Yılda bir kez düzenlenen Çin Merkezi Ekonomik Çalışma Toplantısı, 15-16 Aralık’ta başkent Beijing’de yapıldı. Mevcut ekonomik durumun analiz edildiği toplantıda, 2023 yılı için düzenlemeler yapıldı. Toplantıda, ekonomik işleyişin genel olarak iyiye doğru gitmesini sağlamak için yoğun çaba harcanacağına ve sosyalist modernleşme ülkesini kapsamlı şekilde inşa etmek için iyi bir başlangıç yapılacağına vurgu yapıldı. 2023 yılındaki ekonomik çalışmalara yön veren toplantı, tüm dünya ülkeleri için de bir müjde niteliğinde.
Nitekim, kısa süre önce başarıyla sona eren Çin Komünist Partisi 20. Ulusal Kongresi’nde önümüzdeki 5 yılın sosyalist modernleşme ülkesini kapsamlı şekilde inşa etmek için kritik bir dönem olacağına işaret edilerek, Çin’in kaydettiği yeni gelişmelerle dünyaya yeni fırsatlar getireceği ifade edildi.
Çin Merkezi Ekonomik Çalışma Toplantısı’nda ekonomik işleyişinin genel olarak iyiye doğru gitmesinin sağlanacağına vurgu yapılması, dünyaya güven verdi. Birçok araştırmanın sonucu, birçok olumsuz unsurun etkisi nedeniyle 2022 yılında küresel ekonomik büyümenin gözle görülür boyutta yavaşlayabileceğini, küresel ekonominin 2023 yılında da bu yavaşlamayı sürdürebileceğini gösterdi. Dünya Bankası, 2023 yılında küresel ekonomik artış perspektifini yüzde 3’ten yüzde 1,9’e indirdi. Bu durum altında, dünyanın ikinci ekonomisi olan Çin’in ekonomik istikrarını koruması, hayati önem taşıyor.
Gerçi, Çin ekonomisi günümüzde birçok meydan okumayla karşı karşıya bulunuyor. Örneğin, ekonomik gerileme baskıları büyük. Buna rağmen, tıpkı Çin Merkezi Ekonomik Çalışma Toplantısı’nda belirtildiği gibi, Çin ekonomisinin güçlü dayanıklılığıyla büyük gelişme potansiyeli ve dinamiği sayesinde alınan çeşitli politikaların etkisi sürekli görülüyor. Dolayısıyla 2023 yılında ekonominin genel olarak canlanma eğilimini koruyacağı tahmin ediliyor. Son aylarda Çin’de salgını önleme ve kontrol tedbirleri mükemmelleştirildi, Zhejiang, Jiangsu ve Sichuan gibi birçok eyalet, yabancı piyasalara açılması için yeni adımlar attı. Çin Merkezi Ekonomik Çalışma Toplantısı’nda 2023 yılındaki ekonomik çalışmaları gerçekleştirmek için 6 koordinasyonun etkin şekilde yerine getirileceğine vurgu yapıldı. Bu koordinasyonların en başında ise salgınla mücadele ile ekonomik ve toplumsal gelişme arasında etkili koordinasyonu sağlamak yer alıyor. Bu, Çin’de ekonomik canlanmayı hızlandıracağı, dolayısıyla dünya ekonomisine dinamizm katacağı anlamına geliyor.
Çin Merkezi Ekonomik Çalışma Toplantısı’nda, iç taleplerin artırılması, tüketimin canlandırılması ve artırılmasının ön planda tutulması kararlaştırıldı. Bu toplantıdan birkaç gün önce, Çin 2022-2035 döneminde iç taleplerini artırmayı öngören stratejik planı yayınladı. Çin’in nüfusu, 1 milyar 400 milyonu aştı, kişi başına düşen GDP ise 12 bin ABD Doları’nı geçti. Çin’de gerçekleştirilen tüketim harcamalarının GDP’deki payı, ard arda 11 yıldır yüzde 50 üstünde korunuyor. Dolayısıyla Çin, dünya genelinde en büyük gelişme potansiyeline sahip tüketim piyasası konumundadır. Çin’in iç taleplerini artırması, yabancı işletmelerin Çin piyasasına girmesine daha fazla fırsat sunacak.
Çin Merkezi Ekonomik Çalışma Toplantısı’nda kaliteli gelişmenin sosyalist modernleşme ülkesini kapsamlı şekilde inşa etmenin en öncelikli görevi olacağına vurgu yapıldı. Kaliteli gelişmede inovasyon hayati önem taşıyor. Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’nün eylül ayında yayınladığı 2022 küresel inovasyon endeksi raporuna göre, Çin küresel inovasyon sıralaması açısından, dünyada 11. sırada yer aldı. Çin Merkezi Ekonomik Çalışma Toplantısı’nda alınan kararlara göre ise, yeni enerji, yapay zeka, biyolojik imalat, yeşil ekonomi ve düşük karbon, kuantum hesaplama gibi ileri teknolojiler geliştirilecek. Bu, yabancı işletmelerin Çin’de bu alanlarda daha fazla fırsat elde etmelerine yardımcı olacak. Dünyanın önde gelen ileri teknoloji devi ABB şirketinin robot fabrikası, Shanghai’de üretime başladı. Şirketin bir sorumlusu, şirketin Çin ar-ge ekibinin geliştirdiği inovasyon ürünlerinin dünya genelinde kullanıldığını açıkladı.
Çin Merkezi Ekonomik Çalışma Toplantısı’nda dışa açılmaya da vurgu yapıldı. Toplantıya göre, yüksek seviyeli dış açılma hızlandırılacak, yabancı sermayelerden etkin şekilde faydalanılacak. Bu yılın ilk 10 ayında Çin’in fiillen değerlendirdiği yabancı sermaye, yüzde 14,4 oranında arttı. Modern hizmet alanında dışa açılma boyutunu genişletmek, Trans-Pasifik Ortaklığı İçin Kapsamlı ve Aşamalı Anlaşması (CPTPP) ve Dijital Ekonomi Ortaklığı Anlaşması (DEPA) gibi yüksek standartlı ekonomik sözleşmelere aktif şekilde katılması hızlandırılacak. Bu tedbirler, yabancı yatırımlara daha büyük gelişme fırsatı sağlayacak. Yapılan en son anketin sonuçlarına göre, çok sayıda yabancı işletme Çin piyasasının geleceğine olumlu bakıyor.
Çin’in gelişmesi, dünya ile sıkıca bağlıyken dünyanın gelişmesinin Çin’e ihtiyacı var. Çin Merkezi Ekonomik Çalışma Toplantısı, tüm dünyaya Çin ekonomisinin dayanıklılığı, piyasa potansiyeli ve inovasyon dinamizmi ve dışa açılma kararlılığını iletti. Çin tarzı modernleşmenin istikrarlı bir şekilde gerçekleştirildiği süreçte, tüm dünya ülkeleri, daha fazla fırsatı paylaşacaktır.
Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu