Türkistan havalimanında ilk düzenli seferler açıldı.

Türkistan havalimanında ilk düzenli seferler açıldı.

Türkistan havalimanında ilk düzenli seferler açıldı.

Sivil Havacılık Günü tüm dünyada kutlanırken. Bu uluslararası gün Türkistanlılar için ayrı bir özel duruma gelmiştir.

Çünkü bugün yeni havaalanı Türkistan’da tamamen faal duruma geçti.

Türkistan Kazakistan’nın en köklü şehirlerinden ve kazak hanlığı döneminde yüz yıllarca başkentlik yapmış bir alanahakim.

Kazakistan‘da yeni hizmete açılan Türkistan Uluslararası Havalimanı‘ndan İstanbulMekkeBaküMoskova ve Dubai‘ye uçak seferleri yapılacak.

Hazret Sultan olarak da anılan Türkistan Uluslararası Havalimanı’na ilk uçuş başkent Nur Sultan’dan yapıldı.

Fly Arystan Havayolu Şirketinin Nur Sultan-Türkistan seferini yapan uçağın yolcuları havalimanı pistinde törenle karşılandı.

Aynı anda 9 uçak kabul edebiliyor

Havalimanı şehir merkezine 16 kilometre mesafede bulunuyor. Toplam 905 hektar alanı kapsayan havalimanı, bağımsız Kazakistan tarihinde sıfırdan yapılan ilk havalimanı özelliğini taşıyor.

Airbus A 340, Boeing 700 gibi uçak tiplerine uygun pist uzunluğu ve genişliğine sahip havalimanı aynı anda 9 uçağı kabul edebiliyor.

YDA Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havalimanının Kamu Özel Ortaklığı (PPP) modeli ve yüzde yüz özel sektör sermayesi ile faaliyete geçirildiğini belirtti.

Arslan, 20 yıldır Kazakistan’da çalıştıklarını dile getirerek, “Sayın Nazarbayev ile iki yıl önce Türkiye ziyaretinde buluştuk. Kendisi Türkistan’ı yeni eyalet merkezi ilan ettiğini ve Türk iş adamlarını davet ettiğini ifade etti. Bizim bu proje ile serüvenimiz böyle başladı.” dedi.

Söz konusu havalimanını yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen 11 ayda faaliyete geçirmeyi başardıklarını kaydeden Arslan, mimari olarak Türkistan’ın simgesi olan Hoca Ahmet Yesevi Türbesi’nden esinlendiklerini ifade etti.

 

Türkistan havalimanında ilk düzenli seferler açıldı.

Yıllık 3 milyon yolcu kapasitesine sahip

Kazak hükümetinin, Türkistan’a yılda yaklaşık 2,5 milyon turist beklediğini belirten Arslan, yeni havalimanının yıllık yolcu kapasitesinin 3 milyon olduğunu aktardı.

Arslan, salgın sürecine göre, ilk etapta İstanbul, Mekke, Bakü, Moskova ve Dubai’ye seferler başlatılmasının planlandığını söyledi.

Türkistan Eyaleti Vali Yardımcısı Arman Jetpisbay da yeni havalimanının hizmete açılması Türkistan sakinleri ve misafirlerine büyük sevinç yaşattığını ve aynı zamanda sadece şehrin değil tüm bölgenin kalkınmasında önemli rol üstleneceğini söyledi.

 

İlk normal uçuşlar bugün başlatıldı. Türkistan havalimanı, Kazakistan’ın modern tarihinde sıfırdan ve açık alanda yapılan ilk havalimanıdır. Bir yıldan biraz daha uzun bir süre içinde inşa edildi ve bu neredeyse bir dünya rekoru. Havalimanı şehirden 20 kilometre uzaklıkta ve 905 hektarlık bir alanı kaplıyor. İlk uçuş bir hafta önce gerçekleştirildi. Nur-Sultan’dan 180 yolcu taşıdı.

Türkistanlı Telman Beissen şöyle diyor:

-” Bu şehir için tarihi bir an.

Önceleri Türkistanlıların bir yere uçması zordu.

Bunun için Çimkent’e gitmem gerekiyordu.

Ama artık transfer için vakit kaybetmeden uçuş yapabilirsiniz.”

Yeni havalimanı tüm uluslararası standartları karşılıyor ve yılda üç milyona kadar yolcu alma kapasitesine sahip. Şimdilik Türkistan’dan sadece başkent Nur-Sultan (ASTANA)  ve Almatı’ya uçabilirsiniz.

Biletler ise yaklaşık 7 bin tenge’den (130 TL)  başlıyor. Ülkenin diğer şehirlerine uçuşlar yakında açılacak. MID RK Sivil Havacılık Komitesi Başkanı Talgat Lastaev:  – Yeni havalimanı, yabancı havayolları ile çalışmaya izin veren “açık gökyüzü” moduna dahil edilmiştir. Bu durum uçuş coğrafyasını genişletecek ve turistlerin çekilmesine yardımcı olacaktır gelecekte uçuş sayısını da artıracağız. Özellikle Türkiye ile ilgili olarak havaalanı temsilcileri İstanbul’a seferler açmayı planladıklarını ancak bunun karantinadan sonra gerçekleşeceğini söylediler.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!