını karşılıyor? Bunlardan emin olun.

OBP DÜŞMEZ DİYE TERCİH YAPMAK: Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) tercih yaptığınızda düşmüyor. Ancak bir bölüme yerleşirseniz veya özel yetenek sınavıyla kayıt olursanız, OBP’ye uygulanacak katsayılar sonraki yıl sınava girdiğinizde yarı yarıya azalıyor. Bu nedenle yerleşme şansınız yüksek, istemediğiniz bir programı kesinlikle yazmayın.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!