DOLAR 13,6084-0.33%
EURO 15,1668-0.55%
STERLIN 18,2194-0.44%
ALTIN 783,14-0,61
BIST %
BITCOIN 492844-1,49%
Ankara
-4°

PARÇALI AZ BULUTLU

18 18

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Rusya’da dönere ”iade-i itibar”

Rusya’da dönere ”iade-i itibar”

ABONE OL
29 Kasım 2021 09:10
Rusya’da dönere ”iade-i itibar”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Daha üç-beş yıl önce “sağlıksız koşullarda yapılıyor” denilerek yasaklanmak istenen döner, Rusya’da itibar kazanıp artık büfelerden restoran menülerine kadar tırmandı.

Rusya’da “şaurma” adıyla bilinen döner, ağırlıklı olarak göçmenlerin ve yoksulların ayaküstü yemeği olarak uzun süre hakir görüldükten sonra, ülke çapında popüleritesini gittikçe artırıyor.

St. Petersburg merkezli Rus döner zincirinin kurucusu Anton Raşba, Gazeta.ru’ya yaptığı açıklamada, 1992’de St. Petersburg’da Vitebvsk tren istasyonunda ilk dönerci açıldığında alıp tadına bakmaya parasının yetmediğini, bugün şehrin en büyük döner zincirini kurmuş olmanın kendisine gurur verdiğini söylüyor.

Bir araştırmanın sonucunu aktaran Raşba, maliyetlere bağlı olarak bir dürüm dönerin Avrupa şehirlerinde ortalama satış fiyatında büyük farklar var. Raşba, fiyat araştırması konusunda şu bilgileri veriyor:

“İyi bir mekanda en pahalı döner Londra’da satılıyor. Ruble cinsinden ortalama 1250 rubleyi (Yaklaşık 12 Pound, 212 Lira) buluyor. İkinci sırada 650 rubleyle (110 Lira_ Paris var. Üçüncü sırada Atina, 450 ruble (77 Lira). En ucuzu Türkiye’de, İstanbul sokaklarında 160 rubleye (30 Lira) döner yiyebilirsiniz. Berlin, Budapeşte, Barselona ve Roma da düşük fiyatlarla övünebilir: Ortalama 260 rubleden başlayan fiyatlarla yemek mümkün. Örneğin Moskova’da Vıhino metro istasyonunda 120 rubleye (45 lira) de bulabilirsiniz, zengin semti Rublevka’da 1200 rubleye de (205 Lira) de.”

Bu arada, döner kültürünü geliştiren Rus şefler de var. KrabiKutaby restoranının şefi Artyom Martirosov’a göre, misafirleri için sürpriz olan çok popüler yemeklerden biri “yengeçli döner”. Bu yemeğin menü fiyatı 950 ruble (yaklaşık 160 lira).

Halka “tavsiye” edildi

 Rusya’da döner dürüm, yaygın adıyla “şaurma”, uzun süre dudak bükülen “sağlıksız-kalitesiz fast food” muamelesi gördükten sonra popülerliği hızla artmaya başladı. Bir zamanlar tamamen yasaklanması bile teklif edilen döner artık “sağlıksız koşullarda ucuza satılan sokak yemeği” yaftasından kurtuluyor.

Ria ajansının görüştüğü diyetisyen Sergey Oblojko, dönerin pek çok ünlü fast-food ürüne kıyasla, sağlıklı bir yiyecek olduğunu ifade ediyor. Rus uzman, sebze, tavuk eti ve kalorisi düşük sosların lavaş ekmeğine sarılmasıyla yapılan “şaurma”nın hareketli şehir yaşamında iyi bir fast food alternatifi olduğunu belirtiyor.

Oblojko, döner hazırlanırken fazla yağlı et konulmamasının ve lavaş ekmeğinin fazla kısımlarının kopartılarak daha az hamur tüketilmesinin sağlık açısından önemli olduğunu da kaydetti.  (TürkRus)

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.