Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 320 milyar m3 doğal gaz bulunduğuna dair yaptığı açıklamadan sonra konu hakkındaki tartışmalar devam ediyor. İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Milli Güvenlik Politikaları Başkanı Dr. Aytun Çıray, “Biz İYİ Parti olarak bu rezervin gerçekten bulunmuş olmasını canı gönülden temenni ederiz. Ancak AKP yönetiminin her yıl benzeri bir müjde vermiş olması ve bu defa bu “müjde”nin ağır ekonomik krizi ve devalüâsyonu perdeleme operasyonu gibi anlaşılması nedeni ile konunun bilimsel olarak açığa çıkması uygun olacaktır. Bu nedenle uzmanların da üzerinde durdukları soruların Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını için kendisine Meclis Başkanlığı aracılığı ile yönelttim” dedi.
21 Ağustos 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamada, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından Tuna-1 olarak bilinen Sakarya Gaz Sahası’nda 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi bulunduğu kamuoyuyla paylaşılmıştı.
“Sayın Cumhurbaşkanı, söz konusu keşfin ülkemiz açısından “tarihi bir müjde” olduğunu belirterek, 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmayı hedeflediklerini ifade etmiştir, diyen Aytun Çıray Fatih Dönmez’e şu soruları yöneltti:
320 MİLYAR METRE KÜP HANGİ VERİYE DAYANMAKTADIR
- Tuna-1 sahasında sondaj çalışmaları devam etmekteyse ve tespit kuyuları henüz açılmamış ise, Sayın Cumhurbaşkanı tarafından açıklanmış olan 320 milyar metreküp bilgisi hangi bilgiye / veriye dayanarak kamuoyuyla paylaşılmıştır? Sayın Cumhurbaşkanı bu veriler konusunda ilgili kurum veya Bakanlıklarca yanıltılmış olabilir mi?
- Açıklanan rezerv, hangi teknik esaslara göre hesaplanmıştır? Uzun süreli akış ve basınç testleri yapılmış mıdır?
- Tuna-1 sahasında devam eden sondaj faaliyetinin toplam maliyeti ne kadar olacaktır?
- İspatlanmış rezerv miktarının ne kadar olacağı tahmin edilmektedir?
BAHSE KONU GAZIN ÇIKARILMASI İÇİN GEREKLİ YATIRIM MİKTARI NEDİR?
5. Bahse konu gazın çıkartılması için öngörülen toplam yatırım tutarı ne kadar olacaktır? TPAO bu maliyeti karşılayacak bütçeye sahip midir?
6. TPAO’ya tahsisli Tuna-1 sahasının bulunduğu blokta TPAO bugüne kadar bütün yükümlülüklerini yerine getirebilmiş midir?
7. Sayın Cumhurbaşkanı tarafından ortaya koyulan 2023 hedefi ne kadar gerçekçidir? 2023 yılına kadar tespit kuyularının tamamlanması, yüzer üretim platformlarının tesis edilmesi ve yüzey tesislerinin tamamlanması mümkün müdür? Bu hedefin gerçekleştirilebilir olmadığı konusunda TPAO ve Bakanlığınız tarafından kendisine bilgi verilmiş midir?
8. Bahsedilen rezervin Sayın Cumhurbaşkanı tarafından açıklandığı gibi 2023 yılında iç piyasaya sunulmasında başarılı olunması halinde, gazın birim maliyetinin ne kadar olacağı tahmin edilmektedir?
ÜLKEMİZDE BU DERİNLİKTE GAZ ÜRETMEK İÇİN PLÂTFORMLAR VAR MI?
9. Ülkemizde bu derinlikte gaz üretimi yapabilecek platformlar var mıdır? Bu tür platformlar mevcut değilse, gazın üretilmesi için hangi yüzer platformla anlaşma yapılması planlanmaktadır?
10. enizlerimizdeki arama ve inceleme çalışmalarında kullanılmakta olan 3 sondaj ve 2 sismik geminin satın alınma bedelleri ne kadardır?
11. Her bir gemide kaç kişi çalışmaktadır?
12. Söz konusu gemilerin yıllık işletme giderleri ne kadardır?
13. Gemilerde kaç yabancı personel çalışmaktadır? Bu yabancı personellere ödenen giderlerin yıllık toplam tutarları ne kadardır?
14. Sondaj ve sismik gemilerinin işletilmesi ile ilgili taşeronluk sözleşmeleri mevcut mudur? Bu sözleşmeler kimlerle imzalanmıştır?
15. Denizlerimizdeki mevcut ve planlanan arama ve üretim faaliyetleri hangi finansman modeliyle finanse edilmektedir ya da edilmesi planlanmaktadır?