Sabah stratejisi

featured

Haftaya pozitif bir görüntüyle başlayan BIST100 endeksi günü %3,76 oranında primle 5.193 seviyesinden tamamladı. Artan işlem hacmiyle alımların genele yayıldığı gözlenirken, 96 hisse günü artı bölgede kapattı. Endekse en çok destek veren ilk beş hisse ise SASA, TCELL, ASELS, THYAO ve TUPRS oldu. Bankacılık endeksi (XBANK) de %4 yükselerek BIST100’ü destekleyen sektör olarak öne çıktı. Son iki işlem gününde yaşanan güçlü yükseliş ile birlikte endeksin bugüne de alıcılı bir görüntüyle başlamasını ve gün içerisinde de bu görüntüsünü korumasını bekliyoruz. Bugün TSİ 10’da ekim ayı sanayi üretimi, perakende satış ve ciro endeksleri verileri takip edilecek. Yurtdışında ise ABD’de TSİ 16.30’da açıklanacak kasım ayı TÜFE verisi kritik olacak. Kasımda manşet TÜFE’nin aylık bazda %0,3 artması ve yıllık bazda %7,7’den %7,3 seviyesine yavaşlaması ve çekirdek TÜFE’nin de aylık %0,3 artması ile yıllık bazda ise %6,3’ten %6,1 seviyesine yavaşlaması bekleniyor. Veri öncesinde fiyatlamalara baktığımızda, dün artı bölgede kapatan ABD borsaları bu sabah vadelilerde hafif baskı altında. Asya tarafında ise Hong Kong’da sosyalleşme üzerindeki bazı kısıtlamaların gevşetilmesi piyasaları desteklese de ABD enflasyonu öncesinde güçlü bir alım dalgası yok. MSCI Asya Pasifik endeksi yalnızca %0,2 yukarıda. Paritelerde de genel olarak sakin bir seyir var.



    


MAKROEKONOMİ

   
TCMB tarafından ekim ayına ilişkin cari işlemler dengesi verisi yayınlandı. Ekim ayında dış ticaret açığının eylül ayına göre daralması ve hizmet gelirlerindeki aylık artışla birlikte cari açık eylüle göre belirgin azaldı ve 1,6 milyar USD olan piyasa beklentilerinin de altında açıklanarak 0,36 milyar USD gerçekleşti. (İlk 10 ayda cari açık ortalama 3,8 milyar USD seviyesindeydi.)

  • Altın ve enerji hariç cari işlemler dengesi ise geçen sene aynı dönemle benzer büyüklükte fazla vererek 8,6 milyar USD gerçekleşti.
  • Geçen sene ekim ayında fazla verilmesinin etkisiyle bu sene ekim ayında 12 aylık kümülatif açık 39 milyar USD’den 43,5 milyar USD’ye çıkarak cari açık/GSYH* oranını %4,6 seviyesinden %5,2 seviyesine getirdi. (*GSYH olarak 2022 yılı 3. çeyrek gerçekleşme baz alındı) Enerji ve altın hariç 12 aylık kümülatif fazla ise 49 milyar USD ile geçen sene aynı dönemde 33 milyar USD’nin belirgin üzerinde kalmayı sürdürdü.
  • Kasımda DHMİ verilerine göre dış hat yolcu sayısı aylık %35,1 geriledi, bununla birlikte yıllık bazda artış hızı ise %27,9’dan %42,9 seviyesine yükseldi ve tarihsel olarak en iyi kasım ayına işaret etti. Bu durum da turizm gelirlerinde olumlu görünümün hız keserek sürdüğüne işaret etmişti. Ticaret Bakanlığı verilerine göre ise kasımda dış ticaret açığı bir önceki aya göre artarak 8,8 milyar USD gerçekleşti ve turizm gelirlerine rağmen kasımda cari açığın ekim ayına göre artış sergileyerek 2022 yılı ortalamasının hafif üzerine çıkabileceğini göstermekte.

