İnsan diş yapısı içerisinde 4 adet 20’lik diş bulunur. Yirmilik dişlerin büyüyerek çıkacak hale gelebilmesi süresince diğer 28 diş çıkmış ve yerlerine yerleşmiş olduğu için 20’lik dişlerin çıkacağı yer kalmamış olur.
20’lik Diş Çekilmezse Ne Olur?
20’lik dişler sorun yaratmayacak bir alan içerisindeyse hekiminiz çekilmesine gerek görmeyebilir. Hatta sorun yaratmayan 20’lik dişin çekilmemesi ileride ihtiyaç duyulacak diş tedavilerinde köprü görevi görecektir.
20’lik dişinizi ağrıyorsa ve doktorunuzun verdiği ilaçları kullandıktan bir süre sonra ağrıları yok olan yirmilik dişlerin en kısa sürede çekilmesi gerekir çünkü ilacın sebep olduğu rahatlık geçicidir. Etki ortadan kalkınca, ayrıca bağışıklığınız zayıf, ağzınız bakımsız ve hijyenik değilse yirmilik diş ağrısı tekrar başlayacaktır.
Söz konusu yirmilik diş çekilmezse bu ağrılar devam edecektir. Bu arada şunu unutmamak gerek, antibiyotikle sürekli bastırılan gömülü dişlerin yani yirmilik dişlerin çevresinde bir süre sonra kist oluşumu başlar.
20’lik Diş Çekilmezse Dişlerin Çapraşık Olmasına Neden Olur
Özellikle; genç yaşta olan kişiler, dişlerinde var olan çapraşık ve bozuklukların tedavi edilmesi için ortodontik tedaviye başvururlar. Yirmi yaş dişlerinin sürmesi esnasında oluşturduğu basınç, komşu dişlere de kuvvet uyguladığı için bu kuvvet dişlerde itmeye sebebiyet verir. Bu itme ise dişlerde çapraşık oluşumlarına neden olur.