ABD’de Jolts açık pozisyonlar Ekim’de 353k azalarak 10.3 milyona düşmesine karşın, açık pozisyonların 10 milyonun üzerinde kaldığı art arda 16.’ncı ayı geride bırakmış olduk. Sıkı işgücü piyasası, Fed’in para politikasını sıkılaştırmaya devam etme rotasında kalmasını sağlayarak gelecek yıl resesyon risklerini artırırken, İşgücü piyasasının gücü, genel ekonomiyi destekleyerek tüketici harcamalarını artırmaya yardımcı oluyor.
ABD , üçüncü çeyrek GSYİH’sına ilişkin ikinci tahmininde, gayri safi yurtiçi hasılanın yıllık %2,6’dan %2,9 oranında çıktı. Ekonomi ikinci çeyrekte %0,6 oranında daralmıştı. Yukarı yönlü revizyon, tüketici ve iş harcamalarındaki büyümenin yanı sıra ihracattaki artışları yansıttı ve bu da daha yavaş bir stok birikiminden kaynaklanan engeli dengeledi.
Verilerin yansıması ise Vadeli işlemler’de , Aralık’taki politika toplantısında 50 baz puanlık bir artış için %78’lik ihtimalle fiyatlanırken, oranların daha önceki %5 ila %5,25’e kıyasla şimdi %4,75 ila %5 civarında olması ve önümüzdeki yılın ortalarında zirve yapması beklenir durumda.
ABD doları, ABD tüketici harcamalarının Ekim ayında sağlam bir şekilde arttığını gösteren verilerin ardından önde gelen para birimleri sepetine karşı 16 haftanın en düşük seviyelerine geriledikten sonra hafifçe yükseldi.
Asya borsaları sabah ABD tarım dışı istihdam verileri öncesinde satıcılı seyrederken, Hazine tahvilleri kazançlarını korudu. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi %0.2 kaybetti. Bununla birlikte, endeks Eylül ayından bu yana en yüksek seviye civarında seyrederek hafta boyunca %4.2 artış kaydetmiş durumda. Japon Nikkei %1.5 , S&P 500 vadelileri %0.3 , Nasdaq vadelileri %0.4 negatif seyirde
Tahvil piyasalarında, Hazine tahvilleri iki günlük yükselişin ardından kazançlarını korudu. Gösterge niteliğindeki 10 yıllık Hazine bonolarının getirileri, %3,527’lik ABD kapanışına kıyasla %3,5303’te büyük ölçüde sabit kalırken, Yatırımcıların daha yüksek Fed fon oranları beklentisiyle yükselen iki yıllık getiri, %4.254’lük ABD kapanışına kıyasla %4.2584’te çok az değişiklik gösterirken, Euro, 1.0539$ ile beş ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, Japon yeni de ABD doları karşısında üç ayın yeni en yüksek seviyesine tırmandı
Petrol fiyatları, ABD dolarınını kayıplarını hafifletmesi ve Çin’in iki şehrinde COVID-19 kısıtlamalarının gevşetilmesinin kayıpları sınırlamasıyla hafif düşüş yaşadı. Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,1 düşüşle varil başına 86,77 dolardan ve ABD WTI ham petrol vadeli işlemleri %0,2 düşüşle varil başına 81,08 dolara geriledi.
Bu arada, diplomatlara dayandırılan haberlere göre , Avrupa Birliği hükümetleri Rus deniz petrolünün varil başına 60 dolarlık üst sınırını piyasa fiyatının %5 altında tutacak bir ayarlama mekanizmasıyla geçici olarak kabul etti. Anlaşmanın Cuma gününe kadar tüm AB hükümetlerinin yazılı bir prosedürle onayı gerekiyor. Geçen haftaki ilk G7 teklifi, herhangi bir ayarlama mekanizması olmaksızın varil başına 65-70 $’lık bir fiyat tavanı içindi. Anlaşma, ülkelerin varil başına üzerinde anlaşmaya varılan limitten daha fazlasını ödemedikleri sürece, Batılı sigorta ve denizcilik hizmetlerini kullanarak Rus ham petrolünü ithal etmeye devam etmelerine izin verecek. Rus Uralları ham petrolü halihazırda daha düşük seviyelerden işlem gördüğü için, Polonya, Litvanya ve Estonya, Moskova’nın Ukrayna’daki savaşını finanse etme kabiliyetini azaltma ana hedefine ulaşamadığı için varil başına 65-70 $’lık yüksek fiyatı reddetmişlerdi.
MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle artan gıda ve enerji fiyatlarına dikkat çekerek, “Ukraynalılar bunun bedelini canlarıyla öderken biz parayla ödüyoruz” dedi.
Almanya’nın başkenti Berlin’de bir araya gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Stoltenberg, “Rusya’nın Ukrayna’daki yasadışı savaşı her geçen gün ölümlere ve sefalete neden olmaya devam ediyor. Kış yaklaşırken Rusya, Ukrayna’nın enerji altyapısını bombalıyor ve Ukraynalıları soğukta ve aç bırakmaya çalışıyor” dedi
New York Fed Başkanı John Williams, enflasyonun ABD ekonomisinin içine gömülmüş olmadığını, ancak aşırı yüksek olan enflasyonun Fed’in faiz oranlarını artırmaya devam ettirmesini gerektirdiğini söyledi.
Fed Başkan Yardımcısı Michael Barr, Fed’in 13-14 Aralık’ta gerçekleşecek FOMC toplantısında faiz artırım hızını yavaşlatması taraftarı üyeler arasında yer alacağı sinyalini verdi.
JPMorgan ve S&P Global tarafından ortaklaşa üretilen JPMorgan global imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) 49,4 puandan 48,8 puana indi. Son üç aydır 50 puan eşiğinin altında seyreden endeks, böylece son 29 ayın en düşük seviyesine geldi.
İmalat sektörü üretim endeksi 48,7 puandan 47,8 puana inerken, yeni siparişler endeksi 46,9 puandan 46,8 puana geriledi. Yeni ihracat siparişleri ise 46,2 seviyesinde kaldı.
IMF Başkanı Kristaline Georgieva, Asya’nın ekonomik görünümüne yönelik temel risk faktörleri olarak Çin ekonomisinde yavaşlamayı ve yüksek enflasyonu gösterdi. Georgieva, politika yapıcıları gelecekteki şoklara karşı tamponlarını yeniden inşa etmeye de çağırdı.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Fed’in para politikasını sıkılaştırmakta olmasının ABD’de olduğu gibi Euro Bölgesi’nde de sanayi üretimini etkilemekte olduğunu söyledi.
Japonya Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Naoki Tamura, Banka’nın para politikası çerçevesini ve yüzde 2 enflasyon hedefinin uygulanabilirliğini gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.
Morgan Stanley ABD hisse senedi stratejisti Michael Wilson, ABD hisse senetlerindeki cari ayı piyasası rallisinin Aralık ayında da devam edeceğini öngördü. Wilson, bu ayı piyasası ortamında ortalama yatırımcılara tahvil almalarını tavsiye etti.
Kaynak A1 Capital