  • Ocak-ekim döneminde cari açık 38,2 milyar USD ile geçen sene aynı dönemdeki 1,95 milyar USD’nin belirgin üzerinde gerçekleşti. Bu dönemde özellikle enerji ve altın ithalatındaki artış cari açıktaki artışın belirleyicisi. Kısa dönemde ise emtia fiyatlarındaki hız kesmeyle ithalatta tempo kaybı beklense de ihracatta aşağı yönlü risklerin artması dış ticaret açığı kaynaklı cari işlemler açığında genişlemenin hız keserek sürebileceğini gösteriyor. Bununla birlikte turizm sektörü buradaki genişlemeyi sınırlayacak bir unsur olarak kalmayı sürdürüyor. Nihayetinde bu yıla ilişkin cari işlemler açığı beklentilerinde OVP tahminine yakın bir gerçekleşme mümkün olabilir.
  • Ekimde cari açığın finansmanında kısmi iyileşme dikkat çekmekte. Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatlarındaki artışın etkisiyle diğer yatırımlar başta olmak üzere doğrudan ve portföy yatırımlarına girişle birlikte net yabancı sermaye girişi gözlenmekte. Hisse senetleri ve DİBS’lerdeki çıkış ve bankaların 1,4 milyar USD yurt dışı tahvil ödemelerine karşılık Hazine’nin 2,5 milyar USD eurobond ihracının desteğiyle portföy yatırımlarına sınırlı giriş gözlenmekte. 2022 yılında ortalama 2 milyar USD olan net hata noksan girişi (kaynağı belli olmayan para giriş çıkışını gösteren) ise ekimde 0,66 milyar USD’ye belirgin yavaşladı. İlk 10 ayda NHN kaynaklı giriş 21 milyar USD oldu. Sermaye girişi ve 0,36 milyar USD sınırlı gerçekleşen cari açıkla birlikte 5,1 milyar USD rezerv artışı gerçekleşti.
  • Uzun vadeli yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak dış borç çevirme rasyosuna bakıldığında özellikle temmuz-ağustosta oldukça yüksek seyreden reel sektörün kredi kullanımının normalleşmeyi sürdürdüğü görülüyor, ekimde uzun vadeli kredi tarafında hem reel hem de bankacılık sektörü nette geri ödeyici oldu.


     Kaynak: TCMB.
Ayrıca TÜİK tarafından ekim ayına iş gücü istatistikleri yayınlandı. Arındırılmış işsizlik oranı ekim ayında iş gücüne katılım oranındaki artışın etkisiyle %10,1’den %10,2 seviyesine hafif yükseldi. Arındırılmamış işsizlik oranı %9,9 seviyesinde yatay seyretti.

  • Arındırılmış verilere göre ekimde istihdamda 229 bin kişilik artış görülürken, işsiz sayısı ise 57 bin kişilik sınırlı artış kaydetti. İş gücüne katılım oranı %53,1’den %53,5’e yükselirken, istihdam oranı da %47,7’den %48’e yükseldi. Kadın işsizlik oranı %12,8’den %13,3’e yükselirken, erkek işsizlik oranı ise %8,7’den %8,6’ya hafif geriledi.
  • Tamamlayıcı göstergelerde ise karışık bir seyir gözlendi. Ekim ayında atıl iş gücü oranı %20,3 seviyesinde yatay seyrederken, daha fazla çalışmak istediği halde haftalık 40 saatten az çalışan kişilerin de işsiz sayısına eklenerek bulunan zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %14’ten %14,2’ye yükseldi ve işsiz ve potansiyel iş gücünün bütünleşik oranı ise %16,7’den %16,6’ya geriledi (Şekil 2).
  • Yılın son çeyreğinin ilk ayında istihdam olumlu seyrini sürdürmekle birlikte, yılın geri kalanında özellikle ihracatta yavaşlama beklentisinin istihdam artışında yavaşlamaya neden olabileceği değerlendirilmekte, bununla birlikte iş gücüne katılımın seyri de işsizlik oranı üzerinde belirleyici olacaktır.
  • Öncü göstergeler kapsamında kasım ayına ilişkin anket göstergeleri istihdamda karışık bir görünüme işaret etmekte. S&P Global/İSO imalat sanayi raporunda, iki aylık gerilemenin ardından istihdamın kasımda yeniden artışa geçtiği, ancak söz konusu artışın oldukça sınırlı gerçekleştiği belirtilmekteydi. Raporda, istihdama ilişkin eğilimlerin karışık seyrettiği görülürken takip edilen beş sektörde istihdam artışı ve diğer beş sektörde ise istihdam düşüşü gerçekleştiği gözlenmişti. Bunun yanında, sektörel güven endekslerinde kasım ayında gelecek üç aya ilişkin istihdam beklentileri, karışık bir görünüm sunarak inşaat sektörü ve reel kesimde artarken, perakende ticaret ve hizmet sektörlerinde ise gerilemişti.
  • Kasım ayında İŞKUR’un yayınladığı açık iş ve işe yerleştirme verilerine baktığımızda ise açık işlerde tüm sektörlerde artışlar (en fazla artış hizmet sektöründe gözlenirken, sanayi sektöründe ise görece daha az artış görüldü, inşaat ve tarım sektörlerinde ise sınırlı artış oldu) görüldü. İşe yerleştirme verilerinde ise tarım sektöründeki sınırlı artış hariç tüm sektörlerde düşüşler gözlendi, en fazla düşüş sanayi sektöründe gözlenirken, hizmetler sektöründe görece daha az düşüş görüldü, inşaat sektöründe ise sınırlı düşüş gerçekleşti.


