Mısır ve Libya arasında neler oluyor?

Mısır ve Libya arasında neler oluyor?

Sisi’den Libya’ya müdahale tehdidi

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Hava Kuvvetleri birliklerini ziyareti sırasında, “Sirte ve Cufra kırmızı çizgidir. Libya’yı Libyalılardan başkası savunmayacaktır. Yardım etmeye ve destek vermeye hazırız.” ifadelerini kullanan Sisi, askerlere, “Sınırlarımız içinde veya gerekirse sınırlarımızın dışında herhangi bir görevi yerine getirmek için hazırlıklı olun.” dedi. Libya hükümeti, daha önce defalarca ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’e askeri destek verdiklerini belirttiği Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa ve Rusya’yı kınamıştı.

BAE ve Suudi Arabistan’dan Mısır’a destek

Suudi Arabistan resmi haber ajansından yapılan açıklamada, “Suudi Arabistan, sınırlarını ve halkını koruma hakkı konusunda Mısır’ın yanında yer almakta ve ona destek vermektedir.” ifadesi kullanıldı. BAE Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Libya’daki gelişmeler “endişe verici” olarak nitelendirildi. Açıklamada, “BAE, istikrarını ve güvenliğini sağlamak için yapacağı her türlü icraatlarından dolayı Mısır’ın yanında yer almaktadır.” ifadesine yer verildi. Açıklamada, Kahire’nin, Libyalıların kanlarının akmaması, BM’nin gözetiminde kapsamlı siyasi müzakerelerin başlaması için ateşkes şartlarının oluşturulması hedefiyle çaba gösterdiği iddiasında bulunuldu.

Libya, Sisi’nin tehdidini savaş ilanı olarak gördüğünü açıkladı

Libya Devlet Yüksek Konseyi Üyesi Abdurrahman Şatır, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin ordu ziyareti sırasındaki açıklamasına tepki gösterdi. Şatır, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Sisi’nin açıklamalarını “savaş davullarını çalmak” olarak nitelendirdi. Sisi’nin, Libya’nın güvenliği konusunda hassas olduğunu iddia ettiğini belirten Şatır, “Mısır 4 yıl boyunca ülkemize müdahalede bulundu.” ifadesini kullandı. Şatır, Sisi’ye hitaben, “Demokrasiyi baltalamak, kabul etmediğimiz ve indirdiğimiz bir askeri getirmek konusundaki ısrarınızdan bu yana Libya’nın güvenliği tehlikededir.” değerlendirmesinde bulundu. Sisi’nin açıklamalarını “savaş davullarını çalmak” olarak nitelendiren Şatır, Sisi’ye ve Libya’ya saldırmak durumunda olanlara “Ellerinizi üzerimizden çekin, Yemen’deki trajediyi tekrar etmeyin.” dedi.

Libya Hükümeti Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, “Libya’nın egemenliğine tecavüz ve içişlerine karışma anlamına gelen, Mısır Cumhurbaşkanı’nın Libya’daki darbecileri, milisleri ve paralı askerleri desteklemesi yönündeki açıklamaları kabul edilemez. Bunlar düşmanca adımlar ve içişlere açık bir müdahale ve savaş ilanı olarak görülür.” ifadeleri yer aldı.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!