2. Dünya Savaşı sonrası en büyük takas: 7 ülke ile Rusya, Ankara’da rehine takası gerçekleştirdi

featured

ABD ve Rusya, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) koordinasyonunda Ankara’da rehine takası gerçekleştiriyor.

Operasyon kapsamında Amerikan ve Rus hükümet uçakları Esenboğa Havalimanı’na indi.

Takas edilen 7 ülkenin cezaevlerindeki 26 tutuklu arasında Wall Street Journal muhabiri Ivan Gershkovic ve ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan da bulunuyor.

Mahkumlar arasında en dikkat çeken isim ise Kremlin muhalifi İngiltere ve Rusya çifte vatandaşı Vladimir Kara-Murza.

MİT’ten yapılan açıklamada, “Son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonunda teşkilatımız büyük bir arabuluculuk rolü üstlenmiştir” denildi.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Ankara’da gerçekleşen operasyon kapsamında, ABD’den iki, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Rusya’dan birer uçak olmak üzere yedi uçak ile 26 kişi Türkiye’ye nakledildi.

Operasyon kapsamında, ikisi çocuk 10 rehinenin Rusya’ya, 13 rehinenin Almanya’ya, üç rehinenin de ABD’ye nakli sağlandı.

Takastaki mahkumların, ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve ve Belarus’tan olduğu kaydedildi.

Ankara’da takas edı̇len mahkûmlar arasında ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan, Belarus’ta tutuklu bulunan Alman paralı asker Rıco Krieger, Rus muhalı̇f Ilya Yashin ve ‘nsan hakları savunucusu Oleg Orlov ile Almanya’da tutuklu bulunan FSB Albayı Vadim Krasikov da yer alıyor.

ÖMER ÇELİK’TEN AÇIKLAMA

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya hesabından takas operasyonu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bölge ve dünya barışının tehlikede olduğu bir dönemde Türkiye’nin rolü çok daha önemli hale gelmiştir” dedi.

Çelik, şu ifadeleri kullandı: “MİT Başkanlığımızın güçlü istihbarat diplomasisi sayesinde Ankara’da yedi ülkenin cezaevlerindeki 26 şahsın takası yapılmıştır. MİT başkanlığımızın başarılı koordinasyonunda gerçekleşen bu sonuç, Türkiye’nin bir kere daha müzakere ve barış odaklı kapasitesini ortaya koymuştur.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!