Ursula Von der Leyen: Türkiye’nin komşularını tehdit etmesini hiçbir şey haklı kılamaz

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen karantinada

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen “Türkiye her zaman önemli bir komşu oldu ve olmaya devam edecek ancak haritada yakın olsak da aramızdaki mesafenin giderek büyüdüğü görülüyor.” ifadesini kullandı. Von der Leyen, Türkiye’nin zorlu bir coğrafyada bulunduğunu, milyonlarca mülteciye ev sahipliği yaptığını, AB’nin de Türkiye’yi bu konuda desteklediğini söyledi. Von der Leyen, Doğu Akdeniz konusunda Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimine AB’nin dayanışmasını tekrarladıktan sonra şöyle devam etti: “Doğu Akdeniz’de gerginliğin düşürülmesi hepimizin ortak çıkarınadır. Son günlerde Türkiye’nin arama gemisinin limana dönmesi bu yöndeki olumlu bir adımdır. Bu, çok ihtiyaç duyulan diyaloğa alan yaratmak için gereklidir. Tek taraflı adımlardan kaçınılması ve iyi niyetle müzakereleri devam ettirmek istikrar ve kalıcı çözüme tek çıkar yoldur.”

Ursula Von der Leyen: Türkiye’nin komşularını tehdit etmesini hiçbir şey haklı kılamaz

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de gaz arama faaliyetlerinden ötürü Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile yaşadığı gerginliğe değinen Ursula Von der Leyen, “Türkiye her zaman için önemli bir komşumuz olacaktır; Ancak haritadaki yerimiz her ne kadar yakın olsa da aramızdaki mesafe daha da büyüyor. Evet, Türkiye sorunlu bir bölgede bulunuyor. Ve evet, milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapıyor, biz de onlara makul bir fonlamayla bunun için destek oluyoruz. Ancak bunların hiçbiri komşularına gözdağı vermesine gerekçe olamaz” açıklamasını yaptı. Ursula Von der Leyen, Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ‘egemenlik haklarının korunması konusunda Avrupa’ya güvenebileceklerini’ de söyledi.

GKRT Cumhurbaşkanı Anastasiadis: Şantaj ve tehditler olmadan Ankara’yla görüşmeye hazırız

Öte yandan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı, Lefkoşa’da Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel’i ağırlayan Anastasiadis, “Lefkoşa daima diyaloğa hazır olmuştur ancak bunun etkili olabilmesi için şantaj ve tehditler olmadan, diyaloğun uluslararası hukuk temelinde, net bir şekilde tanımlanmış olması gerekir” dedi. Rum lider, Yavuz gemisinin faaliyet sahasının, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin üyesi olduğu AB’nin Türkiye’yle gerilimi azaltmak için bir dizi adım attığı bir dönemde genişletildini belirtti. Anastasiadis, “Gelecek hafta yapılacak AB Zirvesi öncesi, Türkiye’ye verilecek mesajlarda ortak bir tutum almanın öneminin altını çizdik ve yasadışı hamleler sürerse, kararlarımızı uygulamakta kararlıyız” diye konuştu.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!