Ayrıca İngiltere’de ekim ayına ilişkin aylık GSYH büyüme verisi açıklandı. İngiltere ekonomisi, aylık bazda ağustos ayında %0,1 ve eylül ayında da %0,6 oranında daralarak iki ay art arda gerileme kaydetmesinin ardından, ekim ayında aylık %0,5 oranında beklentilerin (%0,4) üzerinde büyüme kaydetti. Ekim ayında büyümede, özellikle eylül ayındaki %0,8’lik düşüşün ardından %0,6’lık büyüme sergileyen hizmetler sektörü belirleyici oldu. Ancak ülke ekonomisi ekimde kısmi toparlanma kaydetse de, BoE, İngiltere ekonomisinin bu yılın üçüncü çeyreği itibariyle resesyona girdiğinin tahmin edildiğini, küresel enerji ve gıda fiyatlarındaki artışın ve hanehalkının gelirleri üzerindeki baskının ekonominin resesyona girmesinde etkili olduğunu ve bu kapsamda ülke ekonomisinde daralmanın 8 çeyrek boyunca devam edebileceğini belirtmekte.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, piyasaların odak noktasında, Fed’in para politikasına yön vermesi açısından, TSİ 16.30’da kasım ayı TÜFE verisi olacak. Ekim ayında TÜFE, aylık bazda %0,6 artış beklentilerine karşın %0,4 artış sergileyerek beklentilerin altında artarken, yıllık bazda ise %8,2’den %7,7’ye yavaşlayarak ocak ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti, beklentiler ise yıllık bazda %7,9 seviyesine yavaşlaması yönündeydi. Gıda ve enerji fiyatlarını dışlayan çekirdek TÜFE ise, ekimde aylık bazda %0,3 artışla beklentilerin (%0,5 artış) altında artış sergilerken, yıllık bazda %6,6’dan %6,3 seviyesine yavaşlayarak beklentilerin (%6,5) altında gerçekleşmişti. Kasım ayı PMI raporlarında ise, firmaların, zayıf talep nedeniyle girdi talebinin azalmasıyla tedarikçi teslimat sürelerinde iyileşme görülürken, girdi ve ürün satış fiyatlarının artış hızlarının yavaşladığı gözlenmişti. Kasımda manşet TÜFE’nin aylık bazda %0,3 artması ve yıllık bazda %7,7’den %7,3 seviyesine yavaşlaması ve çekirdek TÜFE’nin de aylık %0,3 artması ve yıllık bazda ise %6,3’ten %6,1 seviyesine yavaşlaması bekleniyor.

Diğer yandan, ECB’nin para politikasının sıkılaşma derecesine ve faiz artış hızına da yön verecek olan enflasyon verilerinden, Almanya’da kasım ayı nihai TÜFE verisi TSİ 10’da takip edilecek. Almanya’da kasım ayı öncü TÜFE, özellikle enerji ürünleri fiyatlarındaki düşüşlerin etkisiyle aylık %0,5 düşüş kaydederek bir yıl aradan sonra gerilerken, yıllık bazda ise Aralık 1951’den bu yana en yüksek seviye olan %10,4’ten %10 seviyesine hafif gerilemişti, bununla birlikte yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü.

Bunun yanında, Almanya’da ekonominin seyrine ve gelecek döneme ışık tutacak olan aralık ayı ZEW cari koşullar ve beklentiler endeksleri TSİ 13’te açıklanacak. Kasımda ZEW cari koşullar ve beklentiler endeksi beklentilerin üzerinde toparlanmakla birlikte negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürmüştü. Ancak devam eden Rusya ve Ukrayna savaşının etkileri, yüksek enflasyon, ECB’nin para politikasında sıkılaştırma adımlarına devam etmesi, Euro Bölgesi’nde resesyon endişeleri ve Rusya kaynaklı enerji arzı güvenliğine yönelik endişelerin etkisiyle endekslerde negatif bölgedeki zayıf seyrin sürmesi beklenmekte.

