Ermenistan’ın yeni Başbakanı seçildi

Ermenistan'daki sokak protestolarına öncülük eden Nikol Paşinyan'ın bugün parlamentoda yapılan oylamada başbakanlığa seçildi.

Parlamentoda 1 Mayıs gerçekleşen ilk oylamada çoğunluk Paşinyan'a karşı oy kullanmıştı.

Muhalefet lideri Paşinyan, Ermenistan'daki yolsuzluk ve kayırmacılık olaylarına karşı başlayan protesto gösterilerine önderlik etmişti.

Nikol Paşinyan kimdir?

Nikol Paşinyan Ermeni politikacı ve gazeteci olarak biliniyor. Paşinyan, Cumhurbaşkanı Levon Ter-Petrosyan liderliğindeki muhalefet hareketinin Ermeni Ulusal Kongresi’nde yer alan önemli üyelerinden biridir. Ermenistan’ın önde gelen gazetelerinden Ermeni Times’ta editörlük yapmıştır. Paşinyan bu gazetede Robert Kocharyan ve Serj Sarkisyan hakkında muhalif yazılarıyla gündem yaratacak kişilerden biridir. Kocharyan ve Serj Sarkisyan’ın başkanlığını reddetmiştir. 2000 yılında ise iftira ve hakaret davalarıyla hapse mahkum olan Nikol Pashiyan, halkın gözünde kahraman ilan edilmiştir.

Pashinyan, bir süre saklandıktan sonra Ermeni polisi tarafından aranmaya başlandı. Haziran 2009 da yakalanan Paşinyan, Mayıs 2011’de hapis cezasına çarptırıldı. Daha sonra aftan yararlanarak serbest bırakıldı.

6 Mayıs 2012’de Ermenistan Ulusal Meclisi’ne seçildi.

İstifa çağrısında bulunmuştu

Serj Sarkisyan’ın başkanlıktan istifa etmesinden sonra Erivan’da başlayan ve birçok kente yayılan protestolar devam ediyor.

Son olarak muhalif lider Nikol Paşinyan’ın çağrısıyla toplanan eylemcilerin hükümet binalarına girişleri engelledi.

Protesto gösterileri için Erivan’da yaptığı konuşmada “Ülkede barışçıl kadife devrim başladı” diyen Paşinyan, “Tüm devlet sistemini felç etmeliyiz, iktidar halka geçmeli. Serj Sarkisyan, yöneteceği bir Ermenistan ve halkı olmadığını görmeli” diye seslendi.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!