Başkan Erdoğan ve Aliyev’in, 15 Haziran 2021’de, Şuşa kentinde imzaladığı Şuşa Beyannamesi, Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerinin resmen müttefiklik düzeyine çıkarılmasını öngörüyor.
Azerbaycan ile imzalanan Şuşa Beyannamesi’nin onaylanmasına ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı.
Azerbaycanın en çok izlenen haber ajanslarından olan AzHaber Medya Grup başkanı Hacıbey Haydarlı Şuşa Beyannamesi ile ilgili değerlendirmede bulundu:
“Şuşa Beyannamesi Azerbaycan ve Türkiye kardeşliğinin tüm dünyaya gösteren tarihi bir belgedir.
Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin geleceğini belirleyen Bildirge, ilişkilerimizi en üst düzeye çıkarıyor. Bildirgenin tüm hükümleri, daha yüksek kalitede işbirliğimizi garanti ediyor.
Azerbaycan ve Türkiye arasındaki işbirliği dünyada benzersiz bir ittifak örneğidir. İmzalanan Beyanname tarihe dayanmaktadır. Bildiri, halklarımızın büyük liderleri Mustafa Kemal Atatürk ve Haydar Aliyev’in sözlerini yansıtmaktadır.
20. yüzyılın başında Mustafa Kemal Atatürk’ün “Azerbaycan’ın sevinci sevincimiz, kederimiz kederimizdir” sözleri ve 20. yüzyılın sonunda Milli Önder Haydar Aliyev’in “Türkiye ve Azerbaycan bir millet, iki devlettir” sözleri ebedi kardeşliğimizin açık bir örneğidir.
Her düzeyde gelişen kardeşlik ilişkileri, kurtarılmış toprakların restorasyon sürecini hızlandıracaktır. “Büyük Vatan Savaşı’nda olduğu gibi, kurtarılmış toprakların yeniden inşasında da Azerbaycan ile Türkiye arasında yakın işbirliği var. Bu işbirliği, dünyaya kardeşliğin ve dostluğun kelimenin tam anlamıyla olduğunu kanıtlıyor.
Yaşasın Azerbaycan ve Türkiye’nin ebedi kardeşliği!
ŞUŞA BEYANNAMESİ NELERİ İÇERİYOR?
Başkan Erdoğan ve Aliyev’in, 15 Haziran 2021’de, Şuşa kentinde imzaladığı Şuşa Beyannamesi, Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerinin resmen müttefiklik düzeyine çıkarılmasını öngörüyor.
Ermenistan’ın Türkiye’ye karşı asılsız iddialarının, tarihin çarpıtılması girişimlerinin bölgede barış ve istikrara zarar verdiği vurgulanan beyannamede, Türkiye ve Azerbaycan’ı birleştiren Zengezur koridorunun açılması ve Nahçıvan-Kars demir yolunun, ilişkilerin yoğunlaştırılmasına katkı sağlayacağı belirtiliyor.
Tarafların, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin daha da genişletilmesi ve derinleştirilmesi perspektiflerini her yönüyle inceleyerek beyan ettiği Şuşa Beyannamesi’nde, Azerbaycan’ın, Ermenistan’ın 30 yıl süren saldırısına son verilmesinde ve işgal edilmiş toprakların kurtarılmasında Türkiye’nin desteğine yüksek değer verdiği ifade ediliyor.
İşgalden kurtarılan topraklarda Türkiye-Rusya Ortak Merkezi’nin faaliyetlerine Türkiye’nin katkısının önemli rol oynadığına vurgu yapılan beyannamede, Türkiye ve Azerbaycan’ın, bölgesel ve küresel güvenlik ve istikrar meselelerinin çözümlenmesi yönünde ortak çaba gösterecekleri, taraflardan herhangi birinin bağımsızlığına veya toprak bütünlüğüne üçüncü bir devletçe tehdit ve saldırı halinde tarafların, birbirine gerekli yardımı yapacakları vurgulanıyor.
Tarafların, iki devlet arasında geliştirilen ve onların çıkarlarına uygun askeri-siyasi iş birliğinin üçüncü devletlere karşı olmadığının kaydedildiği beyannamede, tarafların özellikle terör, organize suçlar, uyuşturucu kaçakçılığı, yasa dışı göçe karşı mücadelede ortak çaba ve iş birliğini genişleteceği belirtiliyor.