ABD, pimi çekti… İsrail askeri göstericilere ateş açtı… Ölü ve yaralılar var

ABD, pimi çekti… İsrail askeri göstericilere ateş açtı… Ölü ve yaralılar var

Gazze’de ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınması ve Nekbe’nin (Büyük Felaket) 70. yılını protesto için gerçekleştirilecek “milyonluk yürüyüşün” hazırlıkları, Dönüş ve Ablukayı Kırma Yürüyüşü faaliyetleri çerçevesinde devam ediyor. Gösterilerin başlamasının ardından kısa bir süre geçse de İsrail askerinin sert müdahalesi dolayısıyla ilk belirlemelere göre en az bin 600 kişi yaralandı.

israle-reuters

Yaralananların arasında 2 de gazeteci olduğu ifade edildi. Haaretz, İsrail askerinin gerçek mermi kullanarak göstericilere ateş açtığını yazdı. Yapılan açıklamada İsrail’in orantısız müdahalesinde 43 Filistinli’nin hayatını kaybettiği açıklandı. 21 yaşındaki bir göstericinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Foto: Reuters

İsrail basınında yer alan haberlerde gösterilerin sadece Gazze sınırında olmayacağı ifade edildi. Arap asıllı İsrailli siyasetçi Yusuf Jabareen açıklamalarda bulundu. Jabareen, “Bugün barış ve adalet arayanlar için karanlık bir gün. Bütün uluslararası kamuoyunun gözünün önünde büyükelçiliği Kudüs’e taşımak bölgedeki barış şansına zarar verecektir” dedi. Siyasetçi, ABD’nin Kudüs’e taşıyacağı büyükelçilik binası önünde gösterilerin devam edeceğini açıkladı. 

İsrail askerleri, gösterilerin başlamasından önce Filistinlilere havadan bildiri atarak uzaklaşmasını istedi.

Komisyon, Filistin halkının özgürlük, bağımsızlık ve dönüş haklarının korunması amacıyla Büyük Dönüş Yürüyüşü etkinliklerinin devam edeceğini bildirdiği açıklamada, “Filistin halkı, pazartesi günkü gösterilerde Büyük Dönüş Yürüyüşü etkinliklerinin barışçıllığını koruyarak, tüm dünyaya ABD’nin Büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasını kabul etmediğine ilişkin güçlü bir mesaj verecektir” ifadelerini kullandı.

gazzee-reuters

RUSYA’DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI: ENDİŞE EDİYORUZ

Öte yandan Arap Birliği, ABD’nin elçiliğini Kudüs’e taşımasıyla ilgili olarak Çarşamba günü olağanüstü toplanacağını duyurdu. Rusya’dan yapılan son dakika açıklamasında, ABD’nin İsrail Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşımasının, bölgedeki tansiyonu yükselteceğinden endişe edildiği ifade edildi.

Hamas, yaptığı yazılı açıklamada nerede olurlarsa olsunlar Filistinlilerin bulundukları yerde “milyonluk dönüş yürüyüşü”ne katılmaları çağrısında bulundu.

Gazze Şeridi’nde uygulanan ablukanın kaldırılması talebini yineleyen Hamas, Filistin halkının sıkıntılarının sona erdirilmesi, yaptırımların durdurulmasının yanı sıra çocukların yiyeceği, hastaların tedavisi ve eğitimi üzerinden şantaj yapılmamasını istedi.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!