İtalyan kadın astronot, ünlü antik Çin eserinden birkaç satırı paylaşarak mükemmel dil becerisiyle sosyal medyada övgü kazandı.
İtalyan bir kadın astronot Samantha Cristoforetti, kozmik manzarayı anlatan antik Çince metninden birkaç satır eşliğinde uzaydan çekilmiş bir grup fotoğrafı Twitter hesabında paylaşarak internet kullanıcılarını ve dil uzmanlarını şaşırtan olağanüstü Çince dil yeteneğini gösterdi.
Uzaya giden ilk İtalyan kadın astronot olan Samantha Cristoforetti, 2 Ekim’de Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev yaparken adı geçen fotoğrafları ve antik Çince satırları paylaştı.
Bu fotoğraflarda Çin’in Bohai Körfezi ve başkent Beijing’in uzaydan gündüz ve gece manzaralarının yer aldığı belirtildi.
Bu fotoğraflar, Doğu Jin Hanedanı (317-420 ) döneminde yaşamış ünlü Çinli hattat Wang Xizhi’nin (303-306) yazdığı antik bir kaligrafi şaheseri olan “Orkide Köşkü Koleksiyonu Önsözü”nden (Wang Xizhi’nin birkaç edebiyatçı arkadaşıyla birlikte yazdığı “Orkide Köşkü Koleksiyonu” adlı şiir koleksiyonuna hazırladığı bir önsöz) alıntıyla paylaşıldı.
Ünlü hattat Wang Xizhi’nin “Orkide Köşkü Koleksiyonu Önsözü”nden satırlar (kaynak: VCG)
Cristoforetti, bu satırları güzel bir şekilde çevirerek “Yukarı baktığımda, evrenin büyüklüğünü görüyorum; Başımı eğersem dünyanın izdihamına bakıyorum. Bakış uçar, zihin genişletilir, duyuların neşesi zirveye ulaşabilir, işte gerçek mutluluk budur” diye yazdı.
“Dünyayı Çin uygarlığının vizyonuyla gözlemledi”
Tsinghua Üniversitesi Beşeri ve Sosyal Bilimler Araştırmaları Enstitüsü’nden Prof. Wang Hui, aynı gün Global Times’a verdiği röportajda, “Orkide Köşkü Koleksiyonu Önsözü”nün Çin medeniyeti ve kültüründe özellikle önem taşıyan bir yazı olduğunu ve Wang Xizhi’nin kaligrafi alanında büyük bir usta olduğunu söyledi.
Wang Hui, “Cristoforetti’nin bu satırları alıntı yapması, bir İtalyan astronotun Çin’i uzaydan gözlemlerken evreni Çin uygarlığının vizyonuyla gözlemlediğinin yansımasıdır. Astronotun bu girişimi azmini ve gururunu gösterdi.” dedi.
Cristoforetti’nin paylaşımı sosyal medyada da ilgi çekti.
Bir internet kullanıcısı, Cristoforetti’nin Çince yeteneğinin Çin uzay istasyonunda çalışabilecek seviyeye ulaştığını, diğer bir internet kullanıcısı ise dünyada daha az çatışma ve daha fazla işbirliği olacağı umudunu dile getirdi.
“İnsanlığın kader ortaklığını yansıtıyor”
Uluslararası Uzay Akademisi’nden Deng Yulin, Global Times’a verdiği röportajda, “Bazı Avrupalı astronotlarla temasa geçtikten sonra, ortak bir anlayışa vardım, yani Avrupalı astronotlar uzaya girdiklerinde dünyanın güzelliğini överken, dünyanın yalnızlığını da uzayda gördüler, işte bu nedenle insanlığın kader ortaklığının inşasının öneminin farkında olacaklardır.” ifadesini kullandı.
Profiline göre, 1977’de İtalya’nın Milano kenti doğumlu ve 2009’da Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) resmi astronotu olarak çalışmaya başlayan Samantha Christoforetti, uzaya giden ilk İtalyan kadın astronottur.
İtalyanca, İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça ve Çince bilen Cristoforetti, aynı zamanda ESA’nin astronotlar arasındaki işbirliği gerçekleştirilmesi amacıyla Çinli meslektaşlarla temasta bulunma görevini yürüten irtibat ekibinin üyelerinden biridir.
2017 yılında Samantha Cristoforetti de Çin’in Sarı Deniz’inde Çinli astronotlarla düzenlenen bir denizde hayatta kalma tatbikatına katılmak için Çin’e gitti. Bu aynı zamanda Çinli astronotlar ile yabancı astronotlar arasında Çin’de gerçekleştirilen ilk ortak eğitim oldu. İsmini açıklamak istemeyen bir uzay uzmanı, Global Times’a verdiği röportajda, Cristoforetti’nin daha önce verdiği röportajlarda da akıcı Çince konuşarak mükemmel Çince dil becerilerini gösterdiğini söyledi.
ESA’dan Cristoforetti’le birlikte Çin’deki ortak eğitime katılan Alman astronot Matthias Maurer’in de akıcı Çince konuştuğuna dikkat çeken uzman, “Geçmişte Çin ve Avrupa insanlı uzay uçuşu alanında dostane işbirliği gerçekleştirdi ve birçok yabancı astronot Çince öğrenmeye büyük ilgi gösterdi.” dedi.
Cristoforetti’nin paylaşımı 13 Ekim’de Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning tarafından da övgüyle değerlendirildi.
Evreni keşfetmek, eski çağlardan beri insanlığın hayali olmuştur. Bilimsel ve teknolojik ilerleme sayesinde Ay’ın ötesine ulaşmanın gerçekleştirildiğine değinen Çinli sözcü, “İnsanlık, uzayın barışçıl kullanımı ve keşfi gibi yüce çalışmalardan yararlanmaya devam edecektir.” diye söyledi.
Kısa süre önce internette Çin Uzay İstasyonu’ndan çekilen ve içinde yaşadığımız mavi Dünya’nın güzelliğini yansıtan bir videoyu izlediğini hatırlatan Mao, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin ortak yuvamızı korumak ve dünyayı daha güzel hale getirmek için el ele vererek çaba göstermesini temenni ettiğini dile getirdi.
Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu