Libya’dan Mısır ve Yunanistan arasındaki sözde anlaşmaya tepki

Libya'dan Mısır ve Yunanistan arasındaki sözde anlaşmaya tepki

Libya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed el-Kablavi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Dışişleri Bakanlığı, Libya’nın denizdeki haklarını ihlal edilmesinde hiçbir tarafa izin verilmeyeceğini vurgulamaktadır. Türkiye ile imzaladığımız (Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin) Mutabakat Muhtırasını uygulamaya bağlılığımızı tekrar ediyoruz” ifadelerini kullandı. “Libya, Akdeniz’e sınırı olan devletleri, deniz yetki alanları sınırlandırması hususunda, ortak karar ve uluslararası hukukun ilkeleriyle örtüşecek şekilde davranmaya çağırmaktadır.”

Ne Olmuştu?

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Kahire’de basın toplantısı “deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşmasının” imzalandığını belirterek, söz konusu anlaşmanın, “Yunanistan ile ekonomik işbirliği konusunda yeni ufuklar açtığını” söylemişlerdi. Yunanlı Bakan Dendias ise Mısır ile yapılan deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşmasının, “meşru” olduğunu ve bölgedeki meydan okumalar ile mücadelede iki ülke arasındaki işbirliğinin boyutlarını yansıttığını ifade ettmişti.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı: “Yunanistan ile Mısır arasında deniz sınırı bulunmamaktadır. Bugün imzalandığı açıklanan sözde deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması Türkiye için yok hükmündedir. Bu anlayışımız sahada ve masada ortaya konacaktır.” açıklamasında bulunmuş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “BM’ye bildirdiğimiz kıta sahanlığını ihlal eden bu anlaşma bizim için yok hükmündedir. Bu anlaşmanın yok hükmünde olduğunu hem masada, hem de sahada hem bunlara hem de dünyaya göstereceğiz.” ifadelerini kullanmıştı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise “Mısır ile yaptığımız anlaşma uluslararası hukuka uygundur. Bu anlaşma iki ülkeyi de tatmin eden meşru bir anlaşmadır ve Doğu Akdeniz’de yeni bir realite yarattı. Mısır ile işbirliği yaparak tüm meydan okumalara karşı çıkacağız.” demişti.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!