ABD’den Sudan’a 81 milyon dolarlık insani yardım

ABD'den Sudan'a 81 milyon dolarlık insani yardım

ABD, Sudan’daki insani krize yanıt olarak, Sudan’a 81 milyon dolarlık insani yapacağını açıkladı. Bu yardım fonunun, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ve ABD Dışişleri Bakanlığı Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu çalışmalarının bir parçası olduğu belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, önceki gün basına yaptığı açıklamada, Sudan’a insani yardım yardım olarak, ABD Dışişleri Bakanlığı Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu tarafından 17 milyon dolar, USAID’a bağlı İnsani Yardım Ofisi tarafından da 64 milyon doların üzerinde yardım gönderileceğini söyledi. Pompeo, ABD’nin, Sudan’ın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelesinin yanı sıra son yaşanan sel olaylarından zarar görenlerin ve misafir toplulukların desteklenmesi amacıyla 33 milyon doların üzerinde insani yardım gerçekleştirdiğini kaydetti.

Bu desteğin, son yaşanan sel olaylarından zarar gören savunmasız Sudanlılara ve Güney Sudan ile Darfur’da yaşanan çatışmalar sebebiyle yerinden edilenler ile mültecilere yönelik ABD’nin insani yardımlara yanıt verme oranını yükselteceğini dile getiren Pompeo, son yardımla birlikte, Sudan ve bölgedeki diğer yerler için Kovid-19 da dahil insani yardım kapsamında 2020 mali yılı içerisinde açıkladıkları yardımın 436 milyon dolara ulaşacağını ifade etti.

Pompeo, “Sudan, sivilleri riske atan ve insani durumun bozulmasına yol açan mezhepsel şiddet olaylarının neden olduğu kitlesel göç de dahil olmak üzere bir takım insani sorunlarla mücadele etmeye devam ediyor. Ayrıca çatışmalar, ekonomik şoklar, kuraklık ve bir asırdan bu yana yaşanan en ağır seller gibi tekrarlanan çevresel tehlikelerin devam eden etkileri, 9 milyonu aşkın kişinin insani yardıma ihtiyaç duymasına sebep oldu. Askeri veya istihbarat katılımına veya izine gerek kalmadan ve savunmasız kişilere sınırsız erişim dahil olmak üzere Sudan’ın dört bir yanında insani yardım kuruluşlarına sınırsız insani erişimi güçlendirmeye devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

Bakan Pompeo, açıklamasında, ABD’nin tahsis ettiği bu finansmanla Sudan’da krizlerden etkilenenlere yardımları sürdüreceğini ve bu yardımların mültecilere, ülke içinde yerlerinden edilmiş kişilere ve savunmasız topluluklara temel koruma, barınma, temel sağlık hizmetleri, acil gıda yardımı, eğitim, su, kanalizasyon ve hijyen hizmetleri sağlayacağını söyledi. ABD’nin hem Sudan’da hem de tüm dünya çapında en büyük insani yardım bağışçısı olmaya devam ettiğinin altını çizen Pompeo, “Çalışan tüm bağışçıları takdir ediyor ve başkalarına, Sudan’daki krizden etkilenen kişilere yönelik yardımları BM’yle eşgüdümlü olarak uluslararası tepki üzerinden şeffaf bir şekilde yapmaya çağırıyoruz” dedi.

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) son yıllarda Sudan’daki varlığını ve çalışmalarını artırdığı görülüyor. Ajansın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, 2017’den bu yana 3 yıl içinde Sudan’da 103 milyon dolar aktarılan insani yardım alanındaki çalışmalar zirve yapmış durumda. Ajans, bu çalışmaların yanı sıra insani ve ayni yardımların süreceğini vurguluyor.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!