Güneydoğu Enerji Araştırmaları Derneği Genel Başkanı Ömer Çelebi, gündeme ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı.
Çelebi, Türkiye Elektrik İletişim A.Ş. (TEİAŞ) tarafından 2020 yılından beri Adıyaman ve Kahta, Sincik, Gerger ve Samsat ilçelerinde trafo kapasitesinden dolayı Güneş Enerji Santrali(GES) başvurularının kabul edilmediğini iddia etti.
Güneydoğu kentlerinde sanayileşmenin hız kazanmasıyla enerji alt yapısının güçlenmesinin de kaçınılmaz hal aldığını kaydeden Çelebi, konuya ilişkin yapmış olduğu açıklamada şunları kaydetti:
“TEİAŞ tarafından Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’ye 100 MegaWatt’lık bir trafo merkezi kuruyor. Öncelikle enerji alt yapısını ve arz güvenliğini güçlendiren TEİAŞ’ı tebrik ederim. Kayseri gibi Türkiye’nin en gelişmiş sanayi kentlerimizden birine böyle bir enerji yatırımın yapılması hem enerji hem de sanayi sektörüne verilen bir önemin göstergesidir. Ancak sanayileşmede hızlı bir atağa geçen Güneydoğu kentlerinin de enerji alt yapısını güçlendirmesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.”
“Sanayide en büyük girdi maliyeti enerji”
Çelebi, sanayide alt yapı iyileştirmelerinin yapılmasının zorunlu hale geldiğini öne sürerek, “Son dönemlerde sanayileşmenin büyümesi noktasında hükümet tarafından verilen destekleyici teşviklerle Güneydoğu kentleri turizmle beraber sanayisi ile Türkiye’nin katma değerini arttıracak niteliğe yaklaşıyor.” dedi.
“Avrupa’da fabrikalar kapanıyor”
Küresel çapta yaşanan enerji krizinin sanayi krizine etkisinin fazla olduğunu belirten Çelebi, “Avrupa’da yüksek enerji tüketimi yapan birçok sektör ya kapanıyor ya da kapanacak durumu geliyor. Ancak Türkiye’de ise durum tam karamsar olmasa da yine de enerji maliyetleri sanayicileri zorladığı bir gerçek.” ifadelerini kullandı.
“Enerji yatırımı bekliyoruz”
Çelebi, Güneydoğu kentleri için de enerji arz güvenliği için yatırım yapılmasını hükümetten talep ettiklerinin altını çizerek, “Halihazırda Adıyaman Gözebaşı’nda yapımı devam eden bir şalt sahası bulunmaktaysa da yetersiz kalacağı bilinmektedir.” dedi.