ABD’den BM kararına tepki

ABD'den BM kararına tepki

BM’de yapılan oylamada , konseye hak ihlalleriyle eleştirilen Çin ve Rusya seçildi. ABD ise karara tepki göstererek konseyin reforme edilmesi çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) organı olan 47 üyeli Cenevre merkezli İnsan Hakları Konseyi’ne seçilen yeni ülkeler belli oldu.

BM Genel Kurulu’ndaki oylamada, konseye, hak ihlalleriyle eleştirilen Çin ve Rusya da seçildi.

Konseye seçilen diğer ülkeler arasında ise Fransa, İngiltere, Pakistan, Özbekistan, Nepal, Senegal, Fildişi Sahili, Malawi, Gabon, Ukrayna, Meksika, Bolivya ve Küba yer aldı.

Seçilen yeni ülkeler, 1 Ocak 2021 itibarıyla Konseyde 3 yıl görev yapacak.

HRW: Çin, Rusya ve Küba seçilmeyi hak etmedi

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) BM Direktörü Louis Charbonneau, Çin, Rusya ve Küba’nın ise Konseye seçilmeyi hak etmediğini belirterek, insan hakları ihlallerinde bulunmakla suçladığı bu ülkelerin Konseyin ihlal ve istismarlara ışık tutmasını engellemeyeceğini ifade etti.

Çin, Uygur Türklerine toplama kamplarında baskı ve işkence uygulamakla, Rusya ise Suriye’de rejim güçleriyle birlikte sivil yerleşim yerlerine saldırmakla suçlanıyor.

ABD’den karara tepki

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, hak ihlalleriyle eleştirilen Rusya ile Çin’in Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’ne seçilmesine tepki gösterdi.

Pompeo, yazılı açıklama yaparak, “ABD, otoriter rejimlerin BM İnsan Hakları Konseyi’ne seçilmesini kınıyor” ifadelerini kullandı.

Pompeo, 2018’de ABD’nin Konseyden çekildiğini hatırlatarak, Konseyin İsrail karşıtı yanlı tavırlar içinde bulunduğunu savundu ve “insan hakları ihlali yapan” ülkelerin konseye seçilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

ABD’li Bakan, Konseyin reforme edilmesi yönündeki çağrılarını yinelediklerini kaydetti.

BM İnsan Hakları Konseyi

BM İnsan Hakları Konseyi, 2006’da kuruldu. BM üyesi ülkeler, İnsan Hakları Konseyi üyeliğine, BM Genel Kurulunca 3 yıllığına seçiliyor.

“İnsan hakları” konularını görüşmek üzere mart, haziran ve eylülde yılda 3 kez toplanan Konseyin oturumları sırasında, karar tasarıları da görüşülüyor ve kabul ediliyor.

Ancak BM İnsan Hakları Konseyi’nin kararları, “tavsiye” niteliği taşıyor ve kararların yasal bağlayıcılığı bulunmuyor.

47 üyesi bulunan Konsey, insan hakları sicili iyi olmayan ülkelerin dönem dönem üye olarak seçilmesi sebebiyle hem BM üyesi ülkeler hem de sivil toplum örgütlerince eleştiriliyor.

ABD de İsrail’e karşı “kronik, ön yargılı tutum sergilemesini” gerekçe göstererek, Haziran 2018’de 47 üyeli BM organından ayrılmıştı.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!