Yurt içinde ise, TÜİK tarafından TSİ 10’da ekim ayı sanayi üretimi, perakende satış ve ciro endeksleri verileri yayınlanacak. Eylül ayında sanayi üretimi beklentilerin altında kalmıştı. Eylül ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin yıllık artış hızı %0,4’e yavaşlayarak Haziran 2020’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de aylık %1,6 düşüş kaydetmişti. (Beklentiler yıllık %3,3 artış ve aylık %0,2 düşüş idi.) Tüketim harcamalarına dair izlediğimiz perakende satış hacmi ise ağustosta aylık %3,6 ile son 14 ayın en yüksek hızıyla artmasının ardından eylül ayında aylık %1,8 artış kaydetmişti, yıllık artış hızı ise %9,3’ten %9,7’ye hafif yükselmişti. Ekim ayında ise öncü göstergeler büyümedeki yavaşlamanın sürdüğüne dair sinyal vermeyi sürdürmüştü. S&P Global/İSO Türkiye imalat PMI, ekimde 46,9’dan 46,4 seviyesine gerilerken ardı ardına 8 aydır büyüme eşik seviyesi olan 50’nin altındaki seyrini sürdürmüştü. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış verilere göre ekimde ihracat aylık %2,9 azalarak 2022 yılı ortalamasının altında gerçekleşmişti. Reel kesim güven endeksi ise 8 aydır ki aralıksız düşüş sonrası ekimde kısmi toparlanma kaydetmişti. Arındırılmış kapasite kullanım oranı ekim ayında 0,7 puanlık azalışla %76,6 seviyesine gerilemişti. Bu kapsamda öncü göstergeler genel olarak, ekim ayında yavaşlamayı teyit ederken, küresel resesyon endişeleri, sıkılaşan küresel finansal koşullar ve Avrupa enerji krizinin etkisiyle ivme kaybeden dış taleple iktisadi faaliyette tempo kaybına işaret etmekte. Bu görünümle uyumlu olarak, Bloomberg Anketi’ne göre ekim ayında sanayi üretiminin aylık %0,7 gerilemesi, yıllık bazda ise %0,4 büyümeden %0,2 daralmaya geçmesi bekleniyor. Foreks Anketi’ne göre ise, ekim ayında sanayi üretiminin yıllık bazda büyüme hızının %0,4’ten %0,1 seviyesine yavaşlaması bekleniyor.

TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 9 Aralık haftasında toplam ve net rezervin arttığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 4,1 milyar USD artışla 129,1 milyar USD seviyesine yükseldiğini, net uluslararası rezervin ise 4 milyar USD artışla 27,1 milyar USD’ye geldiğini öngörmekteyiz.
 

ŞİRKET HABERLERİ

Mavi Giyim (MAVI, Sınırlı Pozitif): Mavi Giyim’in 3Ç2022’deki ana ortaklık net dönem karı 447,9mn TL ile bizim beklentimiz olan 442,5mn TL’ye yakın gerçekleşmiştir. Piyasanın ortalama kar beklentisi ise 421mn TL idi. Mavi Giyim 3Ç2021’de ise 153,2mn TL ana ortaklık net dönem kar elde etmişti. Mavi Giyim’in satış gelirleri geçen yılın üçüncü çeyreğine göre %136,4 oranında artarak 3Ç2022’de 3.202mn TL’ye (Beklenti: 2.998mn TL) ulaşmıştır. Satış büyümesinde fiyat artışının yanı sıra adet büyümesi de etkili olmuştur. Öte yandan, olumlu talep ortamı satışa dönüş oranlarını destekleyerek üçüncü çeyrekte de maliyet baskısını telafi etmeye yardımcı olurken; brüt kar da aynı dönemde %140,8 oranında artış kaydetmiş ve 1.667mn TL’ye çıkmıştır. Şirketin faaliyet giderleri ise %136,3 oranında artarak bu çeyrekte 1.049mn TL’ye çıkarken, FAVÖK 748,9mn TL gerçekleşmiş (Beklenti: 736mn TL) ve yıllık %122 oranında artış kaydetmiştir. FAVÖK marjı ise 1,5 puan düşerek  %23,4 olmuştur. Yılın üçüncü çeyreğinde 105,5mn TL net finansman gideri kaydeden Şirket, 87,7mn TL vergi gideri yazmıştır.

Üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2022 yılının ilk dokuz ayındaki ana ortaklık net dönem karı 1.144mn TL’ye yükselmiştir. Geçen yılın aynı döneminde 283,1mn TL ana ortaklık net dönem karı yazılmıştı.

Öte yandan, Şirket 2022 beklentilerinde bir değişiklik yapmazken, 4Ç22’de gerçekleşmiş bazı rakamları paylaşmıştır. Buna göre; Türkiye perakende satışları Kasım ayında %143 ve Aralık ilk 7 gününde %120 büyürken, Türkiye e-ticaret satışları Kasım ayında %124 büyümüştür.

Kontrolmatik Teknoloji (KONTR, Nötr), Escar Filo Kiralama (ESCAR, Nötr): Kontrolmatik Teknoloji’nin %40 ve Escar Filo Kiralama’nın %50 oranında ortağı olduğu, elektrikli araç kiralama ve paylaşım teknolojileri konusunda faaliyette bulunan Mint Elektrikli Araç Teknolojileri A.Ş.’nin, elektrikli araçlara elektrik enerjisi temininin sağlanması teknolojileriyle ilgili her türlü faaliyette bulunmak üzere; %100 bağlı ortaklığı olarak 10mn TL sermayeli Teknovus Şarj Teknolojileri A.Ş.’nin kurulduğu açıklanmıştır.

Garanti Bankası (GARAN, Sınırlı Pozitif): Banka’nın takipteki krediler portföyünde yer alan ve toplam anapara bakiyesi 11 ve 12 Ekim 2022 tarihleri itibarı ile 516,2mn TL olan; kredi kartı, destek kredisi, çek hesabı, taksitli kredi, kredili mevduat hesabı alacakları ile bunlara bağlı masraf hesabı ve diğer alacak türündeki tahsili gecikmiş alacakları faizleri ile birlikte, 142,85mn TL’ye Gelecek Varlık Yönetim AŞ.’ye, 13 Ekim 2022 tarihi itibarı ile anapara bakiyesi 174,4mn TL olan; ticari kredi, taksitli kredi, kredi kartı, destek kredisi, çek hesapları, kredili mevduat ile bunlara bağlı masraf hesabı ve diğer alacak türündeki tahsili gecikmiş alacakları faizleri ile birlikte, 21,15mn TL’ye Dünya Varlık Yönetim A.Ş.’ye satılmıştır.

Girişim Elektrik (GESAN, Nötr): Şirket, Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından 12/12/2022 tarihinde gerçekleştirilen ”Havalı Hücre Köşk Standart Alımı” konulu ihaleye girmiş ve en avantajlı fiyatı vererek ihalede 1. olmuştur. İhale baz bedeli 11mn USD’dir. (Güncel baz USD/TL kuru ile ihale bedeli 205,1mn TL)

Sabancı Holding (SAHOL, Nötr): Şirket Yönetim Kurulu’nun 09.11.2021 tarihli kararı ile başlatılan pay geri alım programı kapsamında, bugüne dek sermayenin %3,7183’ünü temsil eden 75,9mn TL nominal değerli SAHOL payı Şirket tarafından geri alınmıştır. Geri alınan paylardan 17.11.2021 – 18.04.2022 döneminde iktisap edilen Şirketimiz sermayesinin %1,9997’sini temsil eden 40,8mn TL nominal değerli kısmı 12.12.2022 tarihinde pay başına 36,60 TL fiyatla Borsa İstanbul’da blok satış yöntemiyle kurumsal yatırımcılara satılmıştır.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Yönetim Kurulu tarafından, imkanlar ve pazar koşullarına bağlı olarak Polonya’nın Katoviçe şehrine tarifeli sefer başlatılmasına karar verilmiştir.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Kafein Yazılım (KFEIN): Şirket, üçüncü taraf bir telekom firması tarafından düzenlenen “Test Hizmeti Alımı” konulu ihaleyi kazanmıştır. İhale bedeli 10mn TL olup, 01.01.2023 – 31.12.2023 tarihli hizmet süresini kapsamaktadır.

Merko Gıda (MERKO): Şirketin yönetim kurulunca:
1- Şirketin bağlı ortaklığı Frigo-Pak Gıda ile birlikte artan yurtdışı kaynaklı iş hacmine bağlı olarak üretim tesislerimizdeki mevcut küp domates hatlarına ilave olarak, kapama ve kutulama yatırımı ile 6.000 m2 depolama alanı yapılmasına,     
2- Yurtdışı satışlarına ilave olarak yurtiçinde de satış ve pazarlama ağının oluşturulmasına yönelik çalışmalara başlanmasına,
3- Toplam tutarı güncel rakamlar ile 5,2mn Euro olan bu yatırımın özkaynak ve leasing kullanılarak gerçekleştirilmesine,
4- İzin, teşvik ve benzeri iş ve işlemlerin yürütülmesi için genel müdürlüğe yetki verilmesine mevcudun oy birliği ile karar verilmiştir.

Mia Teknoloji (MIATK): Mobilite sektöründe hizmet ve teknoloji üretme odaklı şirketin bağlı ortaklığı Tripy Mobility Teknoloji A.Ş. ile akıllı ulaşım sistemleri konusunda global pazarda projeler üreten NEC Telekomünikasyon ve Bilgi Teknolojileri Ltd. Şti. firması arasında ulusal ve uluslararası alanda iş birliği anlaşması imzalanmıştır.

Netaş Telekomünikasyon (NETAS): Şirket, Türk Telekom ile imzalanan WiFi-5 Home Gateway Çerçeve Tedarik Sözleşmesi kapsamında; Türk Telekom’dan akıllı ev teknolojileri için yüksek hız ve performansta kablosuz internet bağlantısı sunan WiFi-5 destekli fiber modem tedariği için 1,53mn USD tutarında sipariş almıştır.

Plastikkart (PKART): Şirket ile T.C.Ziraat Bankası A.Ş.  arasında 8 Aralık 2022 tarihinde, toplam değeri 4,75mn EUR olan akıllı kart satış anlaşması imzalanmıştır.    

Ral Yatırım Holding (RALYH): Şirketin %100 bağlı ortaklığı Ral Enerji A.Ş., 19.11.2022 tarihinde yayınlanan Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği kapsamında, 4 ayrı Depolamalı Elektrik Üretim Tesisi Projesi için toplamda 134 MW gücünde Rüzgar Enerjisi Üretim Santrali (RES) ve bu santrallere bütünleşik 134 MWsaat kapasiteli bataryalı elektrik depolama tesisi kurmak için EPSK’ya önlisans başvurusunda bulunmuştur. Yatırımın tutarı yaklaşık 200mn USD olarak öngörülmektedir. RALYH hisseleri dün %9,97 yükseliş kaydetmiştir.

Rubenis Tekstil (RUBNS): Şirketin devam eden yatırımları arasında yer alan Ataköy Prestij Konakları projesinde 2 adet daire satışı sözleşme ile gerçekleştirilmiştir. Bu satışlardan elde edilen 31,7mn TL nakden tahsil edilmiştir.
Projeden bugüne kadar 14 adet daire satışı yapıldığı ve bu satışlardan 279mn TL hasılat elde edildiği açıklanmıştır. Halka arz sürecinde Şirket tarafından 2022 yılsonu “Ataköy Prestij Konakları Projesi Konut Satışlarına İlişkin Garanti” taahhüt edilmiştir. Konut satış gelirinin 277mn TL’nin altında kalması durumunda 24,5mn adet payın %10’una denk gelen 2,4mn adet pay, 31.12.2022 tarihi itibarıyla pay sahibi olan yatırımcılara bedelsiz olarak verilecektir şartı taahhüt edilen satış tutarına ulaşmıştır.

Ayrıca Şirket’in devam eden yatırımları arasında yer alan çatı GES Projesi kurulum çalışmaları kapsamında 2. Etap, 2.8 Megawatt enerji kapasiteli çalışma için başvurulan çağrı mektubunun onay aldığı açıklanmıştır.

Yeo Teknoloji (YEOTK): Şirket’in aldığı karara istinaden, Makedonya’da iş geliştirme faaliyetlerinde bulunmak ve faaliyet alanımızda daha aktif şekilde yer almak için Makedonya’da %100 bağlı ortaklık şeklinde yeni bir şirket kurulmasına ve kuruluş işlemlerinin başlatılmasına karar verilmiştir.
  
FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 25 milyar TL’lik (%9’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 248 milyar TL oldu. 


Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta yükselişler ve orta vadeli tarafta düşüşler gözlenirken, uzun vadeli tarafta yatay seyir görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 15 baz puana yaklaşan yükselişler ve orta vadeli tarafta 55 baz puana varan düşüşler gözlenirken, uzun vadeli tarafta yatay hareket görüldü. 
 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak Ziraat Yatırım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!